Siirry pääsisältöön

WFPB - Linssikastike - Kaali, porkkana, tomaattimurska

Aurinkoinen annos sunnuntaipäivään. 

Vastaavia kastikkeita olen tehnyt ennenkin, mutta nyt tästä tuli mielestäni oikein helppo. Syynä sunnuntai, kun käytin vain niitä aineksia mitä oli jäljellä, ja mausteitakaan ei ole montaa purkkia. Käytän maustekaappia tyhjäksi.

Valikoima alkaa olla suppea, ja hyvä niin. Tulee keksittyä helppoja, tai ainakin lyhyitä reseptejä.


Tässä annoksessa on tavallista valkoista riisiä, jonka värjäsin kurkumalla keltaiseksi. Alle puoli teelusikallista kurkumaa, vähän sinappijauhoa ja korianteria, mitä nyt sattui löytymään. 

Lisää kurkumaa, jos ei olekaan tarpeeksi keltaista. Sen näkee sitten, kun riisi alkaa olla valmista.

Mausteet eivät riisissä paljoa maistu, mutta tärkeintä olikin nyt väri. Voi jättää valkoiseksikin.


Kastikeainekset:

  • 1 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • noin 300 g kaalia
  • noin 100 g porkkanaa
  • ruukkupersiljaa
  • 1-2 purkkia tomaattimurskaa

Mausteet:

  • n, 1/2 - 1 tl suolatonta currymaustetta
  • 1/4 tl inkivääriä
  • 1 rkl oreganoa
  • Tulista chilijauhoa, mustapippuria tai chilikastiketta, maun mukaan
Huuhtele linssit, jos haluat. 

Pilko kaali ja porkkana ja persiljan varret. Lisää vettä niin, että peittyy.

Mausta. Keitä noin 15-20 minuuttia, tai kunnes kaali ja porkkana ovat riittävän kypsiä. Voi jättää vähän napakaksi. 

Lisää lopuksi tomaattimurskaa, yksi tai kaksi purkillista. Laita persiljaa lisää, jos sattuu olemaan vielä.
Kuivattukin persilja käy, se tosin kannattaa laittaa heti alussa. Valmista on.

Kuvia työvaiheista:



Huuhtelin linssit samassa kattilassa ensin, missä aioin ruoan keittääkin. Näin niitä ei tarvitse siirrellä astiasta toiseen. 

Lisätään vettä, sekoitetaan ja kaadetaan vettä pois, lisätään vähän lisää, ja taas kaadetaan harmaa vesi pois.

Eivätköhän ne tule tarpeeksi puhtaaksi kun pari kertaa huuhtaisee. Ja joskus huuhtominen unohtuu kokonaan.



Ainekset kattilaan, maustaminen, ja vettä perään.

Käytin tulisuuden tuojana tuollaista maustekastiketta. Sitä ei tarvitse kuin tipan, on niin ärjyä. Chilijauho oli loppu. 



Kun kaikki ainekset olivat kypsiä, lisäsin tomaattimurskaa. 

Yksi purkki ei sittenkään riittänyt, ja lisäsin toisestakin. 

Muutama persiljan lehtikin vielä. Sekoitin.

Tomaattimurskan lisäämisen jälkeen en enää keittänyt, vaan jätin hautumaan kansi päällä, sammutetulle levylle. 


Tässä lopputulos. Reunalla mustaherukoita, päällä persiljasilppua.

Olikohan tämä hyvää, vai ei? Todella, siis kun nälissään syö, niin kaikki on hyvää. Mutten koe voivani mennä kenellekään sitä lupaamaan. Kyllä tätä söi. Varsinkin tuoreet uudet perunat ovat tosi hyviä.

Kastikkeeseen voisi sopia tuorekin inkivääri raastettuna.


Peruna sopi siis tosi hyvin myös. Peruna vain ei näytä kovin keltaiselta, varmaan kun riisi oli niin värikästä. 




Lounasrasioihin valmiita annoksia, ja pärjää koko huomisen päivän. Vinkki: Jos kastike ei maita seuraavana päivänä, jatkojalosta siitä paistinpannulla parempaa, paista perunoita, laita lisää mausteita.

Keitin kilon tai puolitoista perunoita, ja kolme mitallista riisiä. Määrät kannattaa mitoittaa omaan arkeen sopivaksi.

Jee! Sunnuntai pulkassa, ruoka on valmista, kiitos kun luit. Tervetuloa tulevassa postauksessa ruokaostoksille, jos tarvitset kasvisinspiraatiota kauppareissulle.



Kommentit

  1. Oikein kiva postaus. Tällaisia helppoja reseptejä lisää, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Mukava kuulla! Ihan mielelläni koitan tehdä lisää saman tyylisiä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Kolmen kasviksen keitto - Peruna, porkkana ja kikherneet

Runsas keitto kolmesta pääraaka-aineesta. Mausteita ja papuja vaihtamalla saat tehtyä erilaisia versioita. Reseptin jälkeen kuvat ja vinkit keiton tekoon, jotta se onnistuisi aina.  Miten saa aikaan paksun liemen ilman lisäapukeinoja, joita olisivat yleensä esimerkiksi jauhosuurustus tai kermat? Tärkein apu ovat nyt jauhoiset perunat.  Kirkas, keltainen liemi, kun ei ole vielä lisätty mitään tomaattia. Kuutioin porkkanat ja perunat aika pieniksi tähän. Kikherneissä hyvänä puolena on kiva rakenne.  Kikherneet, vihreät linssit, punaiset linssit tai muut pavut sopivat. Mausteeksi käyvät currymauste, garam masala tai kurkuma. Keitto: 1 porkkana n. 500 - 800 g jauhoisia perunoita 1,5 dl kypsiä kikherneitä vettä niin että peittyy Mausteet: 1 tl suolatonta currymaustetta 1/4 tai 1/2 tl jauhettua kurkumaa n. 1 rkl kuivattua persiljaa tulista maustekastiketta, chiliä tai mustapippuria, maun mukaan loraus paseerattua tomaattia, ketsuppia ym, halutessa tuoreita yrttejä, jos on Pieni keitto syntyy