Aamu alkaa ennen seitsemää. Heti keittiöön kahvin keittoon. Ensimmäinen mitä teen, laitan kahvin kiehumaan ja otan sellaisen reilusti nyrkkiä isomman kukkakaalin jääkaapista. Tämä on poikkeuksellista nyt, eli kukkakaalit ovat niin hyviä nyt, että kannattaa ostaa kotimaista. Hintakin oli alle 4 euroa kilo, tämän kasviksen kohdalla kannattava kauppa.
Eli se kukkakaali palasiksi, ja se toimii sitten lähinnä viihdykkeenä sillä aikaa, kun varsinainen aamupala eli soppatykiksi nimittämäni keitto kiehuu kattilassa.
Soppatykki: Eli keitetään isossa kattilassa keitto. Sitä voi sitten ruokatermarissa ottaa evääksi, tai jos on kotona, sitä voi käydä koko päivän siemailemassa kattilasta.
Tämä bataattikeitto- ohje oli alunperin Lindsay S. Nixonin keittokirjassa, mutta muovasin siitä omanlaisen. Alkuperäisessä muistaakseni käytettiin tuoretta pinaattia.
Aika hyvä kirja muuten.Keiton resepti kuvin ja sanoin:
Tarvitset 1-2
bataattia.
n. 1,5-2 desiä punaisia kuivattuja linssejä
pakasteena tai säilykkeenä makeaa maissia
pakaste-pinaattia
Sitruunan mehua päälle lopuksi.
= 5 ainesosaa ja mausteet.
Mausteeksi käy garam masala, chilihiutaleet, kurkuma ja mustapippuri.
Garam masalaa laitetaan varovasti. Jotkut inhoavat tätä maustetta, mutta mielestäni se tässä keitossa toimii hyvin. Mustapippuri on ok, kurkumaa maltillisesti, sillä kurkumalla olen onnistunut joskus pilaamaan ruuan.
Ensin laitetaan kiehumaan veteen linssit. Sillä aikaa ku linssit kiehuu, pilkotaan bataatit. Linssien kiehuessa lisätään myös mausteet.
Linssit kiehuvat monesti helposti yli. Kannattaa laittaa levy pienemmälle, jos on tapana että se on ensin täysillä.
Itse en aina kuori bataatteja, otan niistä vain pahimmat röpöt pois. Voit kuoria ja pilkkoa sen halutessasi, jos kuori on kovin röpelöinen.
Kun bataatit on lisätty keittoon, annetaan kiehua 10-15 minuuttia. Sitten kokeillaan. Jos bataatit ovat melkein jo pehmenneet, lisätään maissia. Sellainen kiva määrä, ei koko tuollaista pussia. Syvä lautasellinen tai sinne päin.
Tämä homma riippuu aina siitä, että minkä kokoiset bataatit sinulla on. Sen mukaan valitset myös kattilan koon.Ja juju miksi linssit laitetaan kiehumaan ensin, on se että olen huomannut että ne kivasti hajoavat. Ja tulevat varmasti valmiiksi yhtä aikaa bataatin kanssa.
Sitten kun keitto on melkein valmista, maissit kiehuneet sen ajan mitä pitää että ulkolaiset listeriat kuolevat, niin heti tyhjennät sen pinaattipussin sinne kattilaan kanssa.
Kun se vielä kiehahtaa ja pinaattipaakut sulavat, niin alkaa olla valmista.
Jos bataatti ei ole ennestään tuttu, niin tiedoksi että se kiehuu nopeampaa kuin peruna monesti.
Ostoslista:
-bataattia
-maissia
-linssejä
-pinaattia
-sitruuna
Vaiheet:
1. linssit, 2. bataatit, 3. maissit, 4. pinaatti, 5. sitruunaa
Tämä kuvassa näkyvä leipä on itse leivottu peltikauraleipä.
Jos ei satu olemaan garam masalaa, niin varmasti jokin muukin mauste käy. Kuten mustapippuri, ja jos tykkää niin persilja tai jokin.
Tämä on peruskeitto, jota voi keittää isonkin määrän. Itselläni 5 l kattila joka täyttyy, kun lisään joskus perunoita ja porkkanaa. Maustan vaihtelevasti eri maustein, näin keitto on aina uutta. Mahtava keitto vaikka matka evääksi termospulloon, pitää nälän ja jaksaa taas.
VastaaPoistaAivan, kukapa estää laittamasta perunaa ja porkkanaakin.
Poista