Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat!

Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana.

Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta. 

70-luvusta asti.

Instagramissa Dr. Esselstynkin kirjoitti lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ."

Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan.

Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravintolassa asioimiseen on myös hyvä ohje.

Ja jotain muutakin, katsotaan mitä löytyy.


= 3,18 €

1,59  €/2kg, 0,8  €/kg 

Yhteensä 4 kiloa perunoita. Toisessa oli Rock-perunoita ja toisessa Aurum.

= 6,13  €

  • Ruisjauho 2,29 €
  • Kaurahiutale Luomu 0,99 €/800g 
  • Täysjyvävehnäjauho1,95 €/kg
  • Tumma makaroni 2 x 0,45/400g= 0,90 €

Luomu kaurahiutale oli kilohinnaltaan Lidlissä ja Prismassa halvempaa, kuin ei-luomu kaurahiutale.
Jauhot luomuja siksi koska noista Myllärin - merkkisistä on tullut paras leipä viimeaikoina. 

Luomu ruisjauhoja piti hakea Minimanista, Prismassa ei ollut.

= 6,17 €

  • Punajuuret 1,19 €/kg
  • Nauriit 2,59 €/kg
  • Kurkku 0,210 kg x 2,29 €/kg = 0,48 €
  • Omenat 0,554 kg x 1,39 € = 0,77 €
  • Kaali 0,394 x 2,89 € = 1,14 €
Punajuuret olivat edullisia, monet muut juurekset ovat nyt hinnoissaan.
Nauriita ostin huvikseni, kun vieläkin oli viimevuoden nauriita myynnissä Prismass, ja hyvän näköisiä jopa.
Ensimmäiset kun höyrytin 26.6. 2024 tästä pussista, onnistuivat ihan hyvin.
Pari naurista jäi ja käytin myöhemmin, ja oli jo mennyt pilalle. Ei kypsynyt, ja oli sisältä vaaleankirjava. 

Ei paha, jos tähän aikaan vielä sai nauriita (ja punajuuria), mutta nyt täytyy jo alkaa ostamaan uusia nauriita varmaan seuraavaksi.
Jos on vielä edellisvuotisia, ne ovat säilyneet vain optimaalisissa oloissa ja kannattaa höyryttää heti.


= 4,89 €

  • Appelsiini Valencia Late 0,415 kg x 1,59 €/kg = 0,66 €
  • Omena Ida Red 1,65 €/kg x 0,212 kg = 0,35 €
  • Banaani 0,477 kg x 1,99 €/kg = 0,95 €
  • Kurkku 3,09 €/kg x 0,88 €/kg = 0,88 €
  • Varhaiskaali 3,49 €/kg x 2,05 € = 2,05 €
Hedelmät ja vihannekset Salesta 23.6. 2024.


= 3,14 €

  • Varhaiskaali 1,99 €/kg x 0,563 kg = 1,12 €
  • Banaani 1,99 €/kg x 0,754 kg = 1,5 €
  • Kurkku 0,349 kg x 1,49 €/kg = 0,52 €

K-Marketista28.6.2024.


=4 €

Hävikkibanaania noin 4 kiloa K-Marketista.

= 1,22 €
  • Grahamjauho 2,29 € normaalihinta, puoleen hintaan 1,14 €
  • Basilika hävikki 0,08 €
= 10,44 €

  • Mustikka K-Supermarketista  9,65 €/kg
  • Puolukka Prismasta 3,95 €/kg, 0,79 €/200g = 0,79 €

= 7,69 €

Taatelit 1 kg 4,49 €
Leivontataatelit 2,29 €

Minimanista. Nämä ovat varmaan samaa taatelia, toinen pakattu tiiviiksi kuutioksi.
Koiralenkillä ihan mahtava eväs olla taskussa nuo kivettömät kokonaiset taatelit. Eivät ole tahmaisia nämä, kuten monet taatelit. Laitan namipussiini myös omenaa ja kurkkua pieninä kuutioina.
Olen huomannut että pieni palkinto silloin tällöin pitää lenkit mielenkiintoisena. Koirat nuuskii omiaan, pitää olla itselläkin tekemistä. Jos satun tekemään lenkillä jotain oikein, saan antaa itselleni palkinnon. 





= 7,66 €
Ketsuppi 3,41 €/kg 1,2 kg = 4,09 €
Kauramaidot 1,49 €/l x 2 = 2,98 €
Tumma suklaa 0,59 €

Tummasuklaalevy maksoi tuon verran, 5,90 €/kg. Tänään verkkokaupan mukaan hinta oli Prismassa noussut, 9,50 €/kg, 0,95 €/levy. Ei kokarua, mutta herkku.

Meira ketsuppi on edelleen mielestäni hinnoissaan, vaikka  maustekastikkeeksi toki edullinen. Paras hinta-laatusuhde silti mitä ketsupeissa tiedän, ja monet muut ovat kalliimpia vaikka eivät parempia. Tässä ei ole (tämän hetkisen sisällysluettelon mukaan) lisättynä ruokaöljyä, eikä niitä muunneltuja maissitärkkelyksiä tai mitä ketsupeissa on.
Vastaavan kokoinen pullo Meiralta sinappiakin olisi, mutta siinä on joka kerta ollut ruokaöljyt mukana joten sitä en osta.

Jos haluan öljyä, ostan öljyä erikseen. Enkä tietenkään osta sitä, mutta jos ostaisin. Jos haluan ketsuppia, ostan mielelläni ketsuppia.

Öljyssähän on se 120 kcal tai 110 kcal ruokalusikallisessa. Kaksi ruokalusikallista tietäisi 240 kcal pahimmillaan. Jos sitä öljyä antaa tihkua joka ruuan mukana, niin on vaarana että alkaa taas se lihominen, ja mitä lie tapahtuu terveydelle. Lääketiedettä en ole lukenut, mutta puntarilla osaan käydä, siksi mainitsen vain painon koska itselleni se on yksi tärkeistä aloitusvoimavaroista. Vaikka eihän tässä millään laihdutuskuurilla nyt enää ollakaan. Eikä tätä ruokavaliota kaikki sen takia aloita, että vain laihtuisi. 

Dr. John McDougall 1947-2024




Dr. John McDougall tosiaan kuoli rauhallisesti nukkuessaan. 77-vuotiaana. Hän oli oman ruokavalionsa ansiosta varmaan hengissä niinkin pitkään, jos ottaa huomioon että ensimmäisen halvauksensa hän sai jo 18-vuotiaana, ennen kuin oli vaihtanut ruokasuuntaa.

Ylläolevalla videolla Dr. McDougall ruokakaupassa, vanha videopätkä. Kannattaa katsoa mitä muita videoita Dr. McDougall Health & Medical Center:n kanavalta löytyy jos ei ole vielä tuttu, kanavalla on aivan valtavasti tietoa ilmaiseksi. Ja tekstiartikkeleita voi lukea jos osaa englantia, tai suomentaa kääntäjällä.

Jos englanti ei suju, niin onneksi löytyy suomeksi tietoa kokokasvisruokavaliosta myös Falm.fi Ohjeilla pääsee kokokasvisruokavalion kelkkaan ihan ilmaiseksi. Painotukset vaihtelevat eri lääkäreillä ja tahoilla, mutta pohjimmiltaan aika samanlaista. Eli terveellisen ruokavalion pariin pääsee joka tapauksessa. Dr. McDougall painotti eniten tärkkelyspitoisia kasviksia. Peruna, bataatti, riisi jne.

Tällä videolla on erilaisia pätkiä, ja esimerkit mitä kannattaa tilata ravintolassa.

Dr. John McDougallilla on kirjojakin ja muuta myytävänä, mutta hänenkään luennot, artikkelit tai ruokavalio-ohjeet eivät ole kenellekään kustannuskysymys, vaan myös ilmaiseksi on samat asiat ja faktat tarjolla, tuntikausia luentoja ja keskusteluja. Välillä niitä kirjojakin on saanut hintaan 0£ kun sattuu vain huomaamaan milloin jakavat.

Tässä havainnollistava video ruokien kaloritiheydestä/energiatiheydestä:

Ei miten paljon syöt, vaan mitä syöt.

Näinhän se on. Tämän kaloritiheysajattelun kun omaksuu, on vahvoilla oman ruokavalion suhteen. 

Ja taas välikommenttina että jos ei englanti taitu tai muuten vain: Falmin sivullakin on suomeksi energiatiheystaulukko, osastolla materiaalit.

Dr. John McDougall vaikutti suuresti omaan ajatteluuni, mitä tulee myös tähän pikku arkeni ja blogini pyörittelyyn täällä koto Suomessa.

Pandemian aikaan oli kiva juttu kun pohdin, että mitä kannattaisi eristyksen ajaksi hankkia kotiin, ja samalla että jos tulisi zombiapokalypsi niin millaiset hamsterivarastot kannattaa olla.



No eiköhän McDougallien videolla ollut Marykin kertomassa kokkailuistaan (n. kohdassa 28min ja siitä eteenpäin), ja Dr. John McDougall  kertoi miten paljon niitä vihanneksia sun muita kannattaa päivässä olla tarjolla vähintään, ja miten ajatellaan päiväkulutuksena kalorintarve, ja ostetaan sen mukaan ruokaa. Miten selvitä mahdollisimman edullisesti ja järkevästi siis kuivatuotehankintojensa kanssa.

Siitä asti opin ajattelemaan sen nimenomaan niin, että jos tärkkelyspitoisessa ruoassa esim jokin hiutale on vaikkapa 350 kcal/100g, kerron sen kymmenellä ja saan paljonko on kilossa. Sen jaan arvioidulla päiväkulutuksella, esim 1800 kcal tai 2000 kcal, ja saan tiedon kauanko sen ruokapaketin sisällöllä teoriassa elää tehokasta elämää. Ilman ruokaakin elää toki vähän aikaa, mutta tehokkaita elinpäiviä ovat mielestäni ne jolloin on ravittuna. Ja kaloritiheysajattelu pätee tähänkin, ei laihdutuksen takia nyt vaan siksi, että osaa erottaa mitkä ruoat ovat nimenomaan jaksamisen kannalta tärkeitä. Tomaattimurskat ja vihannekset ovat siinä sivuseikka.

Vain syöty ruoka auttaa. "Eat the food." ja "It's the food." (  Rip Esselstyn luetteli tunteikkaasti Instassa sitaatteja.) Dr. John McDougall korosti mielestäni usein sitä, sen mukaan mitä olen pystynyt seuraamaan ja ymmärtämään, että ei pidä jäädä värkkäämään minkään yksittäisten vitamiinien ja nippelitietojen pariin, vaan syödä sitä tärkkelyspitoista ruokaa ja olla kylläinen, ei kärsiä nälkää eikä tehdä asiasta niin monimutkaista, että lopulta luovuttaa kokonaan sen takia, ettei jaksa. Tai ei saa haluamiaan tai tarvitsemiaan tuloksia kohtuullisella yrittämällä, koska ei pysty muodostamaan omasta arjesta siedettävää ruokavalion puitteissa.

Tutustumisen arvoinen on myös uuden näköinen sivusto, https://www.mcdougallfoundation.org
Ilmastonmuutoksesta ja ruoasta asiaa.

Kiva kun luit, toivottavasti koet hyödyllisinä linkit ja ostokset.
Tervetuloa uudelleenkin.

Kesäkuussa meni ruokaan 115 €:

Kesäkuun 3. ja 4. viikko 55 €



Kommentit

  1. Moi! Mä oon pitkään lukenut sun juttuja, kiitos niistä. Itseäni kiinnostaisi tietää että miten sun terveyteen on vaikuttanut tämä kokaru?
    Oletko laihtunut/lihonut? Veriarvot?
    Kuinka pitkän aikaa nyt olit ollut jo tällä ruokavaliolla?
    Kivaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos kommentista!
      Täytin sinä vuonna 40 kun aloitin vsta 2019. Oli 10 kg ylipainoa , ja aloitettuani kesäkuussa olin lokakuussa jo entisessä kymmenen vuoden takaisessa normaalipainossa, eli 10 kg lähti. Siitä asti paino vaihdellut vain +-2 kg eli ei juuri ollenkaan.
      Verenpaine syksyyn 2019 mennessä kohollaan olevasta 80/120 vaikka join kahvia edelleen, ja jopa ennen mittausta olin juonut kahvit. Suolaa käytin silloin kuten nytkin, eli joku ketsuppi ym.
      Veriarvoja en ole mittaillut kuin ihan alussa lokakuussa jolloin oli jo kolmessa kuukaudessa normaalit kaikki, ja tulehdusarvo minimissä, rauta-arvot hyvät, viimesyksynä sain lahjakortin ja kävin sillä verikokeessa, arvot hyviä mm. rauta-arvo, kolesteroli. Kolesteroli alle viitearvojen.

      Tulehdusarvoni laski lähes olemattomiin, eli alle 1.
      Minulla oli ennen ruokavaliota säännöllisesti migreeni tai päänsärky. Migreenit alkoivat ekan vuoden aikana vähentyä, kunnes loppuivat kokonaan.
      Allergialääkkeet söin viimeisen kerran keväällä 2019 siitepölyallergiaan, ja sen jälkeen ei ole tarvinnut käyttää kun ruokavalion aloitin. Pian täytän 45 eikä edelleenkään ole verenpaine noussut, paino pysynyt samassa mihin se silloin laski, eli +-2 kg pyörii 58-60 kg:ssa. Hattukin rupesi valumaan silmille, eli päänympärys pieneni. Suosittelenki jos aloittaa ruokavalion, ottaa mittoja eri paikoista, koska niistä yllättyy positiivisesti. Kuten kaulan ympärys. Käsivarsista lähti hitaimmin mulla, ensin lähti mahasta ylimääräiset.
      Sama tapahtui äidille joka aloitti melkein yhtä aikaa, eli palasi normaalipainoiseksi ja on pysynyt. Käy edelleen 70-vuotiaana vertakin luovuttamassa.
      Aamuheräämiset helpottuivat mulla, eli olen heti herättyäni valmis lähtemään ulos. Siinä ainakin joitakin mitä tulee mieleen.

      Poista
    2. Niin ja lahjakortin mainitsin siksi, että en olisi muuten käynyt verikokeessa ollenkaan, koska olen nomenomaan siksi tällä ruokavaliolla ollut niin iloinen, kun ei tarvitse terveysasemilla käydä mitään mittailemassa :D Siis kävin vain siksi koska oli "pakko" tuhlata se lahjakortti, ei ollut siis mitään miksi olisi erityisesti arveluttanut ne veriarvot.

      Poista
    3. Jaha, tässä välissä äiti soittikin ja tarkensi, ettei saa kohta enää iän puolesta luovuttaa verta, mutta vielä hetken aikaa, ennen kuin varsinaisesti täyttää tämän maagiset 70-vuotta.

      Poista
    4. No aivan mahtavaa, miten on vaikuttanut sinun elämään! Jotain pitäis itsekin keksiä, tämä sekaruokavalio ja lihakeskeisyys ei ole hyvä millään tavalla.

      Poista
    5. Melkeinpä näin voisi sanoa, ettei se sekaruokavalio antanut mullekaan muuta, kuin asteittaista eri terveyshuolien lisääntymistä mitä enemmän tuli ikää siihen mennessä. Nyt jos jokin sairaus tai huono vointi itsellekin tulisi, niin ei varmaan lihassa tai maitotuotteissa olisi kuitenkaan mitään parannuskeinoa, oli vaiva mikä tahansa. Kun netistä olen googlettanut uteliaisuudesta tai tuttavien sairaskertomuksien innostuttamana milloin mitäkin olotiloja tai potentiaalisia sairauksia tai jopa vitamiineihin liittyviä kysymyksiä, niin aina se netti vastaa että kasvisten lisääminen voisi auttaa. Jos itselle nyt jokin tulisi, niin todennäköisesti vastaus olisi vaan heti eka googletuksella että lisää kasviksia. Eli tämä kasvisruokavalio on se maksimi"lääke" joka vaivaan, ja olen tullut johtopäätökseen että enempää ei voi oikeastaan itse tehdäkään. Paitsi toki voisi liikkua enemmän, mutta siinäkin on joku piste milloin se lisääminen ei enää tuota enempää terveyshyötyjä, ja voi alkaa tulla jopa vaurioita kuten revähdykset :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Kesäkuu 1

 Kesäkuun ensimmäisen viikon ruokaostokset.  =3,18 € 4 kg perunoita, 0.80 /kg = 8,69 € Bataattia 4,598 kg x 1,89 €/kg Hyvä tarjous oli Lidlissä kesäkuun alussa. Normaalistihan bataatti on vähintään yli 2 euroa, ja jopa yli 3 euroa kilolta. Hyvin säilyvät huoneenlämmössä, pimeässä komerossa. Ostan näitä sen takia niin paljon kerralla, jos hintakin on alhaalla. Tykkään kun joka päivä on bataatti käytettävissä. Pakastemaissi 0,89 € = 7,29 € Basilika 1,09 € Ruustinnan salaatti 1,99 € 1,79 € Kurkkua 0,300 e x 2,39 € = 0,72 € Tomaattia 0,554 kg x 2,89 €/kg = 1,60 € Appelsiinit 0,95 €/kg = 0,60 € Banaanit 1,000 kg x 1,49 €/kg = 1,49 € Vihanneksia ei paljoa tarvittu, koska oli juureksia vielä jäljellä edellisviikolta. Muutama punajuuri oli, ja naurista. Pakasteessa marjoja. = 5,22 € Ananastäysmehu 18 x 0,29 €/2dl, 1,45 €/l Näistä eväät . = 6,34 € Salen poistokorista tuotteita. Ruskeita papuja 7 purkkia x 0,39 €. Kilohinta 1,03 €/kg jos käytän nesteineen, ja ilman nestettä 1,70 €/kg. En ole en

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Toukokuu 2, 135 €/kk

Loput toukokuun ostokset liittyen toukokuun ruokasuunnitelmaan .  Mitään en olisi tarvinnut, mutta silti lähti 9 kiloa ruokaa matkaan Prismastakin, loput Lidlistä. Yhteensä melkeinpä 17 kiloa. =12,17 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 3,18 € Preah Vihear Jasmiiniriisi 1,80 €/kg 5kg =  8,99 € Gala perunoita Tyrnävän 2kg pusseissa. Hyviä ja sopivan kokoisia. Kun kaataa perunapussit jääkaapin vihanneslokeroon, voi valkata ensin ne pienet keitettäväksi.  Jäljellä olevatkin ovat myös keskenään saman kokoisia.  Voi joutua pussissakin olevat pesemään, riippuu ovatko ne hajustuneet muovin sisällä. Auton penkille vastakeitetyt perunat, rasiassa tietenkin, niin pääsee heti lähtemään kotoa eikä tarvita kastikkeita.  = 7,46 € Nauris 1kg 2,59 € punajuuri 1 kg 1,49 € Kaali 1,767 kg c 1,29 €/kg = 2,28 € Tuorekurkku 0,614 € x 1,79 € = 1,1 € Menin puhumaan että nauriit pitää syödä pois. Samahan se on sitä sitten noudattaa. Nauriita oli Prismassa vielä.  Kokeilin tehdä kaalikastikk

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokasuunnitelma toukokuu - Toukokuun ruokia

 Ruokasuunnitelma toukokuussa. Tätä voi jatkaa kesäkuun puolellakin, jos ruokatarvikkeet soveltuvat. Maanantai : Oikein makoisa bataattikeitto . Helppo tehdä koska ainekset ovat nopeasti kypsyviä. Tiistai ,  kaalikastike . Noloa myöntää, mutta kaalinnysä nökötti vielä jääkaapissa. Ei antanut sisu periksi laittaa roskiin.  Ihan kelpo ruoka siitä tuli.  Vastaava resepti, mutta tietysti ilman kaikkia mausteita on tiedetty jo  pula-ajalla . Lounasrasiassa myös paistetut bataatit, riisi ja kikherneitä. Keskiviikko: Muutama jauhoinen peruna on, paseerattu tomaatti purkki ja niistä tulee Papukeitto, ja siihen vielä leipä. Täysjyvävehnäjauhoja on. Puoli pussia lehtikaalia, siitä saa vihannekset keittoon. Torstai:  Riisi ja pavut, niihin löytyy aineksia. Tomaattimurskaa on monta laatikollista.  Lidlin luomutomaattimurska ei ole kauhean pahaakaan. Aamiaiset: Puuroakin voisi välillä keitellä. Siihen mustikoita, ja omenaa. Kauramaitoakin on, jos haluaa tehdä maitoon. Perjantai: Bataatit, pavut,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Pula-ajan jälkiruoka - Hedelmä- ja juurikassalaatti - Yllätysreseptihaaste, osa 2

Löysin uuden tavan hahmottaa salaatti ja jälkiruoka. Tämä resepti pääsi suoraan arkikäyttöön.  Samalla tämä on  Jasun antaman haasteen toinen osa, eli jälkiruokaosuus. Ensimmäinen osa löytyy täältä. Haasteessa valittiin sokkona kolme reseptiä keittokirjasta, ja tehtiin niistä yksi. Jälkiruokareseptin valitsin kolmesta arpomastani pula-ajan reseptistä: Vatkatut marjapuurot, Banaanivanukas ja Hedelmä- ja juurikassalaatti.  Kaksi ensimmäistä olivat työlään kuuloisia, joten nyt tehdään Hedelmä- ja juurikassalaatti. Tein paljon pienemmän määrän itse. En tee raasteita valmiiksi, koska haluan pitää ruokamyrkytysriskin vähäisenä.  Marjoiksi valitsin mansikat. Ohje meni suunnilleen seuraavasti: 3-4 omenaa 1 dl rusinoita, tai marja-aikana marjoja 3-4 porkkanaa 1 dl kaurasuurimoita 1 rkl sokeria muutama salaatinlehti, jos on. Porkkanat raastetaan karkealla terällä. Omenat pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Rusinat huuhdotaan. Ainekset sekoitetaan yhteen. Marja-aikana voi rusinoiden sijaan laittaa mu