Siirry pääsisältöön

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa.

Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen.

Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi. 

Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa:

  • nopeus, alle puoli tuntia 
  • kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin
  • kasvisten keittoaika on yhteneväinen kauran ja riisin kera 
  • vain yksi keittoastia tarvitaan
Vihannekset voi ottaa pakastepussistakin, mutta halusin ne mitkä käyvät parhaiten hevi-osastolta, ja mitä pitää käyttää pois. 

Naurisversioon veistin muutaman lastun leivontataatelia siksi, ettei tarvitsisi laittaa ketsuppia tai sokeria makeutukseen. Makuasia, minkä verran makeutta kaipaa. 1-2 rkl balsamiviinietikkaakin voi sopia tähän.

En testannut miten bataatti tähän käy, sehän olisi makea.

Riisinkeitin ei ole mikään pakollinen, koska totta kai tämä onnistuu myös tavallisessa kattilassa tai padassa, ja jopa uunissa.



Suomenpata:

  • nauriinpaloja ja/tai palsternakanpaloja
  • omenanpaloja
  • 2 dl kokonaisia kauranjyviä +3,5 dl vettä
  • 2,5 dl riisiä + 5 dl vettä
  • kypsiä kidneypapuja
  • paseerattua tomaattia
  • nokare leivontataatelia, makeuttamaan. (palsternakkaversio ei tarvitse niinkään)
Mauste-ideat:
  • 1/2 tl grillimauste
  • 1/4 tl cayennepippuri
  • 1/2 tl korianteri
  • 1/4 tl valkopippuri
  • 1 -2 tl paprikajauho
  • 1/2 - 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 rkl persilja
  • 1/2 tl mustapippuri
  • 1/2 tl juustokumina
  • maustekastikkeita kuten soijakastike, ketsuppi, chilikastike
Pilko nauriit ja omenat. Tai omenat ja palsternakat. Kuorimisen tarpeen voi harkita tilannekohtaisesti. Palsternakan yleensä kuorin ainakin. 

Mittaa riisinkeittimeen kauranjyvät ja riisinjyvät, pilkotut nauriit ja omenat, lisää vesi 8,5 dl ja mausteet.
Lisätäänpä tähän Villikaura-merkkisen kaurapaketin keitto-ohje.
Tuplatessa kauramäärä ei tulekaan tuplat vettä vaan 6,5 dl.

Anna kiehua kunnes valmista. Ota heti pois levyltä tai keittimestä. Kaada sekaan paseerattua tomaattia ja kypsiä kidneypapuja. Jos ei mahdu sekoittamaan, voi joutua siirtämään eri astiaan, mutta muuten tämä on yhden astian ruoka.
Tölkkipavut voi huuhdella halutessa.


Mausteita maun mukaan. Mausteiden valitsemisessa tosiaan voi vaikka käyttää mallina jotain hyvää chilireseptiä. 

Kaatelin nyt vähän joka purkista, ja mausteita tulikin jopa puoli desilitraa. Persiljaa oli ruokalusikallinen, paprikaa teelusikallinen. Osaa niin vähän, että mene ja tiedä vaikuttiko mitään. 
Texas Peteä annoksen päälle, jos ei maku riitä.


Nauriin jätin viimeksi kuorimatta. Pahimmat rihmat pois. Omenoita en kuori.


Palsternakan kuorin. Tähän ruokaan käy myös pakastettu omena. 


Kannattaa näemmä pelkät puolikkaatkin omenat säästää, jos jää syömättä. 

Yhtä helppoa sitten kokata, kuin valmiilla pakastevihanneksilla. Pakastin omenan sellaisenaan, pilkoin vain. Palsternakkaa en ole pakastanut, se pitäisikin ryöpätä jos pakastaa, Marttojen sivulla on ohje 3-5 min.

Voi käyttää joko kokonaisia kauranjyviä tai riisiä, tai molempia.
Varsinkin jos ei ole kauraan tottunut ruuassa, voi olla hyvä kokeilla ensin yhdistelmää. Tai jos on jokin tilanne, ettei ole järkevää laittaa mitään liian kokeiluhenkistä ruokaa.

Riisinhän tietävät kaikki, mutta kaura voi olla hieman uudempi juttu monelle.

Ruokakauran ohje on että 2 dl kauraa, 3,5 dl vettä.
Riisin ohje on 2 dl riisiä, 4 dl vettä.

Riisiä on siitä helppo mitata, ettei tarvitse kuin tuplata veden määrä mitta-astiassa riisiin nähden. Kauran kanssa lähden liikkeelle tuosta kahdesta desistä ja 3,5 vettä, jota on helppo noudattaa. Varon liikaa vettä ettei ala syntyä kaurapuuro, vaan jyvät jäisivät riisimäisiksi.



Mausteet, vesi, riisi ja kaura, vihannekset ja taateli.
Taateli on vain makeutuksen vuoksi, enkä laittanut paljoa. Tässä kuvassa saattoi olla hieman liikaa.
Palsternakka on tosi makea, ei taida tarvita taatelia.


Kun kaikki on kypsää ja riisinkeitin napsahtaa, otetaan heti astia erilleen ettei ala pohjasta ruskettumaan.
Tässä jouduin siirtämään kattilaan, että mahtuu sekoittelemaan. Yhden astian ruoka-kriteeri ei siis aina kokeiluissani toteutunut: Jos riisinkeitin on pieni ja sen tekee täyteen, ei välttämättä mahdu sekoittamaan tomaattisäilykettä ja papuja enää riisinkeittimen kipossa.


Kaadetaan joko paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa. Voi laittaa koko purkin, tai lisätä vähän kerrallaan ja seurata paljonko kannattaa laittaa.
Kidneypapuja tölkistä, huuhdeltuna. 

Pavut voi olla hyvä huuhdella. Jos tarkoitus on syödä tätä useampana päivänä, papujen neste alkaa muuten avittamaan kauranjyvien lisäpehmenemistä kohti puuroa. 
Pavun neste voi olla limaistakin.

Itse en silti aina huuhtele papuja. Tämä voi kuitenkin tulla aika nopeaa syödyksi jolloin ei ehdi ihmetellä mitään, eikä kaura ehdi puuroutua.




Ruoka on valmista nyt, ja pala suomalaisen syksyn aurinkoa lautasen reunalle.
Nauriita siis paistettu uunissa perunoiden kanssa. Omenat raakoja.



Keitetytkin perunat tuovat aurinkoisuutta. 

Jos laittaa koko purkillisen papuja, ja myöskin tomaattia ja tulisuutta on paljon, niin peruna vähän laimentaa. 


Palsternakka-perunamuusin kanssa. Tässä vain kauraa.


Ei tästä suuremmin päällepäin näe, onko seassa naurista vai palsternakkaa. Kuvassa palsternakka-omenaversio. Tomaattimurskaa tölkillinen.


Tyrnävän kauraryyniä sai Minimanista, 2,39  €/kg.  Muutkin ruokakaurat, ohrat ja ateriajyvät varmasti sopivat.


Riisinä oli nyt Xtra Parboiled pitkäjyväinen riisi Prismasta 2 kg 1,80 €
0,90 €/kg.

Paseerattu tomaatti ja tomaattimurska. Molemmat sopivat. Riippuu merkistä vähän, paljonko näiden kanssa tarvitaan makeutusta. 
Tämän reseptin tekoon käytin Prismasta ostettua luomu paseerattua, ja Lidlin luomu murskaa. Vuoron perään kumpaakin. Tai voi laittaa molempia.



Kaura ja riisi oli tosiaan kätevä tehdä riisinkeittimessä yhtä aikaa, ei tarvinnut vahtia eikä sekoittaa. Riisinkeitin aina vähän saattaa ruskistaa pohjasta, mutta jos ehtii kaapia pois heti nämä valmiina, niin ei pahoja tuhoja pääse syntymään.

Uuniinkin voi laittaa, tai kattilaan.  Ks. Ruokakaurakokeilut: Villikaura.


Kuvassa pelkkä kaura.
Testasin saman pataruuan niin, etten laittanut ollenkaan valkoista riisiä, vaan pelkkää kauraa. 
Hyvin toimi. 
Siinä viimeistään opin että jos teen pelkästä kaurasta niin huuhdon ne tölkkipavut. 

Kauran puuroutumisongelma vähenee, jos tekee kastikkeen vihanneksista ja pavuista erikseen, ja keittää kaurat sitä mukaa kun tarvitsee.



Kotimaisuusastetta saa siis lisää nostettua vaihtamalla ulkomaiset kidneypavut kotimaisiin härkäpapuihin (keitto-ohje).


Kasviksien valintaan vaikutti se, että johonkin pitää saada lykättyä naurista ja omenaa. Nauriit eivät tähän aikaan vuodessa ole enää häävejä, ja omenatkin tahtovat rypistyä ennen kuin ehtii syödä. Ostin kotimaisia omenoita 10 pv- viikko sitten noin 3,4 kiloa. Naurissatokin on syötävä pois tarkkaan, ennen kuin kevättä pukkaa.

Palsternakasta ensin luulin ettei se ehdi kiehua yhtä aikaa jyvien kanssa. Toisin kävi, se ehti hyvinkin, ja lisäksi antoi makeutta tosi hyvin. 

Kiva jos sait tästä ideaa, ja palataan taas uudemman kerran asiaan.
Kaupassa en käynyt koko viikolla, joten ruokaostoksia ei tarvitse vielä käydä läpi. 

Tervetuloa uudelleen, ja ks. myös lisää nauris- ja palsternakkareseptejä:

         Härkäpavuista hintoja, hieman lisätietoa, ostokset tammikuussa

Kommentit

  1. Kiitos noista kaurankeitto-ohjeista. Täytyypä kokeilla uudestaan uusilla ryyneillä, joskus aikoinaan nimittäin oli sellaisia ryynejä jotka jäi kovin kiinteiksi vaikka keitteli ”tuntitolkulla”. Jäänyt sitten pois ruokavaliosta, tosin riisikään ei kuulu vakiruokiini. Olen harkinnut riisikeittimen hankintaa, koska se tuntui mukavalta kapistuksella kun käyttelin sitä kaverin talovahtina ollessani, mutta sitten olen ajatellut että turhan usein tulisi sitten keiteltyä riisiä, varsinkin valkoinen ”paakkuriisi” toimii minulle vähän kuin roska/pikaruoat joihin voi tulla himo. Palsternakoista sen verran että niiden kuoressa kai on maku vahvimmillaan, ostan ne luomuna enkä kuori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja mulla on vähän sama juttu valkoisen riisin kanssa: Saatan vetää n. 900 g annoksen kerralla, puhumattakaan jasmiiniriisistä, ja siihen joku hyvä kastike ja vihanneksia...Tällä hetkellä on pysynyt että saan tehtyä tuota kauraa. Kaavailen silti sitä, josko ostaisin 5 kg säkin jasmiiniriisiä Prismasta. Jasmiiniriisin sekaan keitän linssejä joskus, tai ruisleseitä.Tai sitten valkoista pitkäjyväistä, siihen kolmipippurijärjestelmää ja tofua sekaan.
      Aion jatkossakin joskus tehdä sitä ja riisinkeitin on mainio apuväline siihenkin, Mutta tosiaan, ettei se muutu itsellä jokapäiväiseksi harrastukseksi, niin olen kyllä tyytyväinen että löytyy näitä vaihtoehtoja kuten kaura.
      Aivan, nämä palsternakat mitä ostin olivat tavallisia, ei luomuja, ja uunissa kun paistan niin kuori jää tosi sitkeäksi samalla, kun se muu osa on aivan pehmeää. Olen alkanut kuoria siltä varalta, ettei jää niitä liian vaikeita purukohtia. Voi olla että luomupalsternakassa on eri, ja muutenkin olisi kiva silloin käyttää kokonaan kun ei torjunta-aineitakaan pitäisi olla. Hyvä että tulee eri näkökulmaa tähänkin, ja yksi idea voisi olla jättää ensin pala kuorimatta, ja kokeilla jääkö se sitkeäksi vai ei. Sitten ei tule tehtyä turhaa työtä. Taidanpa testata ensi kerralla jättää vähän kuorimattakin.

      Poista
  2. Tiedoksi, että yrittänyt monesti kommentoida onnistumatta siinä koskaan. Seuraan säännöllisesti blogiasi, saanut tosi hyviä vinkkejä ruokavalioon. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, voi harmi, ehkä luitkin sen kun eräs toinenkin taannoin kommentoi myös kommenttien jäävän välille..eli nyt toinen kerta kun saan tietää, että kommentointi epäonnistuu. Tosiaan harmi, koska ainahan se olisi kiva lukea mitä lukijalla on sanottavaa, ja varsinkin jos on ollut iloisena ja saanut ideoita.
      Tämä blogspot blogialusta on valmis alusta, en tiedä mitä tälle pystyisi tekemään. Voi olla myös joku selaimen turva-asetus kyseessä, itse joudun ainakin sellaisia säätöjä kokeilemaan että saan itse kommentoitua.. tai evästeiden kielto tms. Käyn ainakin tämän oman blogialustan asetukset läpi, näkyykö sieltä mitään ruksia jonka voi vaihtaa. Toivotaan että jotain löytyy ja tilanne korjaantuu.
      Kun välillä joku kommentti aina tulee, niin ei tullut mieleenkään että niitä jää sitten välillekin. Kiitos sinulle! Ja mahtava kuulla että olet saanut vinkkejä ja seuraat:)

      Poista
  3. Minun kokemukseni mukaan kommentit jää bittitaivaalle jos käyttää tuota valikkoa jossa pyydetään täyttämään nimi eli jos nimettömänä kommentoi niin viesti tulee perille. | annukka |

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tieto.
      Pitääpä seuraavaan ruokaostosjuttuun kirjoittaa tästä, että mahdollisimman moni saa tietää.
      Brave selaimessa on niin, ettei pysty valitsemaan kunnolla profiilia jos on suojaukset päällä, joudun aina kommentoinnin ajaksi vaihtamaan koko selaimen asetuksia.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma elokuu

Tehdäänpä ruokasuunnitelma, että saa vähän ideoita kasaan. Kaupoissa on nyt niin paljon kotimaisia tuoreita vihanneksia ja juureksia, että on mistä valita. Voi iskeä jopa valinnanvaikeus, koska vaihtoehtoja on niin paljon. Itselleni keksin viime kauppareissulla rajoittimen jota olen käyttänyt monesti ennenkin, eli hinta. Päätin että ostan alle 2 € maksavia kasviksia. Jos olisin laittanut alle 3 € hintarajaksi, olisin varmaan kaupassa vieläkin koska en osaisi päättää mitä ostan. Tai alle 4 €. Tässä ruokasuunnitelmassa esiintyy nyt niitä, muttei kannata ihmetellä jos menet kauppaan ja se suosittelemani kasvis onkin yli 3 €/kg. Koska hinta vaihtelee nyt joka päivä. Parsakaali oli eräänä päivänä alle 2 €/kg. Menin parin päivän päästä ja suunnittelin ostavani sitä jääkaapin täyteen, mutta hinta olikin noussut siinä välissä. Nyt kun on syksy ja kaikki kotimainen on tuoretta ja edullista, päätin jättää vähemmälle kaikki ulkomaiset hedelmät yms. En ostanut edes tomaattimurskaa, koska se on use...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Elokuu 1

Lis ätty: kesäkurpitsa ostoksiin. Oikeampi summa pyöristettynä 39€ =10,85 Prismasta Kaurajuoma 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Tomaattimurska 3 x 0,33 €/400g = 0,66 € Punaiset linssit 1,59 € Naurispussi 2,69 €/kg Peruna 3,373 kg x 0,75 €/kg= 2,53 € Nauriit olivat vanhentuneita. Eivät välttämättä heti täysin koska ekat 1 tai 2 olivat ok, mutta viimeistään loppuviikosta kun viimeiset laitoin tästä pussista. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi onni. S-Marketista 11,35 € Soijavalmiste jogurtti 500 g 2,98 €/kg= 1,49 €  banaani 1,262 kg x 1,49 €/kg = 1,88 € Jalotofu kylmäsavu 300g, 11,63 €/kg = 3,49 € Gold&Green® Härkäpapu-Kaura Tofu Thai 280 g, 14,11 €/kg =  3,59 € Näiden tofujen tarina: Tein ison ruoan haudutuspadassa. Kaikki ainekset sekaisin kerralla.   Se ei ollutkaan oikein hyvää, ja mietin alanko maustamaan vai mitä teen. Pitkä viikko edessä se elokuun eka viikko, kun oli 5 litraa keskinkertaista mautonta pöperöä edessä. Päätin siis ostaa maustettuja tofuja, joita ri...

WFPB - Ruokaostokset 48 € - Elokuu 2

= 18,17 € Prisma Kesäkurpitsa 2,192 kg x 0,99 €/kg = 2,17€ Kesäperuna pesty 1,741 kg x 0,85e/kg = 1,48 € Xtra tomaatti Suomi 1,794 kg x 1,89 €/kg = 3,39 € Xtra kurkku Suomi 0,656 kg x 1,89€/kg = 1,24 € Sitruuna luomu 0,184kg x 5,99€/kg = 1,10 € Lidl Mansikka 12,48 €/kg, 400g = 4,99 € Porkkana 0,79 €/kg Kiinankaali 0,490kg x 3,49 €/kg = 1,71€ Banaani RFA 1,096 kg x 1,19 €/kg = 1,30 € Nämä ehdin ennen viime viikonloppua hakea, ja sen jälkeen en ole kaupassa käynyt. Ehdin täydentää vihannes-ja hedelmäpuolen ennen sortumista flunssaan. Onneksi näistä ei kaikki mennyt jääkaappiin, koska sehän olisi ollut aivan tukossa. Kesäkurpitsat, kaalit, sitruuna ja mansikat jääkaappiin. (perunat ja porkkanat kuuluisi jääkaappiin mutta keitin heti) Päivän perunat olivat tällä kertaa valmiiksi pestyt. Huomasin että voimani ovat hiipumassa, eikä  kannattanut yrittää perunoita pestä. Illalla sitten tajusin, että olen tulossa kipeäksi eli flunssaan. Erikoisen hyvä ostoskattaus sitä silmällä pitäen, että...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Heinäkuu 5, 185 €/kk

Heinäkuun viimeisen viikon ruokaostokset, 30 euroa. 20 siitä on marjoja, elokuuta varten.  Nauriit jäivät ostamatta, koska kävin alkuviikosta Lidlissä, eikä siellä ollut nauriita. Minimanissa olisi voinut ollakin, mutten siellä muistanut . Hain vain marjat ja lähdin saman tien kassan kautta ulos. Tässä postauksessa on ostokset, muutama ruokavinkki, sekä ajatus arjen riittämisestä kaikkeen kokkaamiseen, ja sitten muinaisen rooman kautta säästöpohdintoihin. Assistentin seikkailuja. Lisää kuvia myöhemmin, jos löytyy. Lisätty viktoriaaninen videolinkki = 10,1 € Banaani RFA 1,694 kg x 1,30 € = 2,20 € Kesäperuna 0,85 €/kg 2kg = 1,89 € Chilikastike jalapeno 19,90 €/kg 100 ml = 1,99 € Kurkku suomi 0,332 kg x 1,99 €/kg = 0,66 € Kukkakaali 0,568 kg x 1,99 €/kg = 1,13 € Papusekoitus luomu 0,88 € Maribel mansikkahillo 3,18 €/kg, 245 g = 1,35 € Mansikkahillo ja jalapenokastike ovat nyt ei-ruokaa, muuten ihan kivat kokokasvisostokset. Haaveilin että helteet loppuisivat ja saisin paistaa lättyjä...

Luukku 19 - Porkkana - WFPB

 Luukku 19 Porkkana. Yllätyin siitä, että tässä 19. luukussa on porkkana. Porkkana on esiintynyt jo monessa reseptissä, ja sille oli luukku vuoden -21 kalenterissakin, joten ajattelin että porkkana on jo nähty. Sitten kokeilinkin isoäitini reseptillä porkkanakastiketta, joka oli niin hauska että pakkohan se on laittaa. Maito kauramaidoksi, ja ja jätin rasvan pois. Kokeilin myös tehdä porkkanakakkua, ja se sattuikin vahingossa onnistumaan tosi hyvin. Sekin pitää siis laittaa. Porkkanakakkujen kanssa kun ei ole aina niin hyvä tuuri käynyt, huolimatta että on hyvät koiratkin olleet aina auttamassa.  Porkkanakastike Porkkanoita paloina tai siivuina Vettä niin että peittyy n. 3 rkl grahamjauhoja + kauramaito suurus 1/4 tl sokeria ripaus suolaa lautasella valkopippuria lautasella, maun mukaan Määrät riippuvat kuinka ison kastikkeen tekee. Nyt tein noin puolen litran tai litran kastikkeen, ja suurustin sen n. 1-2 rkl grahamjauhoja. Porkkanat kuoritaan, siistitään ja pilkotaan. Paloi...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Lähikaupasta viikoksi ruokaa - Heinäkuu 1

Onnistui ostaa alle 30 eurolla viikon ruuat lähikaupasta. Kävin sekä Salessa että K-Marketissa, ja ihan pikkuinen poikkeama tuli kurkkujen kohdalla kun tapahtui K-Kaupassa asioidessa virhe. Mutta hinnan kannalta ei väliä, molemmista kaupoista olisi saanut kurkutkin alle 2  €/kg jos en olisi sekoillut. Tule katsomaan mitä ostin. Kannattaa ottaa kuppi kahvia tai teetä, ja nauttia lähikauppakierroksesta värikuvina. Sekä numeroina. muok. lisätty rusinakuva. + makaronin rasvatieto  Lisätty kaurahiutalekuva ja kaurajauhokuva, tarjoukset. lisätty leseitä. Puolukkaa 28,96 € K-Marketista: Pirkka grahamjauho luomu = 1,69 €/kg Pirkka ruisjauho = 1,39 €/kg Oatly kaurajuoma luomu 1,79 €/l x 3 =  5,37 € Pirkka tomaatti Suomi 3,04 kg x 1€/kg = 3,04 € K-Menu pitkäjyväinen riisi 0,99 €/kg Kesäporkkana 1,99 €/kg Banaani Pirkka 1,063 kg x 1,89 €/kg = 2,01 € K-Menu peruna 2kg,  1,05 €/kg = 2,09 € Pirkka kurkku 3 kpl 1,19 €/kpl,3,97 €/kg = 3,57  € Palautin Pirkka kurkut, kun hu...