Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla.
Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös.
Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.
Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempää kuin tarpeen. Muutenhan se olisi sama millä kypsentää, kuumennus siihen tarvitaan.
Myöskään useita kokkauskertoja ei ehdi saman päivän aikana, joten siksi tein aamupalalla saman tien koko päiväksi ruokaa. Lisäksihän voi laitella jotain, mutta ei ole enää tämän jälkeen pakko. Evääksi voi syödä vaikka raikkaan aterian, eli kaurahiutaleet + kasvimaidon, tai mehun. Banaania ja muuta.
Perunat keitin ihan tavallisesti kattilassa. Vanhoja perunoita, ja niistä sanotaan että kannattaa laittaa kylmään veteen ja sitten levy päälle. Aika siistejä, mutta pesin kuitenkin ensin.
Riisin sekaan keitin pakastemaissia, kurkkua ja punaisia linssejä.
Mitat 1 riisiä ja 2 vettä, linssit 1 ja 2 vettä.
Noin 3 dl kuivaa riisiä, niin tuli sen verran mitä tarvitsee aamiaiseksi. Ja jäi yli sopivasti.
Ehkä noin 1 dl näitä linssejä, ja niitä kohti 2 dl vettä. Tulee sellainen määrä, että loput jaksaa vielä juuri ja juuri lapioida rasioihin aamutuimaan.
Minusta nämä punaiset linssit ovat mainostamisen arvoinen juttu, koska moni haluaa sisällyttää myös palkokasvit ja ajattelee esimerkiksi proteiinia. Ja kuituahan näistä tulee, ja mitä kaikkea vielä. Mitään isoja määriä näitä ei edes tarvita, vaan tosi vähälläkin tulee toimeen. Ei ala sitten vatsassa mikään vastalause, varsinkaan ellei ole tottunut. Nopeat
kastikkeetkin näistä onnistuu.
Nämä kiehuvat alle vartissa, eli näitä ei tarvitse liotella ja keitellä tuntikausia. Itse olen myös lakannut huuhtelemasta, kun ei näissä useinkaan mitään kummempaa roskaa näy.
Valkoisen riisin voi vaihtaa kokojyvään. Käytän valkoista enkä tiedä onko se hyvä asia lopulta. Mutta sen kriteerin mukaan, että mitään pahaa ei ole lisätty vaikka jotain hyvää onkin poistettu eli kuitu, niin itse käytän kokokasvisruokavalioni osana.
Tässä esimerkiksi saman riisin kastikkeena
bataattikeitto. Riisi tekee massaa tuohon lisäksi, ja on myös hyvää. Joskushan ruokia vieläkin tulee syötyä siksi, että mikä on hyvää. Vaikka kokokasvisruokavalio alun perin onkin tullut aloitettua terveyssyistä.
Varsinkin helteellä on kiva tehdä bataatti mikrossa. Maukasta ruokaa, ja varmasti tosi terveellistäkin samalla. Vain 8 minuuttia, ja ei höyryä koko keittiö.
Voi mennä 8-10 minuuttia, riippuen minkä kokoinen bataatti.
Teen reikiä bataattiin ennen mikrottamista, mutta se ei taida olla ihan välttämätöntä.
Kun bataatti on jäähtynyt, halkaisen sen ja sisus irtoaa tosi helposti eroon kuoresta. Lusikalla lähtee, tai sitten käsin voi kuoria.
Salaatissa on kaalia, omenaa, kurkkua, appelsiinia, ja ruukkusalaatin lehtiä.
Appelsiinilla piristyy kaali, joka nyt ei vielä ollut varhaiskaalia, vaan talvikaalia.
Jos tekee tosi paljon ruokaa kerralla, niin on se jäähdytys sitten seuraavana mietittävä, ja mahtuuko jääkaappiin.
Riisiastian laitoin heti kylmävesimaljaan, niin jäähtyi nopeasti. Vedellä notkistin, että sain riisin irtoamaan paremmin. Tässä vaiheessa minulle oli ihan sama, tuleeko riisistä vetistä vai ei.
Se kyllästetään kuitenkin kastikkeilla ja mausteilla myöhemmin.
Jääkaapissa edellisenä päivänä tehtyä kastiketta purkissa. Lisäksi jotain mausteita ja kastikkeita suoraan näihin annoksiin.
Nämä ovat Orthexin rasioita, tosi hyviä koska ovat litteitä, ja kansi on läpinäkyvä. Kestäviäkin vaikuttaisivat olevan. Tämä ei ole mainos, vaan ihan pelkkä käyttäjäkokemus.
Salaattiannoksia en tehnyt valmiiksi, paljon hauskempi aina päivällä ottaa jokin tuore hedelmä tai vihannes jonka pilkkoo heti. Salaattien säilyminen minua aina arveluttaa helteellä.
Tässä esimerkiksi tulossa miniblenderissä jäisistä mustikoista ja banaaneista j
älkiruokaherkku. Tai Nice Cream, riippuu mitä laittaa lisää, vai meneekö näillä. Vesi riittää nesteeksi.
Tosi kätevä saada se jäätelö pois mielestä, ennen kuin lähtee kaupungille. Vaikka jonkin pienen jätskin söisikin joskus, niin ei siitä tule jatkuvaa kierrettä, kun on omastakin takaa jotain.
Ympäristö ei kokokasvisruokailua siis pääsääntöisesti tue, joten sitä on itse kehuttava itselleen ja muille. Joskus tekee hyvää katsoa jokin kokkivideo, tai sitten terveystietoisku vaikkapa Dr. Gregeriltä tai muulta, jotta pysyy yllä hyvät elintavat. Ainakin ruuan osalta, jos ei muuten.
Tässä esimerkiksi kiva uusi tutkimustieto
alzheimerin taudin ehkäisemisestä, ja jopa parantamisestakin oli puhe, vähintään hidastamisesta. Katsomalla sitä samalla kun syö, lähtee päivä mukavasti käyntiin. Muitakin vaihtoehtoja viihtymiselle toki löytyy, sitä ei käy kiistäminen. Suomeksi tietoa löytyy Kasasen kootut-sivustolta, myös samasta aiheesta eli
alzheimerin taudin elämäntapahoidosta.
Hyvänä puolena nykymaailmassa ja tässä ympäristön vaikutuksessa on, että kauppojen tarjonta on niin älyttömän runsasta, että vaikka kaikki houkutukset jättäisi, niin silti tulee jopa runsauden pula vaihtoehdoissa. Ja ei tämä sen hitaampaa ja vaikeampaa ole, kuin sekään jos kaupassa valikoisi valmisruokia ensin vartin, ja sitten niitä täällä räpiköisi auki ja pakkausroskia lajittelisi.
Kiva kun luit! Jatketaan pian ruokaostosten parissa, ja lisää vaikkapa aamiaiskokkailuita.
Kommentit
Lähetä kommentti