Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 38 € - Helmikuu 2

Tässä postauksessa ovat viikon hevi-ostokset. Hain myös kestokassikaupalla kuivakaappitavaraa, ja niistä pitää tehdä eri postaus. 

Tällä viikolla olen hilannut kotiin

  • 1,5 kg marjoja, 
  • 12,3 kg perunaa
  • 3,82 kg juureksia ja vihanneksia
  • 4,5 kg hedelmiä
Yhteensä yli 22 kiloa perunaa ja kasviksia.
Siitä se n.12 kg oli perunaa ja loput 9,8 kg marjaa, hedelmää, juuresta ja vihannesta.




= 12,67€

  • Porkkana 2 kg 0,95 €/kg 1,89 €
  • Appelsiini Navel 1,636 kg x 0,99 = 1,62 €
  • Omena Suomi 0,806 kg x 2,79 €/kg = 2,25 €
  • Kaali 0,84 kg x 1,25 €/kg = 1,05 €
  • Banaani luomu 1,244 kg x 2,09 €/kg = 2,6 €
  • Lanttu 0,984 kg x 1,29 €/kg = 1,27 €
  • Yleisperuna harjattu 2,653 kg x 0,75 €/kg = 1,99 €
Kävin Prismassa ja ostin kuvassa olevat tuotteet, sekä marjoja. Ne laitoin heti pakkaseen. Tässä on yhteensä 10, 163 kiloa Prisman heviosastolta. Pyöristetysti 10 kg kauppakassi .

  • ~3,8 kg vihanneksia ja juureksia porkkana, kaali ja lanttu 
  • ~3,6 kg hedelmiä  
  • 2,653 kg perunoita 

Kaikki muut paitsi appelsiinit ja banaanit piti laittaa jääkaappiin. 
Omenat kansoittavat jääkaapin ovilokeroita, lantut ovat muovissa koska muuten ne kuivuvat.
Perunat irrallaan alalokerossa. Porkkanat myös ilman pussia siellä, minne sopivat.

Appelsiineista ja banaaneista menee kuoria roskiin, esimerkiksi yksi banaaninkuori painoi näistä n. 80 grammaa ja appelsiinin kuoret samaa luokkaa.

Luomuappelsiinit ovat usein yli 2 euroa kilo, mutta niissä on paljon ohuempi kuori.
Välttämättä en siis säästä nyt mitään suuria summia sillä, että ostan tarjousappelsiineja.

Kokonaisuuden kannalta on vain vähän merkitystä toki sillä, mitä hedelmiä sieltä ostelee. Kunhan on muovikassi pullollaan, niin eiköhän tule vitamiinia.







  • Mustikka 1,77 €/200g 8,85 €/kg = 3,54 €



= 4,62 €

  • Peruna 0,85 € x 2kg = 1,69 €
  • Peruna 2,267 kg x 0,75 € = 1,7 €
  • Peruna K-Marketista 1,386 kg x 0,89 € = 1,23 €
5,653 kiloa perunaa
Lisää perunoita joka kerta, kun jossain olen mutkan käväissyt. Jauho-ostoksien kanssa tuli perunaa myös.


Peruna 0,85 € x 2kg 1,69 €x 2 = 3,38 €

Taas 4 kg lisää


= 4,4 €
  • Porkkana 2 kg, 0,95 €/kg  = 1,89 €
  • Omena 0,933 kg x 2,69 €/kg = 2,51 €


= 8,94 €

  • Pakastepuolukka 4,95 €/kg, 200g = 0,99 €
  • Pakastemustikka 3 x 2,65€/300g, 8,83 €/kg = 7,95 €
Ostin nämä ohimennen hieman harkitsemattomasti, ulkona ei ollut pakkasta ja nämä sitten valitettavasti sulivat autossa sillä aikaa, kun olin hoitamassa muita asioita.

Se ei haittaa, laitoin takaisin jäätymään pakkaseen silti kotona. Varmaan C-vitamiinit häipyivät marjojen sulaessa, mutta se ei vähennä muita ravintoarvoja. Keitin mustikkasoppaa. 



Sopasta pystyy vedellä jatkamaan ruokajuoman. Vaikka se on perunajauhoilla suurustettu, en ole yhtään paakkua huomannut. Mustikat jätin kokonaisiksi, vaikka ne voisi varmaan sauvasekoittimella kadottaa sekaan.

Esimerkiksi Marttojen sivulla on mustikkakeitto-ohje. Tein nyt niin että laitoin vettä, taatelia mustikoita. Taatelia veistelin muutamia lastuja leivontataateliköntistä. 
Yritin vain arvioida, minkähän verran riittäisi. Osan mustikoita lisäsin vasta lopuksi, en usko että niissä sulaneissa vielä mitään bakteereita on. Kuumentuivat ne sen verran kuitenkin. 

Varmuuden vuoksi laitoin n. 1 rkl sokeriakin, että sopasta tulisi sellaista mihin on iän kaiken tottunut ja jota on mukavaa syödä. Taloussokeri ei ole Kokarua, mutta se on halpaa, ja otin riskin miten siinä käy. On varmasti parempia tapoja makeuttaa, esim erityroli. 




Olisi ollut kätevämpi ottaa Prismassa kärry ja viedä sillä, mutta piti kantaa käsin koska unohdin ottaa kärryn mennessä, eikä kärryjä enää tarjota kaupan sisällä mistään. 

Kauramaitopurkki, joka esitellään eri postauksessa, piti kantaa kädessä koska pussi olisi varmaan muuten revennyt.

En tiennyt edes, että olen menossa kauppaan, ja pussit olivat jääneet kotiin. Piti ostaa pussi.
Kun tulin kotiin, oli koira repinyt alakaapista kaikki muovipussit. Katkaissut sangan kestokassista ja sitä rataa. Osta yksi, heitä roskiin viisi.





Hyvä vinkki jos haluaa lisätä hedelmien ja vihannesten käyttöä: Ei mitään rajoituksia. Vaikka söisin kokonaisen banaanitertun päivässä, niin mitä se haittaisi? Ei se voi haitata mitään.

Söin kaikki appelsiinit ja banaanit kolmessa päivässä. Tehostan nyt hedelmien syöntiä, koska olen havainnut makeanhimoa iltaisin. 

Kuiva-aineet listaan toiseen postaukseen, ja niiden joukossa oli pari suklaalevyä. Ellei ole mitään muuta namia niin ne sieltä kuivakaapista otan. Lähden zombiekävelyä vaan olohuoneesta suklaakaapille kädet ojossa, silmät lasittuneina, koska eihän ihminen voi siinä kohtaa itselleen mitään.

Jos pöytä on täynnä hedelmiä, zombiekävely saattaa ohjautua siihen. Ja kuten ohjautuukin. Varsinkin telkkaria katsoessahan muutun yleensä zombiksi, jos näen ruokamainoksia. 



En ehtinyt syödä vielä kaikkea kahtatoista kiloa perunaa mitä ostin tällä viikolla, + viime viikonlopun 1,483 kg jälkeen.

Vaikka olisin syönytkin, niin nämä eivät olisi viikoksi riittäneet energian puolesta. Jos arvio keskimäärin on 2000 kcal päivässä ihmiselle, se on 14 000 kcal viikossa, niin tästä puuttuu vielä jotain 5000 kcal. 

Ja ne loput kalorit tulevat sitten puuroista ja jauhoista, spageteista ym. Toki myös marjoista ja hedelmistä, mutten yleensä laske niitä energianlähteiksi kauppareissuja suunnitellessa.
Kaloreita ei muutenkaan tarvitse laskea, pitää vaan sen verran katsoa että ei pääse nälkä yllättämään.

Tässä kuvassa kohonnut kauraleipätaikina. Kulhossa ensin annoin löysän taikinan nousta, lisäsin jauhoja ja vaivasin, Taputtelin jauhotetulle paperille tähän.

Kun valmistaudun iltaan, ja siihen että saattaa tulla Zombie-vaihe päälle, niin teen taikinan alun pöydälle odottelemaan.
Kun silmät alkavat lasittua ja kädet ojentua suoraksi Frendien mainoskatkolla, niin menen keittiöön laittamaan uunin päälle ja leivon.

Reseptissä olevan maidon tilalle joko vettä tai kauramaitoa. 
Yritin ensin seurata ohjetta, mutta laitoin kuitenkin 2,5 dl kaurahiutaleita ja pari desiä myös täysjyvävehnäjauhoja.



Versioni taikinasta lopulta muistutti peltileipäreseptejä mitä yleensä käytän, mutta tuohon muovailuun otin vaikutteita niin, että leivoin taikinaa kunnolla ja peitin jauhoilla.
Jauhotin leivinpaperin ja levitin siihen taikinan ikään kuin reikäleiväksi. Lasipurkin pohjalla erotin siitä reikiä. Taputtelin jauhoilla ja kaurahiutaleilla leipää aika paljon, nythän se on melkein tönkissä niistä jauhoista.
Jauhoja pitää olla paljon! Siis pöydällä, käsissä, muuten tämä takertuu vain. Eikä siitä saa reikääkään.

Siitä uuniin n. 200 C kunnes valmista. Tarkennus: Ensin kohotetaan uunissa  taikinakulhossa, sitten leivotaan pellille, sitten kohotetaan uudelleen kunnes uuni kuumuu, ja paistetaan.
Kuori kopisi. Ei haittaa jos kuori on ensin kova, se pehmenee ihan itsestään, ilman peittelyitä tai muovipusseja.

Tällä tekniikalla tuli parempi lopputulos, kuin niistä litteistä sämpylöistä mitä en vaivaa koskaan. Vaikka nekin ovat niin hyviä, ja nimenomaan vaivattomiksi tarkoitettu. Teen niitä edelleen silloin jos ei pysty yhtään leipomaan, sotkemaan eikä miettimään.

Tämä reikäkauraleipä kannattaisikin tehdä niin, että taputtelee taikinan jonnekin jauhojen päälle, erottelee näitä pelkkiä kauranappeja. Vaivaa loput taikinan uudelleen, ja tekee siitä vielä leivän. 

Kauranappeja olisi syönyt vaikka kuinka paljon, olivat niin hyviä. Oli se loppukin leivästä ihan ok, mutta suosittelen tekemään mahdollisimman monta reikää. Reikäpala on parempi, kuin se itse reikäleipä.

Porkkana on ollut vieläkin Prismassa alle 1 €/kg. Edulliset kahden kilon lanttupussit ovat hävinneet valikoimasta, mutta näitä porkkanasäkkejä tuon niin kauan, kun niitä saa.

Jos tuli ostettua liikaa porkkanaa, niin vauhdilla uuniin. Menevät tosi nopeaa, voi tehdä porkkalaakin.
Aina kun keittää perunoita, sinne sekaan muutama porkkana. Jos tuntuu ettei mene tarpeeksi vauhdilla, kannattaa pakastaa porkkanaraastetta valmiiksi. Sitä tarvitaan aina.


Tosi hyvä olla valmiina porkkanaraastetta, makaronilaatikkoon varsinkin. 


Keitetyt tai paistetut porkkanat voi pieniä Minuutti Mikolla ja näin menevät pieneen tilaan. 
Paistetuissa on enemmän makua. Jos keittää pakastusta varten, niin keitinv eteen jää paras maku.
Siksi keitän yleensä keittoihin samalla porkkanat, koska niistä tulee makua ja se on yhtä kuin kasvisliemi. Tai ainakin muistuttaa sitä. 


Jos keittoon laittaa ainekset pakkasesta, jää se paras kasvisliemi helposti syntymättä ja pitäisi olla erikseen kasvisliemikuutio. Kasvisliemikuutioissa on usein palmurasvaa ja (ainakin ennen oli) siksi vältän niitä, plus koska ne ovat kalliita ja suolaisia, niin keitän keittoihin makua laittamalla kasvikset alusta asti.

Silti keitän joskus tuota Lidlin pakastevihanneksista 
Ei voi sanoa että kaikki pakastekasviskeitot silti huonoja olisi, teen mm. ruokatermarikeiton näin. Paljon mausteita, niin siinäkin on jo lientä tarpeeksi.

Kotioloissa kun ryöppää porkkanoita ensin 5 minuuttia ja kaataa veden pois, niin siinä mielestäni menetetään makua.
Kaupan pakastevihannekset varmaan tuotetaan tehokkaammalla tavalla muutenkin.



Porkkanaraaste ja lantturaaste ovat myös pika-apu makeannälkään. Mietin voisiko se johtua siitä, että on päivän aikana tullut kalorien, nesteen tai muun vajausta.

Raikas porkkanaraaste ensin, sitten mielin määrin keitettyjä perunoita ja iso vati hedelmiä.
Paistetut perunat ovat myös varma valinta zombivaihteen iskiessä.


Lantturaasteesta saa C-vitamiinia, ja se on suomalainen vaihtoehto appelsiinille.

Kiva aina välillä ostaa kaikkia hedelmiä tarpeeksi, koska kun niitä on, niitä ei voi säästellä tai ne menevät roskiin. 

Hedelmissä ja kaikessa muussakin on tottunut aina kohtuuteen, eli siihen että yrittää syödä kohtuudella ja olla rauhallinen ja jopa järkevä. 

Järkeilypeli johtaa väistämättä erilaisiin repeämisiin, ja vastalääkkeenä on valtava runsaus. Jos sattumalta etsit itsekin vastalääkettä, niin esimerkiksi Mastering Diabetes kannattaa ottaa seurantaan, esim Instassa tai Youtubessa, koska heidän videoita katsomalla inspiroituu pois siitä kohtuudesta. Jos siis tyyli puhuttelee. On varmasti muitakin inspiraatioita, mutta tietoon yhdistettynä. Itsellä ei ole diabetesta, tietääkseni, mutta ettei tulisikaan.




Siellä miehet syövät kylpyammeen kokoisia maljoja hedelmiä. No kylpyamme on minun omaa liioittelua, mutta siis suunnilleen valtavia kuitenkin. 

Ok, kiva kun kävit ja katsotaan ne kuivakaappiaineet jossain välissä, eli hamstrauskeikka. Mitä on hyvä olla kaapissa, ettei tarvitse käydä kaupassa usein.

Disclaimer:


Valitukset tässä postauksessa esiintyvien laskuvirheiden, kirjoitusvirheiden ja ajatus- ja lausevirheiden osalta osoitetaan ensisijaisesti keittiöapulaiselle, jonka vastuulla on keskittymishäiriön tuottaminen. Hän pitää tällä hetkellä menestyksekästä häiriötoimistoa tiskiallaskaapissa.

 24/7 valmiina auttamaan kaikissa blogin pitoon ja ruuan laittoon liittyvissä tehtävissä. 






Kommentit

  1. Epäilen että tuossa nimi-valikossa on bugi joka hylkää kommentin, vai tuliko perille äsken tämä:”Hei, laitoin joitakin päiviä sitten kommenttia edelliseen kirjoitukseesi, mutta sitä ei tullut näkyville. Johtuikohan tuosta nimi-valikosta jota käytin kai eka kertaa?”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei ole tullut muuta kommenttia kuin tämä. Ne näkyy kun olen hyväksynyt, mutta nyt ei ole ollut hyväksyntäjonossa pitkiin aikoihin kommenttia.
      Mikähän bugi siinä on...
      Olen huomannut että tämä bloggerin kommenttisysteemi on outo.
      Jos olen esim. kirjautunut gmailiin, se ei ensin anna kommentoida nimimerkillä vaan yrittää laittaa anonyymiä tai sitten gmailnimi. Poistan braveselaimesta jonkin suojaläpän ja saman tien antaa valita Struggle. Outouksia siis on, ja voihan osa niistä olla joku väliaikainenkin häiriö jos ei ole ennen ollut.

      Poista
    2. Struggle Nimivalikosta9. helmikuuta 2025 klo 11.05

      kokeilu testi

      Poista
    3. Testasin valitsemalla Nimi/URL-osoite, ja nyt valitsin Nimetön-..Näyttäisi tulevan ilmoitus kommentista ja hyväksynnän jälkeen saan näkymäänkin. T: Struggle

      Poista
    4. Pari kommenttia on hukkunut tässä viikon aikana kun olen valinnut Nimi/URL-osoite ja kirjoittanut nimikenttään | annukka |

      Poista
    5. harmi että ei ole onnistunut kommentointi, olisi ollut kiva ne julkaista. Kiitos kun toit esille ongelman, jospa jollain muullakin on sama ongelma niin ainakin tietää, että sellaista voi tapahtua. Julkaisen aina kommentit heti kun niitä tulee ja kun olen koneella.

      Poista
    6. Ihana apulainen sulla siellä!

      Poista
    7. on ihana kyllä:) Kiitos Tarja, kerron apulaiselle:)

      Poista
  2. Tänään kauppareissulla osui eteen iloinen yllätys. Ehkä muille tuttua, mutta minulle uutta tämä Lidlin Hukka-kassi. 2 eurolla: iso kukkakaali, 2 pientä kesäkurpitsaa, 2 granaattiomenaa, 3 isoa päärynää, 250 g herkkusieniä, ruukku basilikaa ja ruukku kartanon salaattia. Nyt on edessä mielenkiintoinen tehtävä sovittaa näitä yhteen aterioiksi. | annukka |

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut hyvästä löydöstä, kuulostaa runsaalta ja monipuoliselta kattaukselta. Olen löytänyt Lidlistä hukkakasseja, niissä on tosi runsas sisältö ollut aina. Kahdella eurolla saa niin paljon vihannesta, että ei kyllä mistään kaupasta löydä yhtä hyviä tarjouksia. Se on hämärän peitossa että mihin aikaan ja minä päivinä niitä on aina tulossa Lidliin, joten melko sattumalta olen välillä niitä löytänyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...