Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat!

Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana.

Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta. 

70-luvusta asti.

Instagramissa Dr. Esselstynkin kirjoitti lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ."

Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan.

Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravintolassa asioimiseen on myös hyvä ohje.

Ja jotain muutakin, katsotaan mitä löytyy.


= 3,18 €

1,59  €/2kg, 0,8  €/kg 

Yhteensä 4 kiloa perunoita. Toisessa oli Rock-perunoita ja toisessa Aurum.

= 6,13  €

  • Ruisjauho 2,29 €
  • Kaurahiutale Luomu 0,99 €/800g 
  • Täysjyvävehnäjauho1,95 €/kg
  • Tumma makaroni 2 x 0,45/400g= 0,90 €

Luomu kaurahiutale oli kilohinnaltaan Lidlissä ja Prismassa halvempaa, kuin ei-luomu kaurahiutale.
Jauhot luomuja siksi koska noista Myllärin - merkkisistä on tullut paras leipä viimeaikoina. 

Luomu ruisjauhoja piti hakea Minimanista, Prismassa ei ollut.

= 6,17 €

  • Punajuuret 1,19 €/kg
  • Nauriit 2,59 €/kg
  • Kurkku 0,210 kg x 2,29 €/kg = 0,48 €
  • Omenat 0,554 kg x 1,39 € = 0,77 €
  • Kaali 0,394 x 2,89 € = 1,14 €
Punajuuret olivat edullisia, monet muut juurekset ovat nyt hinnoissaan.
Nauriita ostin huvikseni, kun vieläkin oli viimevuoden nauriita myynnissä Prismass, ja hyvän näköisiä jopa.
Ensimmäiset kun höyrytin 26.6. 2024 tästä pussista, onnistuivat ihan hyvin.
Pari naurista jäi ja käytin myöhemmin, ja oli jo mennyt pilalle. Ei kypsynyt, ja oli sisältä vaaleankirjava. 

Ei paha, jos tähän aikaan vielä sai nauriita (ja punajuuria), mutta nyt täytyy jo alkaa ostamaan uusia nauriita varmaan seuraavaksi.
Jos on vielä edellisvuotisia, ne ovat säilyneet vain optimaalisissa oloissa ja kannattaa höyryttää heti.


= 4,89 €

  • Appelsiini Valencia Late 0,415 kg x 1,59 €/kg = 0,66 €
  • Omena Ida Red 1,65 €/kg x 0,212 kg = 0,35 €
  • Banaani 0,477 kg x 1,99 €/kg = 0,95 €
  • Kurkku 3,09 €/kg x 0,88 €/kg = 0,88 €
  • Varhaiskaali 3,49 €/kg x 2,05 € = 2,05 €
Hedelmät ja vihannekset Salesta 23.6. 2024.


= 3,14 €

  • Varhaiskaali 1,99 €/kg x 0,563 kg = 1,12 €
  • Banaani 1,99 €/kg x 0,754 kg = 1,5 €
  • Kurkku 0,349 kg x 1,49 €/kg = 0,52 €

K-Marketista28.6.2024.


=4 €

Hävikkibanaania noin 4 kiloa K-Marketista.

= 1,22 €
  • Grahamjauho 2,29 € normaalihinta, puoleen hintaan 1,14 €
  • Basilika hävikki 0,08 €
= 10,44 €

  • Mustikka K-Supermarketista  9,65 €/kg
  • Puolukka Prismasta 3,95 €/kg, 0,79 €/200g = 0,79 €

= 7,69 €

Taatelit 1 kg 4,49 €
Leivontataatelit 2,29 €

Minimanista. Nämä ovat varmaan samaa taatelia, toinen pakattu tiiviiksi kuutioksi.
Koiralenkillä ihan mahtava eväs olla taskussa nuo kivettömät kokonaiset taatelit. Eivät ole tahmaisia nämä, kuten monet taatelit. Laitan namipussiini myös omenaa ja kurkkua pieninä kuutioina.
Olen huomannut että pieni palkinto silloin tällöin pitää lenkit mielenkiintoisena. Koirat nuuskii omiaan, pitää olla itselläkin tekemistä. Jos satun tekemään lenkillä jotain oikein, saan antaa itselleni palkinnon. 





= 7,66 €
Ketsuppi 3,41 €/kg 1,2 kg = 4,09 €
Kauramaidot 1,49 €/l x 2 = 2,98 €
Tumma suklaa 0,59 €

Tummasuklaalevy maksoi tuon verran, 5,90 €/kg. Tänään verkkokaupan mukaan hinta oli Prismassa noussut, 9,50 €/kg, 0,95 €/levy. Ei kokarua, mutta herkku.

Meira ketsuppi on edelleen mielestäni hinnoissaan, vaikka  maustekastikkeeksi toki edullinen. Paras hinta-laatusuhde silti mitä ketsupeissa tiedän, ja monet muut ovat kalliimpia vaikka eivät parempia. Tässä ei ole (tämän hetkisen sisällysluettelon mukaan) lisättynä ruokaöljyä, eikä niitä muunneltuja maissitärkkelyksiä tai mitä ketsupeissa on.
Vastaavan kokoinen pullo Meiralta sinappiakin olisi, mutta siinä on joka kerta ollut ruokaöljyt mukana joten sitä en osta.

Jos haluan öljyä, ostan öljyä erikseen. Enkä tietenkään osta sitä, mutta jos ostaisin. Jos haluan ketsuppia, ostan mielelläni ketsuppia.

Öljyssähän on se 120 kcal tai 110 kcal ruokalusikallisessa. Kaksi ruokalusikallista tietäisi 240 kcal pahimmillaan. Jos sitä öljyä antaa tihkua joka ruuan mukana, niin on vaarana että alkaa taas se lihominen, ja mitä lie tapahtuu terveydelle. Lääketiedettä en ole lukenut, mutta puntarilla osaan käydä, siksi mainitsen vain painon koska itselleni se on yksi tärkeistä aloitusvoimavaroista. Vaikka eihän tässä millään laihdutuskuurilla nyt enää ollakaan. Eikä tätä ruokavaliota kaikki sen takia aloita, että vain laihtuisi. 

Dr. John McDougall 1947-2024




Dr. John McDougall tosiaan kuoli rauhallisesti nukkuessaan. 77-vuotiaana. Hän oli oman ruokavalionsa ansiosta varmaan hengissä niinkin pitkään, jos ottaa huomioon että ensimmäisen halvauksensa hän sai jo 18-vuotiaana, ennen kuin oli vaihtanut ruokasuuntaa.

Ylläolevalla videolla Dr. McDougall ruokakaupassa, vanha videopätkä. Kannattaa katsoa mitä muita videoita Dr. McDougall Health & Medical Center:n kanavalta löytyy jos ei ole vielä tuttu, kanavalla on aivan valtavasti tietoa ilmaiseksi. Ja tekstiartikkeleita voi lukea jos osaa englantia, tai suomentaa kääntäjällä.

Jos englanti ei suju, niin onneksi löytyy suomeksi tietoa kokokasvisruokavaliosta myös Falm.fi Ohjeilla pääsee kokokasvisruokavalion kelkkaan ihan ilmaiseksi. Painotukset vaihtelevat eri lääkäreillä ja tahoilla, mutta pohjimmiltaan aika samanlaista. Eli terveellisen ruokavalion pariin pääsee joka tapauksessa. Dr. McDougall painotti eniten tärkkelyspitoisia kasviksia. Peruna, bataatti, riisi jne.

Tällä videolla on erilaisia pätkiä, ja esimerkit mitä kannattaa tilata ravintolassa.
Dr. John McDougallilla on kirjojakin ja muuta myytävänä, mutta hänenkään luennot, artikkelit tai ruokavalio-ohjeet eivät ole kenellekään kustannuskysymys, vaan myös ilmaiseksi on samat asiat ja faktat tarjolla, tuntikausia luentoja ja keskusteluja. Välillä niitä kirjojakin on saanut hintaan 0£ kun sattuu vain huomaamaan milloin jakavat.

Tässä havainnollistava video ruokien kaloritiheydestä/energiatiheydestä:

Ei miten paljon syöt, vaan mitä syöt.

Näinhän se on. Tämän kaloritiheysajattelun kun omaksuu, on vahvoilla oman ruokavalion suhteen. 

Ja taas välikommenttina että jos ei englanti taitu tai muuten vain: Falmin sivullakin on suomeksi energiatiheystaulukko, osastolla materiaalit.

Dr. John McDougall vaikutti suuresti omaan ajatteluuni, mitä tulee myös tähän pikku arkeni ja blogini pyörittelyyn täällä koto Suomessa.

Pandemian aikaan oli kiva juttu kun pohdin, että mitä kannattaisi eristyksen ajaksi hankkia kotiin, ja samalla että jos tulisi zombiapokalypsi niin millaiset hamsterivarastot kannattaa olla.



No eiköhän McDougallien videolla ollut Marykin kertomassa kokkailuistaan (n. kohdassa 28min ja siitä eteenpäin), ja Dr. John McDougall  kertoi miten paljon niitä vihanneksia sun muita kannattaa päivässä olla tarjolla vähintään, ja miten ajatellaan päiväkulutuksena kalorintarve, ja ostetaan sen mukaan ruokaa. Miten selvitä mahdollisimman edullisesti ja järkevästi siis kuivatuotehankintojensa kanssa.

Siitä asti opin ajattelemaan sen nimenomaan niin, että jos tärkkelyspitoisessa ruoassa esim jokin hiutale on vaikkapa 350 kcal/100g, kerron sen kymmenellä ja saan paljonko on kilossa. Sen jaan arvioidulla päiväkulutuksella, esim 1800 kcal tai 2000 kcal, ja saan tiedon kauanko sen ruokapaketin sisällöllä teoriassa elää tehokasta elämää. Ilman ruokaakin elää toki vähän aikaa, mutta tehokkaita elinpäiviä ovat mielestäni ne jolloin on ravittuna. Ja kaloritiheysajattelu pätee tähänkin, ei laihdutuksen takia nyt vaan siksi, että osaa erottaa mitkä ruoat ovat nimenomaan jaksamisen kannalta tärkeitä. Tomaattimurskat ja vihannekset ovat siinä sivuseikka.

Vain syöty ruoka auttaa. "Eat the food." ja "It's the food." (  Rip Esselstyn luetteli tunteikkaasti Instassa sitaatteja.) Dr. John McDougall korosti mielestäni usein sitä, sen mukaan mitä olen pystynyt seuraamaan ja ymmärtämään, että ei pidä jäädä värkkäämään minkään yksittäisten vitamiinien ja nippelitietojen pariin, vaan syödä sitä tärkkelyspitoista ruokaa ja olla kylläinen, ei kärsiä nälkää eikä tehdä asiasta niin monimutkaista, että lopulta luovuttaa kokonaan sen takia, ettei jaksa. Tai ei saa haluamiaan tai tarvitsemiaan tuloksia kohtuullisella yrittämällä, koska ei pysty muodostamaan omasta arjesta siedettävää ruokavalion puitteissa.

Tutustumisen arvoinen on myös uuden näköinen sivusto, https://www.mcdougallfoundation.org
Ilmastonmuutoksesta ja ruoasta asiaa.

Kiva kun luit, toivottavasti koet hyödyllisinä linkit ja ostokset.
Tervetuloa uudelleenkin.

Kesäkuussa meni ruokaan 115 €:

Kesäkuun 3. ja 4. viikko 55 €



Kommentit

  1. Moi ja kiitos kommentista!
    Täytin sinä vuonna 40 kun aloitin vsta 2019. Oli 10 kg ylipainoa , ja aloitettuani kesäkuussa olin lokakuussa jo entisessä kymmenen vuoden takaisessa normaalipainossa, eli 10 kg lähti. Siitä asti paino vaihdellut vain +-2 kg eli ei juuri ollenkaan.
    Verenpaine syksyyn 2019 mennessä kohollaan olevasta 80/120 vaikka join kahvia edelleen, ja jopa ennen mittausta olin juonut kahvit. Suolaa käytin silloin kuten nytkin, eli joku ketsuppi ym.
    Veriarvoja en ole mittaillut kuin ihan alussa lokakuussa jolloin oli jo kolmessa kuukaudessa normaalit kaikki, ja tulehdusarvo minimissä, rauta-arvot hyvät, viimesyksynä sain lahjakortin ja kävin sillä verikokeessa, arvot hyviä mm. rauta-arvo, kolesteroli. Kolesteroli alle viitearvojen.

    Tulehdusarvoni laski lähes olemattomiin, eli alle 1.
    Minulla oli ennen ruokavaliota säännöllisesti migreeni tai päänsärky. Migreenit alkoivat ekan vuoden aikana vähentyä, kunnes loppuivat kokonaan.
    Allergialääkkeet söin viimeisen kerran keväällä 2019 siitepölyallergiaan, ja sen jälkeen ei ole tarvinnut käyttää kun ruokavalion aloitin. Pian täytän 45 eikä edelleenkään ole verenpaine noussut, paino pysynyt samassa mihin se silloin laski, eli +-2 kg pyörii 58-60 kg:ssa. Hattukin rupesi valumaan silmille, eli päänympärys pieneni. Suosittelenki jos aloittaa ruokavalion, ottaa mittoja eri paikoista, koska niistä yllättyy positiivisesti. Kuten kaulan ympärys. Käsivarsista lähti hitaimmin mulla, ensin lähti mahasta ylimääräiset.
    Sama tapahtui äidille joka aloitti melkein yhtä aikaa, eli palasi normaalipainoiseksi ja on pysynyt. Käy edelleen 70-vuotiaana vertakin luovuttamassa.
    Aamuheräämiset helpottuivat mulla, eli olen heti herättyäni valmis lähtemään ulos. Siinä ainakin joitakin mitä tulee mieleen.

    VastaaPoista
  2. Niin ja lahjakortin mainitsin siksi, että en olisi muuten käynyt verikokeessa ollenkaan, koska olen nomenomaan siksi tällä ruokavaliolla ollut niin iloinen, kun ei tarvitse terveysasemilla käydä mitään mittailemassa :D Siis kävin vain siksi koska oli "pakko" tuhlata se lahjakortti, ei ollut siis mitään miksi olisi erityisesti arveluttanut ne veriarvot.

    VastaaPoista
  3. Jaha, tässä välissä äiti soittikin ja tarkensi, ettei saa kohta enää iän puolesta luovuttaa verta, mutta vielä hetken aikaa, ennen kuin varsinaisesti täyttää tämän maagiset 70-vuotta.

    VastaaPoista
  4. Melkeinpä näin voisi sanoa, ettei se sekaruokavalio antanut mullekaan muuta, kuin asteittaista eri terveyshuolien lisääntymistä mitä enemmän tuli ikää siihen mennessä. Nyt jos jokin sairaus tai huono vointi itsellekin tulisi, niin ei varmaan lihassa tai maitotuotteissa olisi kuitenkaan mitään parannuskeinoa, oli vaiva mikä tahansa. Kun netistä olen googlettanut uteliaisuudesta tai tuttavien sairaskertomuksien innostuttamana milloin mitäkin olotiloja tai potentiaalisia sairauksia tai jopa vitamiineihin liittyviä kysymyksiä, niin aina se netti vastaa että kasvisten lisääminen voisi auttaa. Jos itselle nyt jokin tulisi, niin todennäköisesti vastaus olisi vaan heti eka googletuksella että lisää kasviksia. Eli tämä kasvisruokavalio on se maksimi"lääke" joka vaivaan, ja olen tullut johtopäätökseen että enempää ei voi oikeastaan itse tehdäkään. Paitsi toki voisi liikkua enemmän, mutta siinäkin on joku piste milloin se lisääminen ei enää tuota enempää terveyshyötyjä, ja voi alkaa tulla jopa vaurioita kuten revähdykset :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait