Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri.
Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.
Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.
Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta.
Mausteena on mustapippuri.
Selleri-perunasosekeitto:
- Selleriä
- Perunoita
- Vettä, niin että peittyy
Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista!
Lämmitetään tarjoiluun.
Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo.
Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit eivät ole pakollinen ainesosa. Ruokaisuutta saa lisättyä tarjoilemalla keiton kanssa leipää.
Jäähdytin keiton ennen soseuttamista, koska oma sauvasekoitin ei kestä liian kuumaa.
Voit säästää puolikkaan raa-an perunan ja muutaman sellerin varren raakasalaatiksi ja koristeeksi.
Kun salaattina on samat ainekset kuin keitossakin, ostoslistalle ei tarvitse lisätä mitään.
Sellerin lehdet ovat tosi kirpeitä, ne syön aina viimeisenä tarjoiluehdotuksesta.
Jos peruna on ehjä, puhdas, tuore ja säilytetty kylmässä, sitä voi syödä raakanakin. Jos arveluttaa, niin leikkaa vain puolikas peruna.
Vaikka siinä olisi solaniinia, sitä ei tule kuitenkaan puolikkaasta paljon. Jos siis päätät asiasta itse, ja toimit omalla vastuulla. En halua ketään ajaa tekemään mitään, mitä ei koe turvalliseksi. Se että peruna on raaka, ei sinänsä vaikuta solaniinin mahdollisuuteen, vaan lähinnä jos peruna on pitkään pöydällä, saanut valoa yms. Omana tietolähteenä kirjaston sivulla raaka peruna, voiko syödä:
https://www.kirjastot.fi/kysy/onko-raaka-tarkoitan-nyt-keittamatonta?language_content_entity=fi
Keiton pintaan voi tehdä hyvää ripauttaa Herbamare-suolaa tai pöytäsuolaa nostamaan maut esille. Jos olet tottunut syömään kaiken ilman lisättyä suolaa, silloin tietysti menee ilmankin. Tippa balsamiviinietikkaa voi olla kiva koriste.
Tuore tai pakastettuna säilytetty basilikan lehti sopi tähän erityisen hyvin. Puolukoista en mene vannomaan, laitoin ne tähän toiseen tarjoiluehdotukseen tuomaan C-vitamiinilisän.
Leivän tarina: Tein limppumallisen peltileivän. Käytin osaksi hiivaleipäjauhoja. Taikina oli hankala, vaikka nostin sitä yön yli jääkaapissa. Löysänä, johon lisäsin jauhoja. Levisi pitkin peltiä. Kekosin siitä mahdollisimman korkean ja laitoin uuniin. Se paistuikin korkeaksi kupumalliseksi leiväksi, ja myöhemmin huomasin sen olevan keskeltä raaka.
Leikkasin viipaleiksi, ja laitoin viipaleet uuniin uudelleen 200 C, n. 15 min. Näin sain pussillisen paahtoleipää, jotka pakastin.
Kannattaa siis paahtaa leipääkin pakkaseen, se maistuu ihan paahdetulle kun sen sulattaa.
Varsi/lehtiselleriä on nyt saanut 250 g pakkauksissa, melkein kaikista kaupoista.
Lidlissä oli viimeksi hyviä, S-kaupoista löytyi Kotimaista-merkkisiä, ja K-Kaupasta olen hakenut monesti Pirkka-sellereitä. Varmasti luomuselleriäkin saa sieltä täältä.
Monia sellerireseptejä on, mutta hyvin usein tätä laitetaan vain mauksi, tai yhdeksi raaka-aineeksi pari sellerin vartta muiden ainesten joukossa. Raakanakin tämä on aikansa hyvää, mutta pian herkullisuus alkaa mennä ohitse. Siksi on hyvä kehittää jotain, millä saa kaikki sellerit katoamaan.
Kiva kun tulit katsomaan, toivottavasti kokeilet selleri-perunasosekeittoa. Voi tähän varmasti lisätä muitakin vihanneksia, mutta pidin parhaana lähteä kokeilemaan mahdollisimman vähistä aineksista. Ainahan voi myöhemmin kehittää lisää yhdistelmiä. Netistä kun hain näitä sosekeitto-ohjeita, huomasin että moni muukin sisälsi vain mustapippuria mausteena ja se riitti. Toimi minustakin.
Jee, nähdään taas.
Kiitos reseptistä! Lehtiselleri on tosi hyvin säilyvää ja riittoisaa, mutta koska meidän taloudessa sitä ei yleensä käytetä kuin jossain kasviskeitossa tai waldorfinsalaatissa, niin jämille on hyvä löytää tuollaista käyttöä.
VastaaPoistaOle hyvä ja kiitos, kiva kuulla että reseptille on käyttöä. Sama juttu omassa keittiössäni että meinaa jäädä jämä selleristä. Waldorfinsalaatti on myös hyvä vinkki, tosi raikas.
Poista