Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt.


Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä.



= 5,60 €
  • Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 €
  • Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 € 
  • Persilja 1,49 €
  • Banaani n. 0,30 €
Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin.

= 2,72 €

Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli.
Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin.
Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasiallinen kalorinlähde joka on tärkkelyspitoset kasvikset, kuten viljat ja peruna.
Vitamiinit ovat myös tärkeitä tuoreista kasviksista, ja vihanneksia edustaakin tässä tuorekurkku. 


Melkein kolme ja puolituhatta kilokaloria näistä jo tulee, eli yli päiväksi pitäisi riittää energiaa jos kuluttaa sen 2000 kcal. Jos menee enemmän tai vähemmän, niin sitten menee.

Nyt siis pystyy saamaan päivän ruuat alle kolmella eurolla, ainakin jos nämä samat ruuat sattuvat omalle ruokavaliolle sopimaan. 

= 1,62 €
  • Ruustinnan salaatti 0,99 €
  • Kurkku 0,274 kg x 2,29 €
Taas mentiin Lidlin kautta. Siitä tulee kuljettua melkein joka päivä ohi. Siksi näin monta pikku keikkaa.


= 5,50 €

  • Ruustinnan salaatti 0,99 € 
  • Banaanit 0,99 €/kg
  • Appelsiinit 0,99 €/kg
  • Omenat
  • Kurkku
Näistäpä on kuitti hukassa. Muistan silti hyvin kun kävin Lidlissä ja mietin oikein keppikirjaimilla pääni sisällä, että täytyy laittaa blogiin että Lidlistä sai tällaisen kattauksen terveellistä ruokaa vitosella. 

Piti myös muistaa sanoa, että jos nämä olisi hakenut lähikaupasta isommilla kilohinnoilla, ja ostanut vaikka edes puolet tästä määrästä, olisi voinut jo riittää viikoksi yhden hengen talouteen. Niin että edes yksi vitamiinipommi päivässä.
Pitääpä kokeilla joku päivä mitä lähikaupasta saisi noin vitosella.


= 3,89 €

  • Banaanit 0,805 € x 1,49 €/kg =  1, 99 € prismasta
  • Omena Jonagold 0,858 € x 2,19 € = 1,88 € minimanista
  • Appelsiinit 0,681 kg x 1,19 €/kg = 0,81 € Prismasta


Hävikkibanaaneja noin euron pussi K-Marketista. Näitä menee joka päivä johonkin, ja pitää jo käydä ostamassa lisää heti kun kauppa aukeaa.


= 2,98 €

Kauramaidot 1,49 €/l x 2


= 0,59 €

Ostin tämän muka siksi, että teen jaffakeksejä, ovathan ne samalla ruokaa koska niissä on papuja.
Olen silti vain mussuttanut levyn, ja pitää hakea uusi.

Juhannus ja WFPBD:

Miten kokokasvisruokailu toteutuu sosiaalisissa tilanteissa? Ei se aina toteudukaan. Kävin eilen aattona juhannuksen grillijuhlissa ja söin siellä mitä sattuu. Kaikki oli niin tosi hyvää! Vegaanista oli hyvin tarjolla, mutta en kysellyt missä on öljyä tai suolaa, tai mikä on prosessoitua.


Otin doggybagin sieltä matkaan. Vegaaninen makkara.

Pyttipannu aamupalaksi niistä.

Johan tässä monta juhannusta on mennyt melko tiukalla ruokavaliolla, jos tätä nyt tiukaksikaan voi vieläkään sanoa. Vieläkin tiukemmin voisin arjessa välttää sokeria ja suolaa, kuten ketsuppia mitä tuuttaan varmaan melkein litran ? kuukaudessa. Hui! En ole onneksi kovin tarkkaan seurannut. 

Ja ehkä varsinaisia lehtivihreitä vihanneksia voisin lisätä. Se salaatin puputtaminen aina kuitenkin tulee tiensä päähän.
Ruokavalion alussa oli sellainen villitys jonka olin saanut youtubea katselemalla, että tehdäänpä Iso Salaatti, eli Big Sallad. 

Tämä ei ole se big sallad, vaan monipuolinen ja ravitseva kurkku-kaali-omenasalaatti, jossa on soijajogurttia, sinappia ja etikkaa "majoneesina"


Big sallad tarkoittaa sitä, että se oma salaattimalja on saman kokoinen, kuin se mitä normaalisti juhlissa on tarjolla isolle porukalle. Ja siis yhdelle hengelle vasta. Sen seassa voi olla myös ruoka-ruokaa, kuten kuskusia tai riisiä, tai papuja ja kuivattuja hedelmiä, siemeniä. 

Pula-ajan salaattia syö huvikseenkin, mutta en tätäkään tee mitään boolimaljan kokoista annosta. 

Se antoi tosiaan alussa ajankulua, ja varmasti vaikutti positiivisesti monella tavalla.
Mutta painotukseni pikkuhiljaa kääntyi ruokavaliossa tärkkelyspitoisiin. Salaatti on tärkeä, mutta sen loputtoman puputtamisen koen ajan hukkana, elleivät terveyshyödytkään lisäänny tietyn kriittisen massan jälkeen.

Eli jos keho poistaa ylimääräiset asiat mitä se ei tarvitse, niin syömällä vaikkapa monta kiloa appelsiineja kerralla, ei saa yhtään sen enempää C-vitamiinia vaan kroppa poistaa ylimäärän. Siksi ei hyödytä ajatella, että enemmän on aina poikkeuksetta parempi. Ainakaan kaikessa ravintoon liittyvässä. Tyypillisesti en siis jauha isoja viherpirtelöitä saadakseni mahdollisimman paljon ravinteita tukittua samaan juomalasiin. En tiedä pitäisikö? 

Toisaalta tulee hyvä mieli, kun blenderissä tekee jätskin jäisistä mustikoista ja banaaneista, ja miettii mitenkähän paljon antioksidantteja tämäkin sisältää. Varmasti solutasolla käy hirveä kuhina, ja vitamiinit törmäilevät toisiinsa verenkierrossa, raviten vastustuskykyä joka odottaa aina nälkäisenä lisää taisteluvarustusta, jo muutaman tunnin kuluessa edellisestä vitamiinipirskauksesta.

Käytännössä salaatti on pikku juttu, menee siinä sivussa. Salaatinpuputtaminen ei ole se kuormittavin osa ruokavaliota. Sosiaalisissa tilanteissakin vegaanisuutta hyväksytään jo paljon. (piti tulla tarkentamaan että WFPB-ei toki ole sama vieläkään kuin vegaanisuus, vaihtelee henkilötasolla) Siitä esimerkkinä eiliset grillibileet, joissa minulla ei ollut vaikea olla.

Tämän WFPB-ruokavalion ehkä radikaalein asia nykypäivän ruokakulttuuriin suhteuttaen, mistä pitäisi siis luopua tai minimoida käyttö, on öljy. Muutenhan tässä ei olisi mitään ongelmaa tai ylimääräistä mietittävää, eikä tarvitsisi edes mainita olevansa koko ruokavaliolla, ellei sitten prosessoimattomuus joskus tule kyseeseen, eli kun ei halua vaikkapa valkoisia jauhoja. Toisaalta rasvattomuus helpottaa keittiössä niin paljon, ettei mitään rajaa. Sama puolen litran tiskiainepullokin riittää varmaan vuoden, liesituuletin ei kerää rasvaa, putket eivät kerää rasvaa. Rasvapalot eivät ole vaarana keittiössä, ja säästyy rahaakin sen öljypullon verran aina muuhun käyttöön. (Ketsuppiin? ) Hyötyjä on siis sen vaikeuden määrän edestä, riippuen miten katselee. Näkyy siinäkin, miten paljon tai vähän kokkaaminen kuormittaa. 

Leivät ja pikkuleivätkin itse tehtynä.

Ruokavaliota aloittaessa pelotti se, että joutuu itse tekemään suurimman osan ruuista, tai jopa kaikki ruuat tästä lähtien.
Se pelko jonkin verran lievittyi, kun huomasi että sotkutkin on nyt puolet helpompi toisaalta siivota. Työläyttä lisäsi alussa rutiinin puute, eli kun ei ollut tottunut. Siitä se lähti helpottumaan ajan myötä. Mutta osa siitä jatkuu edelleen, ja niinhän se on toisaalta aina. Viikon menyta miettiessä aina unohtaa 5 reseptiä sitä mukaa, kun tulee jokin uusi idea. Taas aloitetaan alusta.

Asiasta kukkaruukkuun:


Kirpparilta löytyi mahtava kirja, Veijo Vanamon ja Jaakko Kolmosen Maukasta kasviksista.     1975 esipuheen vuosiluku.

Ostin huvikseni kun euron vain maksoi. On kiinnostavaa nähdä mitä vihannesruokia 70-luvulla on ruokapöydässä korostettu, ja millaisia reseptejä tämä sisältää.
Ensi vilaisulta resepteissä oli toki rasvaa, suolaa ja mitä vain, joten saa nähdä jaksanko kokeilla yhtäkään.  

 Mutta ei vielä pidä menettää toivoa, kirja on vielä lukematta kokonaan.
Erittäin lupaavia säilytysohjeita, ja miten mikäkin vihannes pitäisi kypsentää. Uskon ettei se tieto ole vanhentunut minnekään. Voisin kerätä tuolta pointteja ja etsiä, löytyykö niitä tietoja mistään netistä, ja laittaa vähän blogiin ylös jos jotain kivaa löytyy.

Tarttui myös sellainen juttu, että tavallaan tämä vaikuttaisi olevan hieman sukua kirjana tälle, millaisena tämän bloginkin tavoittelen olevan tai haluaisin nähdä blogina. Heti huomasin kuinka kirjassakin nauris (ja lanttukin) on kehuttu ja tuli vaikutelma, että hyvinkin tavoittelemisen arvoinen. Se on käsittääkseni Suomen ensimmäisiä viljelykasveja. Tai kuten kirjassa oli että "ilmeisesti".

"Nauris on ilmeisesti suomalaisten ensimmäiseksi viljelemä kasvi. Nykyään sitä käytetään erittäin vähän, ja se on vaikeasti saatavissa." Sivulla 44.

Jos jokin fakta on vähän kiikun kaakun, siihen auttaa ehdottomasti jokin lieventävä sana. Asia sinänsä on kuitenkin tärkein, joka on että ollaan nauriiden syömisen puolella voimakkaasti.

Kirjassa kerrottiin naurishaudikkaasta muinaissuomalaisena ruokalajina, ja eritoten mainittiin juhannus. Koska juhannuksena voi olla kokko, ja sen alle voi laittaa nauriita hautumaan. "Juhannusaamun aterialla voidaan sitten nauttia lämpimistä ja makeista haudikkaista."

Kuvassa nauriit menossa uuniin. Kirjassa oli enimmäkseen piirroskuvia, tämä nauriskuva on omista arkistoista.


En voisi enempää olla innoissani kasviskeittokirjasta, koska tästä voi sisällysluettelosta nyt hakea mitkä on näitä kotimaisimpia tai yleisimpiä kasviksiamme olleet 70-luvusta asti. Pitää katsoa joko blogissa on resepti jokaiselle, tai edes suurimmalle osalle. Ja jos ei ole, niin mikäs sitten on seuraava askel?

Koirien juhannus:


Koirat olivat pääosassa koko päivän, mutta eivät olleet grillijuhlissa mukana, ja tuskin olisivat halunneetkaan. Siellä oli kissoja. Päivä oli siinä vaiheessa jo pulkassa, mahatkin täynnä eikä kasvisruoka niin lempparia ehkä olisi ollut.  Oli kiva mennä kotiin nukkumaan. Iltalenkki vielä valoisassa yössä, kunhan kotiuduin.



Joskus on tärkeää, että korvat näkyy kokonaan kuvassa, eikä niitä mitenkään rajata tai varsinkaan rajoiteta. Ei vaikka mitä sommitteluohjeita olisi olemassa. Tuo pölkky taustalla näyttää, kuin se olisi tulossa alas, muttei se oikeassa elämässä ollut sieltä tulossa. Mäkäräiset olivat tulossa, mutta vähemmän niitä eilen oli, kuin toissa päivänä.

Kiitos kun luit, tämän juhannusjutun teille tarjosi muulloin peruna- ja kauramoottorilla käyvä otus, joka tällä kertaa söi aamupalaksi vegemakkaraa. Uusi nälkä saman tien, mutta vain koska perunoita oli niin vähän.

Hyvää juhannuksen aikaa ja palaamme pian, aamiaisidean parissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...