Siirry pääsisältöön

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla.

Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös.

Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään. 



Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempää kuin tarpeen. Muutenhan se olisi sama millä kypsentää, kuumennus siihen tarvitaan.

Myöskään useita kokkauskertoja ei ehdi saman päivän aikana, joten siksi tein aamupalalla saman tien koko päiväksi ruokaa. Lisäksihän voi laitella jotain, mutta ei ole enää tämän jälkeen pakko. Evääksi voi syödä vaikka raikkaan aterian, eli kaurahiutaleet + kasvimaidon, tai mehun. Banaania ja muuta.

Perunat keitin ihan tavallisesti kattilassa. Vanhoja perunoita, ja niistä sanotaan että kannattaa laittaa kylmään veteen ja sitten levy päälle. Aika siistejä, mutta pesin kuitenkin ensin.

Riisin sekaan keitin pakastemaissia, kurkkua ja punaisia linssejä.
Mitat 1 riisiä ja 2 vettä, linssit 1 ja 2 vettä.


Noin 3 dl kuivaa riisiä, niin tuli sen verran mitä tarvitsee aamiaiseksi. Ja jäi yli sopivasti.

Ehkä noin 1 dl näitä linssejä, ja niitä kohti 2 dl vettä. Tulee sellainen määrä, että loput jaksaa vielä juuri ja juuri lapioida rasioihin aamutuimaan.



Minusta nämä punaiset linssit ovat mainostamisen arvoinen juttu, koska moni haluaa sisällyttää myös palkokasvit ja ajattelee esimerkiksi proteiinia. Ja kuituahan näistä tulee, ja mitä kaikkea vielä. Mitään isoja määriä näitä ei edes tarvita, vaan tosi vähälläkin tulee toimeen. Ei ala sitten vatsassa mikään vastalause, varsinkaan ellei ole tottunut. Nopeat kastikkeetkin näistä onnistuu. 

Nämä kiehuvat alle vartissa, eli näitä ei tarvitse liotella ja keitellä tuntikausia. Itse olen myös lakannut huuhtelemasta, kun ei näissä useinkaan mitään kummempaa roskaa näy.



Valkoisen riisin voi vaihtaa kokojyvään. Käytän valkoista enkä tiedä onko se hyvä asia lopulta. Mutta sen kriteerin mukaan, että mitään pahaa ei ole lisätty vaikka jotain hyvää onkin poistettu eli kuitu, niin itse käytän kokokasvisruokavalioni osana.

Tässä esimerkiksi saman riisin kastikkeena bataattikeitto. Riisi tekee massaa tuohon lisäksi, ja on myös hyvää. Joskushan ruokia vieläkin tulee syötyä siksi, että mikä on hyvää. Vaikka kokokasvisruokavalio alun perin onkin tullut aloitettua terveyssyistä. 




Varsinkin helteellä on kiva tehdä bataatti mikrossa. Maukasta ruokaa, ja varmasti tosi terveellistäkin samalla. Vain 8 minuuttia, ja ei höyryä koko keittiö.

Voi mennä 8-10 minuuttia, riippuen minkä kokoinen bataatti. 

Teen reikiä bataattiin ennen mikrottamista, mutta se ei taida olla ihan välttämätöntä.


Kun bataatti on jäähtynyt, halkaisen sen ja sisus irtoaa tosi helposti eroon kuoresta. Lusikalla lähtee, tai sitten käsin voi kuoria.


Salaatissa on kaalia, omenaa, kurkkua, appelsiinia, ja ruukkusalaatin lehtiä.
Appelsiinilla piristyy kaali, joka nyt ei vielä ollut varhaiskaalia, vaan talvikaalia.



Jos tekee tosi paljon ruokaa kerralla, niin on se jäähdytys sitten seuraavana mietittävä, ja mahtuuko jääkaappiin. 

Riisiastian laitoin heti kylmävesimaljaan, niin jäähtyi nopeasti. Vedellä notkistin, että sain riisin irtoamaan paremmin. Tässä vaiheessa minulle oli ihan sama, tuleeko riisistä vetistä vai ei.
Se kyllästetään kuitenkin kastikkeilla ja mausteilla myöhemmin.




Jääkaapissa edellisenä päivänä tehtyä kastiketta purkissa. Lisäksi jotain mausteita ja kastikkeita suoraan näihin annoksiin.

Nämä ovat Orthexin rasioita, tosi hyviä koska ovat litteitä, ja kansi on läpinäkyvä. Kestäviäkin vaikuttaisivat olevan. Tämä ei ole mainos, vaan ihan pelkkä käyttäjäkokemus.

Salaattiannoksia en tehnyt valmiiksi, paljon hauskempi aina päivällä ottaa jokin tuore hedelmä tai vihannes jonka pilkkoo heti. Salaattien säilyminen minua aina arveluttaa helteellä.


Tässä esimerkiksi tulossa miniblenderissä jäisistä mustikoista ja banaaneista jälkiruokaherkku. Tai Nice Cream, riippuu mitä laittaa lisää, vai meneekö näillä. Vesi riittää nesteeksi.

Tosi kätevä saada se jäätelö pois mielestä, ennen kuin lähtee kaupungille. Vaikka jonkin pienen jätskin söisikin joskus, niin ei siitä tule jatkuvaa kierrettä, kun on omastakin takaa jotain.



Ympäristö ei kokokasvisruokailua siis pääsääntöisesti tue, joten sitä on itse kehuttava itselleen ja muille. Joskus tekee hyvää katsoa jokin kokkivideo, tai sitten terveystietoisku vaikkapa Dr. Gregeriltä tai muulta, jotta pysyy yllä hyvät elintavat. Ainakin ruuan osalta, jos ei muuten. 

Tässä esimerkiksi kiva uusi tutkimustieto alzheimerin taudin ehkäisemisestä, ja jopa parantamisestakin oli puhe, vähintään hidastamisesta. Katsomalla sitä samalla kun syö, lähtee päivä mukavasti käyntiin. Muitakin vaihtoehtoja viihtymiselle toki löytyy, sitä ei käy kiistäminen. Suomeksi tietoa löytyy Kasasen kootut-sivustolta, myös samasta aiheesta eli alzheimerin taudin elämäntapahoidosta.
 
Hyvänä puolena nykymaailmassa ja tässä ympäristön vaikutuksessa on, että kauppojen tarjonta on niin älyttömän runsasta, että vaikka kaikki houkutukset jättäisi, niin silti tulee jopa runsauden pula vaihtoehdoissa. Ja ei tämä sen hitaampaa ja vaikeampaa ole, kuin sekään jos kaupassa valikoisi valmisruokia ensin vartin, ja sitten niitä täällä räpiköisi auki ja pakkausroskia lajittelisi.

Kiva kun luit! Jatketaan pian ruokaostosten parissa, ja lisää vaikkapa aamiaiskokkailuita.

Lisää päiväksi ruokaa ja aamukokkausaihetta: kokkailut 2021

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait