Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt.


Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä.



= 5,60 €
  • Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 €
  • Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 € 
  • Persilja 1,49 €
  • Banaani n. 0,30 €
Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin.

= 2,72 €

Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli.
Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin.
Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasiallinen kalorinlähde joka on tärkkelyspitoset kasvikset, kuten viljat ja peruna.
Vitamiinit ovat myös tärkeitä tuoreista kasviksista, ja vihanneksia edustaakin tässä tuorekurkku. 


Melkein kolme ja puolituhatta kilokaloria näistä jo tulee, eli yli päiväksi pitäisi riittää energiaa jos kuluttaa sen 2000 kcal. Jos menee enemmän tai vähemmän, niin sitten menee.

Nyt siis pystyy saamaan päivän ruuat alle kolmella eurolla, ainakin jos nämä samat ruuat sattuvat omalle ruokavaliolle sopimaan. 

= 1,62 €
  • Ruustinnan salaatti 0,99 €
  • Kurkku 0,274 kg x 2,29 €
Taas mentiin Lidlin kautta. Siitä tulee kuljettua melkein joka päivä ohi. Siksi näin monta pikku keikkaa.


= 5,50 €

  • Ruustinnan salaatti 0,99 € 
  • Banaanit 0,99 €/kg
  • Appelsiinit 0,99 €/kg
  • Omenat
  • Kurkku
Näistäpä on kuitti hukassa. Muistan silti hyvin kun kävin Lidlissä ja mietin oikein keppikirjaimilla pääni sisällä, että täytyy laittaa blogiin että Lidlistä sai tällaisen kattauksen terveellistä ruokaa vitosella. 

Piti myös muistaa sanoa, että jos nämä olisi hakenut lähikaupasta isommilla kilohinnoilla, ja ostanut vaikka edes puolet tästä määrästä, olisi voinut jo riittää viikoksi yhden hengen talouteen. Niin että edes yksi vitamiinipommi päivässä.
Pitääpä kokeilla joku päivä mitä lähikaupasta saisi noin vitosella.


= 3,89 €

  • Banaanit 0,805 € x 1,49 €/kg =  1, 99 € prismasta
  • Omena Jonagold 0,858 € x 2,19 € = 1,88 € minimanista
  • Appelsiinit 0,681 kg x 1,19 €/kg = 0,81 € Prismasta


Hävikkibanaaneja noin euron pussi K-Marketista. Näitä menee joka päivä johonkin, ja pitää jo käydä ostamassa lisää heti kun kauppa aukeaa.


= 2,98 €

Kauramaidot 1,49 €/l x 2


= 0,59 €

Ostin tämän muka siksi, että teen jaffakeksejä, ovathan ne samalla ruokaa koska niissä on papuja.
Olen silti vain mussuttanut levyn, ja pitää hakea uusi.

Juhannus ja WFPBD:

Miten kokokasvisruokailu toteutuu sosiaalisissa tilanteissa? Ei se aina toteudukaan. Kävin eilen aattona juhannuksen grillijuhlissa ja söin siellä mitä sattuu. Kaikki oli niin tosi hyvää! Vegaanista oli hyvin tarjolla, mutta en kysellyt missä on öljyä tai suolaa, tai mikä on prosessoitua.


Otin doggybagin sieltä matkaan. Vegaaninen makkara.

Pyttipannu aamupalaksi niistä.

Johan tässä monta juhannusta on mennyt melko tiukalla ruokavaliolla, jos tätä nyt tiukaksikaan voi vieläkään sanoa. Vieläkin tiukemmin voisin arjessa välttää sokeria ja suolaa, kuten ketsuppia mitä tuuttaan varmaan melkein litran ? kuukaudessa. Hui! En ole onneksi kovin tarkkaan seurannut. 

Ja ehkä varsinaisia lehtivihreitä vihanneksia voisin lisätä. Se salaatin puputtaminen aina kuitenkin tulee tiensä päähän.
Ruokavalion alussa oli sellainen villitys jonka olin saanut youtubea katselemalla, että tehdäänpä Iso Salaatti, eli Big Sallad. 

Tämä ei ole se big sallad, vaan monipuolinen ja ravitseva kurkku-kaali-omenasalaatti, jossa on soijajogurttia, sinappia ja etikkaa "majoneesina"


Big sallad tarkoittaa sitä, että se oma salaattimalja on saman kokoinen, kuin se mitä normaalisti juhlissa on tarjolla isolle porukalle. Ja siis yhdelle hengelle vasta. Sen seassa voi olla myös ruoka-ruokaa, kuten kuskusia tai riisiä, tai papuja ja kuivattuja hedelmiä, siemeniä. 

Pula-ajan salaattia syö huvikseenkin, mutta en tätäkään tee mitään boolimaljan kokoista annosta. 

Se antoi tosiaan alussa ajankulua, ja varmasti vaikutti positiivisesti monella tavalla.
Mutta painotukseni pikkuhiljaa kääntyi ruokavaliossa tärkkelyspitoisiin. Salaatti on tärkeä, mutta sen loputtoman puputtamisen koen ajan hukkana, elleivät terveyshyödytkään lisäänny tietyn kriittisen massan jälkeen.

Eli jos keho poistaa ylimääräiset asiat mitä se ei tarvitse, niin syömällä vaikkapa monta kiloa appelsiineja kerralla, ei saa yhtään sen enempää C-vitamiinia vaan kroppa poistaa ylimäärän. Siksi ei hyödytä ajatella, että enemmän on aina poikkeuksetta parempi. Ainakaan kaikessa ravintoon liittyvässä. Tyypillisesti en siis jauha isoja viherpirtelöitä saadakseni mahdollisimman paljon ravinteita tukittua samaan juomalasiin. En tiedä pitäisikö? 

Toisaalta tulee hyvä mieli, kun blenderissä tekee jätskin jäisistä mustikoista ja banaaneista, ja miettii mitenkähän paljon antioksidantteja tämäkin sisältää. Varmasti solutasolla käy hirveä kuhina, ja vitamiinit törmäilevät toisiinsa verenkierrossa, raviten vastustuskykyä joka odottaa aina nälkäisenä lisää taisteluvarustusta, jo muutaman tunnin kuluessa edellisestä vitamiinipirskauksesta.

Käytännössä salaatti on pikku juttu, menee siinä sivussa. Salaatinpuputtaminen ei ole se kuormittavin osa ruokavaliota. Sosiaalisissa tilanteissakin vegaanisuutta hyväksytään jo paljon. (piti tulla tarkentamaan että WFPB-ei toki ole sama vieläkään kuin vegaanisuus, vaihtelee henkilötasolla) Siitä esimerkkinä eiliset grillibileet, joissa minulla ei ollut vaikea olla.

Tämän WFPB-ruokavalion ehkä radikaalein asia nykypäivän ruokakulttuuriin suhteuttaen, mistä pitäisi siis luopua tai minimoida käyttö, on öljy. Muutenhan tässä ei olisi mitään ongelmaa tai ylimääräistä mietittävää, eikä tarvitsisi edes mainita olevansa koko ruokavaliolla, ellei sitten prosessoimattomuus joskus tule kyseeseen, eli kun ei halua vaikkapa valkoisia jauhoja. Toisaalta rasvattomuus helpottaa keittiössä niin paljon, ettei mitään rajaa. Sama puolen litran tiskiainepullokin riittää varmaan vuoden, liesituuletin ei kerää rasvaa, putket eivät kerää rasvaa. Rasvapalot eivät ole vaarana keittiössä, ja säästyy rahaakin sen öljypullon verran aina muuhun käyttöön. (Ketsuppiin? ) Hyötyjä on siis sen vaikeuden määrän edestä, riippuen miten katselee. Näkyy siinäkin, miten paljon tai vähän kokkaaminen kuormittaa. 

Leivät ja pikkuleivätkin itse tehtynä.

Ruokavaliota aloittaessa pelotti se, että joutuu itse tekemään suurimman osan ruuista, tai jopa kaikki ruuat tästä lähtien.
Se pelko jonkin verran lievittyi, kun huomasi että sotkutkin on nyt puolet helpompi toisaalta siivota. Työläyttä lisäsi alussa rutiinin puute, eli kun ei ollut tottunut. Siitä se lähti helpottumaan ajan myötä. Mutta osa siitä jatkuu edelleen, ja niinhän se on toisaalta aina. Viikon menyta miettiessä aina unohtaa 5 reseptiä sitä mukaa, kun tulee jokin uusi idea. Taas aloitetaan alusta.

Asiasta kukkaruukkuun:


Kirpparilta löytyi mahtava kirja, Veijo Vanamon ja Jaakko Kolmosen Maukasta kasviksista.     1975 esipuheen vuosiluku.

Ostin huvikseni kun euron vain maksoi. On kiinnostavaa nähdä mitä vihannesruokia 70-luvulla on ruokapöydässä korostettu, ja millaisia reseptejä tämä sisältää.
Ensi vilaisulta resepteissä oli toki rasvaa, suolaa ja mitä vain, joten saa nähdä jaksanko kokeilla yhtäkään.  

 Mutta ei vielä pidä menettää toivoa, kirja on vielä lukematta kokonaan.
Erittäin lupaavia säilytysohjeita, ja miten mikäkin vihannes pitäisi kypsentää. Uskon ettei se tieto ole vanhentunut minnekään. Voisin kerätä tuolta pointteja ja etsiä, löytyykö niitä tietoja mistään netistä, ja laittaa vähän blogiin ylös jos jotain kivaa löytyy.

Tarttui myös sellainen juttu, että tavallaan tämä vaikuttaisi olevan hieman sukua kirjana tälle, millaisena tämän bloginkin tavoittelen olevan tai haluaisin nähdä blogina. Heti huomasin kuinka kirjassakin nauris (ja lanttukin) on kehuttu ja tuli vaikutelma, että hyvinkin tavoittelemisen arvoinen. Se on käsittääkseni Suomen ensimmäisiä viljelykasveja. Tai kuten kirjassa oli että "ilmeisesti".

"Nauris on ilmeisesti suomalaisten ensimmäiseksi viljelemä kasvi. Nykyään sitä käytetään erittäin vähän, ja se on vaikeasti saatavissa." Sivulla 44.

Jos jokin fakta on vähän kiikun kaakun, siihen auttaa ehdottomasti jokin lieventävä sana. Asia sinänsä on kuitenkin tärkein, joka on että ollaan nauriiden syömisen puolella voimakkaasti.

Kirjassa kerrottiin naurishaudikkaasta muinaissuomalaisena ruokalajina, ja eritoten mainittiin juhannus. Koska juhannuksena voi olla kokko, ja sen alle voi laittaa nauriita hautumaan. "Juhannusaamun aterialla voidaan sitten nauttia lämpimistä ja makeista haudikkaista."

Kuvassa nauriit menossa uuniin. Kirjassa oli enimmäkseen piirroskuvia, tämä nauriskuva on omista arkistoista.


En voisi enempää olla innoissani kasviskeittokirjasta, koska tästä voi sisällysluettelosta nyt hakea mitkä on näitä kotimaisimpia tai yleisimpiä kasviksiamme olleet 70-luvusta asti. Pitää katsoa joko blogissa on resepti jokaiselle, tai edes suurimmalle osalle. Ja jos ei ole, niin mikäs sitten on seuraava askel?

Koirien juhannus:


Koirat olivat pääosassa koko päivän, mutta eivät olleet grillijuhlissa mukana, ja tuskin olisivat halunneetkaan. Siellä oli kissoja. Päivä oli siinä vaiheessa jo pulkassa, mahatkin täynnä eikä kasvisruoka niin lempparia ehkä olisi ollut.  Oli kiva mennä kotiin nukkumaan. Iltalenkki vielä valoisassa yössä, kunhan kotiuduin.



Joskus on tärkeää, että korvat näkyy kokonaan kuvassa, eikä niitä mitenkään rajata tai varsinkaan rajoiteta. Ei vaikka mitä sommitteluohjeita olisi olemassa. Tuo pölkky taustalla näyttää, kuin se olisi tulossa alas, muttei se oikeassa elämässä ollut sieltä tulossa. Mäkäräiset olivat tulossa, mutta vähemmän niitä eilen oli, kuin toissa päivänä.

Kiitos kun luit, tämän juhannusjutun teille tarjosi muulloin peruna- ja kauramoottorilla käyvä otus, joka tällä kertaa söi aamupalaksi vegemakkaraa. Uusi nälkä saman tien, mutta vain koska perunoita oli niin vähän.

Hyvää juhannuksen aikaa ja palaamme pian, aamiaisidean parissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait