Siirry pääsisältöön

WFPB - Vihreä parsa uunissa - Parsan säilytys ja käsittely

Lisää vinkkejä parsan käyttöön. Pari kuvaa, sitten ohje paistamiseen. Pari kuvaa lisää, ja lopussa vinkki parsan säilytykseen vesiastiassa.

Viimeksi keitin kaupan hävikkilaatikosta löytämääni edullista parsaa: Keittäminen ja sinappikastikkeella höystäminen olikin ensihätään hyvä keino laittaa ne etenemään. 

Löysin lisää parsaa hävikistä, hintaan noin 30 senttiä nippu.


Testasin myös raakana.

Mausta tuli mieleen herneenversot. Ihan hyvä. 

Heti, jos söi jotain muuta samalla, maku vähän katosi. Se oli niin hento. 

Nyt on vitamiinit saatu, ja loput uuniin perunoiden ja porkkanoiden kanssa. Uuni 200C asteelle kuumenemaan.

Työvaiheet: 

  1. Huuhtele parsat
  2. Pätki varret parsoista, kuiva/kova kantaosa pois
  3. Kuori perunankuorimaveitsellä jonkin matkaa vartta
  4. Paloittele parsat
  5. Pese, (kuori) , ja paloittele perunat
  6. Pese, (kuori), ja paloittele porkkanat
  7. Mausta perunat (ja porkkanat halutessa)
  8. Kaikki pellille, ja 200 C - asteiseen uuniin 35-40 minuutiksi. 
  9. Ota uunista, ja ruoka on valmis!







Googlettelu tuotti siis tietoa, että jotkut kuorivat parsoja. 

Siinä vaikuttaisi olevan järkeä: Mitä alempana varressa ollaan menossa, sitä kuituisempia ne kuoret ovat. Voivat olla ikäviä syödä, vaikka parsat olisivat kypsiä. Varsinkin paksuimmissa on pitkiä, hankalasti pureskeltavia kuituja.

En kuorinut ihan koko parsaa, mutta varresta jonkin matkaa. Hedelmäveitsellä  varren pätkäisy, perunankuorimaveitsellä kuoriminen ohuesti. Sitten paloittelu uunia varten.

Perunat paloittelin ja maustoin ennen uuniin laittamista:

  • Paseerattua tomaattia
  • Tujaus sinappia
  • Mustapippuria
  • Maustekurkun paloja

Noin 35 minuuttia annoin olla. Perunat olisivat saaneet ottaa enemmänkin väriä, mutta halusin etteivät parsat kuivu liikaa.

Todella hyvää! 

Vinkki parsan säilytykseen:


Löysin Youtubesta hyvän kanavan Judi in the Kitchen, jossa oli monta videoa parsasta.

Kanavalta löytyi vinkkivideo, että parsan voi laittaa vesikippoon, peittää muovipussilla ja säilyttää jääkaapissa.


Parsat olivat jo hivenen nahistuneita tai nuupallaan, kun olivat tosiaan kaupan hävikkiparsoja.
Pätkin varret, ja laitoin vesikippoihin. 

Parsat alkoivat siinä jo huomattavasti virkistyä. Ensin eivät mahtuneet jääkaappiin, joten jouduin jättämään pöydälle. 

Säilyivät siinäkin ihan hyvin, toinen nippu oli aamuun asti. 

Sain tehtyä tilaa ja testasin toisen jääkaapissa:


Siellä se on, eikä näyttäisi vieläkään olevan menemässä pilalle ihan heti.

Huomenna aamulla voin paistaa sen perunoiden kanssa. 

Kannattaa siis yrittää vielä pitää vesilasissa, jos parsat ovat nuupahtaneita. Tärkeää varmasti katkaista varret, että saavat hyvin vettä.


Tässä ateriakokonaisuudessa paistettu parsa ainakaan ei tarvinnut mitään mausteita, mielestäni. 

Vastapaistettuna olivat tosi hyviä, ja peruna kun oli maustettu, se riitti.

Loraus balsamietikkaa tai maustekastikkeita voisi elävöittää, mutta sattuivat olemaan vähissä.


Lättyresepti löytyy täältä. Laitoin nyt pelkkiä grahamjauhoja jauhoksi, kanamunaksi banaani, ja 1 dl pikakaurahiutaleita.

Leivät olivat 3dl vettä, 2 tl kuivahiivaa, 1 dl kaurahiutaleita, loput grahamjauhoja, löysähkö taikina, ripaukset suolaa ja sokeria. Vaivaamatta, pellillä kohotus 15 min, uuniin 200 C 15 min. 




Osa parsan nupuista paistui vähän liikaa ja kuivahti, mutta se oli vain kiva rapea lisämaku.

Kiitos kun luit ja toivottavasti inspiroidut kokeilemaan parsaa, jos ei ole ennestään tuttu kasvilajike.

Tämä oli vain pintaraapaisu toki. Näitähän on ulkomaisia, kotimaisia, valkoisia, vihreitä, ja vaikka mitä laatua. Tällä kertaa vihreistä nämä kokkailut.

Uunissa tehty parsa maistui itselleni parhaiten. Keitetyt parsat ja perunamuusi olivat toisaalta nopea valmistaa, ja jos niitä jää yli, voisi myös laittaa uuniin seuraavana päivänä. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Kotivara - Helmikuu 3

Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta. Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja. Leivontaan liittyviä, eli kaikki hiivat ja leivinjauheet. Tarkoituksenani on, ettei olisi pakko käydä kaupassa hakemassa muuta, kuin hedelmiä ja vihanneksia. Ja jotain pientä aina, mitä haluaa ja tarvitsee. Tässä on paljon enemmän, kuin se viranomaisten suosittelema kotivara, että pärjää kotona kolme päivää käymättä kaupassa.  = 9,11 € Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 € Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg =  1,38 € Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg  =  1,96 € Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €  Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg  = 1,98€/kg 5,8 kg, 20058 kcal, eli jaettuna 2000 kcal se tarkoittaa kymmenen päivän ruoat. Yllätyin Combino täysjyväspage...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän

Kauraryynien ohje lisukkeeksi :    2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä .  20min. Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran.  Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa   3,67 €/kg , 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. Tässä postauksessa samalla myös Tyrnävän kauraryyni, joka on vastaava tuote ja edullisempi. 3.11.2023 Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä.  Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi vill...