Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt.


Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä.



= 5,60 €
  • Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 €
  • Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 € 
  • Persilja 1,49 €
  • Banaani n. 0,30 €
Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin.

= 2,72 €

Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli.
Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin.
Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasiallinen kalorinlähde joka on tärkkelyspitoset kasvikset, kuten viljat ja peruna.
Vitamiinit ovat myös tärkeitä tuoreista kasviksista, ja vihanneksia edustaakin tässä tuorekurkku. 


Melkein kolme ja puolituhatta kilokaloria näistä jo tulee, eli yli päiväksi pitäisi riittää energiaa jos kuluttaa sen 2000 kcal. Jos menee enemmän tai vähemmän, niin sitten menee.

Nyt siis pystyy saamaan päivän ruuat alle kolmella eurolla, ainakin jos nämä samat ruuat sattuvat omalle ruokavaliolle sopimaan. 

= 1,62 €
  • Ruustinnan salaatti 0,99 €
  • Kurkku 0,274 kg x 2,29 €
Taas mentiin Lidlin kautta. Siitä tulee kuljettua melkein joka päivä ohi. Siksi näin monta pikku keikkaa.


= 5,50 €

  • Ruustinnan salaatti 0,99 € 
  • Banaanit 0,99 €/kg
  • Appelsiinit 0,99 €/kg
  • Omenat
  • Kurkku
Näistäpä on kuitti hukassa. Muistan silti hyvin kun kävin Lidlissä ja mietin oikein keppikirjaimilla pääni sisällä, että täytyy laittaa blogiin että Lidlistä sai tällaisen kattauksen terveellistä ruokaa vitosella. 

Piti myös muistaa sanoa, että jos nämä olisi hakenut lähikaupasta isommilla kilohinnoilla, ja ostanut vaikka edes puolet tästä määrästä, olisi voinut jo riittää viikoksi yhden hengen talouteen. Niin että edes yksi vitamiinipommi päivässä.
Pitääpä kokeilla joku päivä mitä lähikaupasta saisi noin vitosella.


= 3,89 €

  • Banaanit 0,805 € x 1,49 €/kg =  1, 99 € prismasta
  • Omena Jonagold 0,858 € x 2,19 € = 1,88 € minimanista
  • Appelsiinit 0,681 kg x 1,19 €/kg = 0,81 € Prismasta


Hävikkibanaaneja noin euron pussi K-Marketista. Näitä menee joka päivä johonkin, ja pitää jo käydä ostamassa lisää heti kun kauppa aukeaa.


= 2,98 €

Kauramaidot 1,49 €/l x 2


= 0,59 €

Ostin tämän muka siksi, että teen jaffakeksejä, ovathan ne samalla ruokaa koska niissä on papuja.
Olen silti vain mussuttanut levyn, ja pitää hakea uusi.

Juhannus ja WFPBD:

Miten kokokasvisruokailu toteutuu sosiaalisissa tilanteissa? Ei se aina toteudukaan. Kävin eilen aattona juhannuksen grillijuhlissa ja söin siellä mitä sattuu. Kaikki oli niin tosi hyvää! Vegaanista oli hyvin tarjolla, mutta en kysellyt missä on öljyä tai suolaa, tai mikä on prosessoitua.


Otin doggybagin sieltä matkaan. Vegaaninen makkara.

Pyttipannu aamupalaksi niistä.

Johan tässä monta juhannusta on mennyt melko tiukalla ruokavaliolla, jos tätä nyt tiukaksikaan voi vieläkään sanoa. Vieläkin tiukemmin voisin arjessa välttää sokeria ja suolaa, kuten ketsuppia mitä tuuttaan varmaan melkein litran ? kuukaudessa. Hui! En ole onneksi kovin tarkkaan seurannut. 

Ja ehkä varsinaisia lehtivihreitä vihanneksia voisin lisätä. Se salaatin puputtaminen aina kuitenkin tulee tiensä päähän.
Ruokavalion alussa oli sellainen villitys jonka olin saanut youtubea katselemalla, että tehdäänpä Iso Salaatti, eli Big Sallad. 

Tämä ei ole se big sallad, vaan monipuolinen ja ravitseva kurkku-kaali-omenasalaatti, jossa on soijajogurttia, sinappia ja etikkaa "majoneesina"


Big sallad tarkoittaa sitä, että se oma salaattimalja on saman kokoinen, kuin se mitä normaalisti juhlissa on tarjolla isolle porukalle. Ja siis yhdelle hengelle vasta. Sen seassa voi olla myös ruoka-ruokaa, kuten kuskusia tai riisiä, tai papuja ja kuivattuja hedelmiä, siemeniä. 

Pula-ajan salaattia syö huvikseenkin, mutta en tätäkään tee mitään boolimaljan kokoista annosta. 

Se antoi tosiaan alussa ajankulua, ja varmasti vaikutti positiivisesti monella tavalla.
Mutta painotukseni pikkuhiljaa kääntyi ruokavaliossa tärkkelyspitoisiin. Salaatti on tärkeä, mutta sen loputtoman puputtamisen koen ajan hukkana, elleivät terveyshyödytkään lisäänny tietyn kriittisen massan jälkeen.

Eli jos keho poistaa ylimääräiset asiat mitä se ei tarvitse, niin syömällä vaikkapa monta kiloa appelsiineja kerralla, ei saa yhtään sen enempää C-vitamiinia vaan kroppa poistaa ylimäärän. Siksi ei hyödytä ajatella, että enemmän on aina poikkeuksetta parempi. Ainakaan kaikessa ravintoon liittyvässä. Tyypillisesti en siis jauha isoja viherpirtelöitä saadakseni mahdollisimman paljon ravinteita tukittua samaan juomalasiin. En tiedä pitäisikö? 

Toisaalta tulee hyvä mieli, kun blenderissä tekee jätskin jäisistä mustikoista ja banaaneista, ja miettii mitenkähän paljon antioksidantteja tämäkin sisältää. Varmasti solutasolla käy hirveä kuhina, ja vitamiinit törmäilevät toisiinsa verenkierrossa, raviten vastustuskykyä joka odottaa aina nälkäisenä lisää taisteluvarustusta, jo muutaman tunnin kuluessa edellisestä vitamiinipirskauksesta.

Käytännössä salaatti on pikku juttu, menee siinä sivussa. Salaatinpuputtaminen ei ole se kuormittavin osa ruokavaliota. Sosiaalisissa tilanteissakin vegaanisuutta hyväksytään jo paljon. Siitä esimerkkinä eiliset grillibileet, joissa minulla ei ollut vaikea olla.

Tämän WFPB-ruokavalion ehkä radikaalein asia nykypäivän ruokakulttuuriin suhteuttaen, mistä pitäisi siis luopua tai minimoida käyttö, on öljy. Muutenhan tässä ei olisi mitään ongelmaa tai ylimääräistä mietittävää, eikä tarvitsisi edes mainita olevansa koko ruokavaliolla, ellei sitten prosessoimattomuus joskus tule kyseeseen, eli kun ei halua vaikkapa valkoisia jauhoja. Toisaalta rasvattomuus helpottaa keittiössä niin paljon, ettei mitään rajaa. Sama puolen litran tiskiainepullokin riittää varmaan vuoden, liesituuletin ei kerää rasvaa, putket eivät kerää rasvaa. Rasvapalot eivät ole vaarana keittiössä, ja säästyy rahaakin sen öljypullon verran aina muuhun käyttöön. (Ketsuppiin? ) Hyötyjä on siis sen vaikeuden määrän edestä, riippuen miten katselee. Näkyy siinäkin, miten paljon tai vähän kokkaaminen kuormittaa. 

Leivät ja pikkuleivätkin itse tehtynä.

Ruokavaliota aloittaessa pelotti se, että joutuu itse tekemään suurimman osan ruuista, tai jopa kaikki ruuat tästä lähtien.
Se pelko jonkin verran lievittyi, kun huomasi että sotkutkin on nyt puolet helpompi toisaalta siivota. Työläyttä lisäsi alussa rutiinin puute, eli kun ei ollut tottunut. Siitä se lähti helpottumaan ajan myötä. Mutta osa siitä jatkuu edelleen, ja niinhän se on toisaalta aina. Viikon menyta miettiessä aina unohtaa 5 reseptiä sitä mukaa, kun tulee jokin uusi idea. Taas aloitetaan alusta.

Asiasta kukkaruukkuun:


Kirpparilta löytyi mahtava kirja, Veijo Vanamon ja Jaakko Kolmosen Maukasta kasviksista.     1975 esipuheen vuosiluku.

Ostin huvikseni kun euron vain maksoi. On kiinnostavaa nähdä mitä vihannesruokia 70-luvulla on ruokapöydässä korostettu, ja millaisia reseptejä tämä sisältää.
Ensi vilaisulta resepteissä oli toki rasvaa, suolaa ja mitä vain, joten saa nähdä jaksanko kokeilla yhtäkään.  

 Mutta ei vielä pidä menettää toivoa, kirja on vielä lukematta kokonaan.
Erittäin lupaavia säilytysohjeita, ja miten mikäkin vihannes pitäisi kypsentää. Uskon ettei se tieto ole vanhentunut minnekään. Voisin kerätä tuolta pointteja ja etsiä, löytyykö niitä tietoja mistään netistä, ja laittaa vähän blogiin ylös jos jotain kivaa löytyy.

Tarttui myös sellainen juttu, että tavallaan tämä vaikuttaisi olevan hieman sukua kirjana tälle, millaisena tämän bloginkin tavoittelen olevan tai haluaisin nähdä blogina. Heti huomasin kuinka kirjassakin nauris (ja lanttukin) on kehuttu ja tuli vaikutelma, että hyvinkin tavoittelemisen arvoinen. Se on käsittääkseni Suomen ensimmäisiä viljelykasveja. Tai kuten kirjassa oli että "ilmeisesti".

"Nauris on ilmeisesti suomalaisten ensimmäiseksi viljelemä kasvi. Nykyään sitä käytetään erittäin vähän, ja se on vaikeasti saatavissa." Sivulla 44.

Jos jokin fakta on vähän kiikun kaakun, siihen auttaa ehdottomasti jokin lieventävä sana. Asia sinänsä on kuitenkin tärkein, joka on että ollaan nauriiden syömisen puolella voimakkaasti.

Kirjassa kerrottiin naurishaudikkaasta muinaissuomalaisena ruokalajina, ja eritoten mainittiin juhannus. Koska juhannuksena voi olla kokko, ja sen alle voi laittaa nauriita hautumaan. "Juhannusaamun aterialla voidaan sitten nauttia lämpimistä ja makeista haudikkaista."

Kuvassa nauriit menossa uuniin. Kirjassa oli enimmäkseen piirroskuvia, tämä nauriskuva on omista arkistoista.


En voisi enempää olla innoissani kasviskeittokirjasta, koska tästä voi sisällysluettelosta nyt hakea mitkä on näitä kotimaisimpia tai yleisimpiä kasviksiamme olleet 70-luvusta asti. Pitää katsoa joko blogissa on resepti jokaiselle, tai edes suurimmalle osalle. Ja jos ei ole, niin mikäs sitten on seuraava askel?

Koirien juhannus:


Koirat olivat pääosassa koko päivän, mutta eivät olleet grillijuhlissa mukana, ja tuskin olisivat halunneetkaan. Siellä oli kissoja. Päivä oli siinä vaiheessa jo pulkassa, mahatkin täynnä eikä kasvisruoka niin lempparia ehkä olisi ollut.  Oli kiva mennä kotiin nukkumaan. Iltalenkki vielä valoisassa yössä, kunhan kotiuduin.



Joskus on tärkeää, että korvat näkyy kokonaan kuvassa, eikä niitä mitenkään rajata tai varsinkaan rajoiteta. Ei vaikka mitä sommitteluohjeita olisi olemassa. Tuo pölkky taustalla näyttää, kuin se olisi tulossa alas, muttei se oikeassa elämässä ollut sieltä tulossa. Mäkäräiset olivat tulossa, mutta vähemmän niitä eilen oli, kuin toissa päivänä.

Kiitos kun luit, tämän juhannusjutun teille tarjosi muulloin peruna- ja kauramoottorilla käyvä otus, joka tällä kertaa söi aamupalaksi vegemakkaraa. Uusi nälkä saman tien, mutta vain koska perunoita oli niin vähän.

Hyvää juhannuksen aikaa ja palaamme pian, aamiaisidean parissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Toukokuu 2, 135 €/kk

Loput toukokuun ostokset liittyen toukokuun ruokasuunnitelmaan .  Mitään en olisi tarvinnut, mutta silti lähti 9 kiloa ruokaa matkaan Prismastakin, loput Lidlistä. Yhteensä melkeinpä 17 kiloa. =12,17 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 3,18 € Preah Vihear Jasmiiniriisi 1,80 €/kg 5kg =  8,99 € Gala perunoita Tyrnävän 2kg pusseissa. Hyviä ja sopivan kokoisia. Kun kaataa perunapussit jääkaapin vihanneslokeroon, voi valkata ensin ne pienet keitettäväksi.  Jäljellä olevatkin ovat myös keskenään saman kokoisia.  Voi joutua pussissakin olevat pesemään, riippuu ovatko ne hajustuneet muovin sisällä. Auton penkille vastakeitetyt perunat, rasiassa tietenkin, niin pääsee heti lähtemään kotoa eikä tarvita kastikkeita.  = 7,46 € Nauris 1kg 2,59 € punajuuri 1 kg 1,49 € Kaali 1,767 kg c 1,29 €/kg = 2,28 € Tuorekurkku 0,614 € x 1,79 € = 1,1 € Menin puhumaan että nauriit pitää syödä pois. Samahan se on sitä sitten noudattaa. Nauriita oli Prismassa vielä.  Kokeilin tehdä kaalikastikk

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Kesäkuu 1

 Kesäkuun ensimmäisen viikon ruokaostokset.  =3,18 € 4 kg perunoita, 0.80 /kg = 8,69 € Bataattia 4,598 kg x 1,89 €/kg Hyvä tarjous oli Lidlissä kesäkuun alussa. Normaalistihan bataatti on vähintään yli 2 euroa, ja jopa yli 3 euroa kilolta. Hyvin säilyvät huoneenlämmössä, pimeässä komerossa. Ostan näitä sen takia niin paljon kerralla, jos hintakin on alhaalla. Tykkään kun joka päivä on bataatti käytettävissä. Pakastemaissi 0,89 € = 7,29 € Basilika 1,09 € Ruustinnan salaatti 1,99 € 1,79 € Kurkkua 0,300 e x 2,39 € = 0,72 € Tomaattia 0,554 kg x 2,89 €/kg = 1,60 € Appelsiinit 0,95 €/kg = 0,60 € Banaanit 1,000 kg x 1,49 €/kg = 1,49 € Vihanneksia ei paljoa tarvittu, koska oli juureksia vielä jäljellä edellisviikolta. Muutama punajuuri oli, ja naurista. Pakasteessa marjoja. = 5,22 € Ananastäysmehu 18 x 0,29 €/2dl, 1,45 €/l Näistä eväät . = 6,34 € Salen poistokorista tuotteita. Ruskeita papuja 7 purkkia x 0,39 €. Kilohinta 1,03 €/kg jos käytän nesteineen, ja ilman nestettä 1,70 €/kg. En ole en

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää

WFPB - Ruokasuunnitelma toukokuu - Toukokuun ruokia

 Ruokasuunnitelma toukokuussa. Tätä voi jatkaa kesäkuun puolellakin, jos ruokatarvikkeet soveltuvat. Maanantai : Oikein makoisa bataattikeitto . Helppo tehdä koska ainekset ovat nopeasti kypsyviä. Tiistai ,  kaalikastike . Noloa myöntää, mutta kaalinnysä nökötti vielä jääkaapissa. Ei antanut sisu periksi laittaa roskiin.  Ihan kelpo ruoka siitä tuli.  Vastaava resepti, mutta tietysti ilman kaikkia mausteita on tiedetty jo  pula-ajalla . Lounasrasiassa myös paistetut bataatit, riisi ja kikherneitä. Keskiviikko: Muutama jauhoinen peruna on, paseerattu tomaatti purkki ja niistä tulee Papukeitto, ja siihen vielä leipä. Täysjyvävehnäjauhoja on. Puoli pussia lehtikaalia, siitä saa vihannekset keittoon. Torstai:  Riisi ja pavut, niihin löytyy aineksia. Tomaattimurskaa on monta laatikollista.  Lidlin luomutomaattimurska ei ole kauhean pahaakaan. Aamiaiset: Puuroakin voisi välillä keitellä. Siihen mustikoita, ja omenaa. Kauramaitoakin on, jos haluaa tehdä maitoon. Perjantai: Bataatit, pavut,

WFPB - Ruokaostokset 108 € - Toukokuu 1

  = 32,1 Riisi 4 x 0,85 €/kg = 3,4 € Pikakaura 500g/0,39 €, 0,78 €/kg x 2 = 0,78 € Bataatti 10,998 kg x 1,89 €/kg = 20,79 € Peruna 2,652 kg x 0,89 €/kg = 2,36 € Peruna 2kg Tyrnävän 1,59 €/2kg x 3, 0,80 €/kg = 4,77 € = 18,52 € Pakastemaissi 0,89 € Lehtipinaatti 1,19 € Pakaste Lehtikaali 500gx 2 = 6,98 €/kg Persiljat 1,19 x2 ja 1,39 € = 3,77 € Porkkanat  1 kg = 1,29 € Nauriit 1 kg =2,59 € Kurkku 0,166 kg x 2,39 €/kg = 0,88 € Lisäkurkku 0,301 3,09 €/kg lähikaupasta = 0,93 € = 9,24 € Sitruuna luomu 0,414 kg x 2,99 €/kg = 1,24 € Jonagold omena 0,928 kg x 1,39 €/kg = 1,29 € Luomu omena 2,69 €/kg  Banaani coop 1,067 kg x 1,49 = 1,59 €  Banaani tarjous 0,99 €/kg x 2,452 € = 2,43 € = 1,58  € pakastepuolukka 0,79 €/200 g, 3,95 €/kg Soijajogurtti 1,49 x 3 = 4,47 € = 15 € Meira Ketsuppi 1,2kg,  3,41 €/kg =  4,09 €  Mansikkahillo 1,69 € 250ml  13 €/l Borges Luomu omenasiideriviinietikka 3,25 € Chilikastike 1,99 x 3 = 5,97  Yöpöydän laatikossakin pitää olla jalapenokastike, se nimittäin tepsii

WFPB - Pula-ajan jälkiruoka - Hedelmä- ja juurikassalaatti - Yllätysreseptihaaste, osa 2

Löysin uuden tavan hahmottaa salaatti ja jälkiruoka. Tämä resepti pääsi suoraan arkikäyttöön.  Samalla tämä on  Jasun antaman haasteen toinen osa, eli jälkiruokaosuus. Ensimmäinen osa löytyy täältä. Haasteessa valittiin sokkona kolme reseptiä keittokirjasta, ja tehtiin niistä yksi. Jälkiruokareseptin valitsin kolmesta arpomastani pula-ajan reseptistä: Vatkatut marjapuurot, Banaanivanukas ja Hedelmä- ja juurikassalaatti.  Kaksi ensimmäistä olivat työlään kuuloisia, joten nyt tehdään Hedelmä- ja juurikassalaatti. Tein paljon pienemmän määrän itse. En tee raasteita valmiiksi, koska haluan pitää ruokamyrkytysriskin vähäisenä.  Marjoiksi valitsin mansikat. Ohje meni suunnilleen seuraavasti: 3-4 omenaa 1 dl rusinoita, tai marja-aikana marjoja 3-4 porkkanaa 1 dl kaurasuurimoita 1 rkl sokeria muutama salaatinlehti, jos on. Porkkanat raastetaan karkealla terällä. Omenat pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Rusinat huuhdotaan. Ainekset sekoitetaan yhteen. Marja-aikana voi rusinoiden sijaan laittaa mu

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa