Siirry pääsisältöön

WFPB - Parsa - Perunamuusi ja sinappikastike

Parsaa keitettynä, ja kastike.


Parsaa voisi syödä raakanakin. Päädyin nyt keittämiseen, koska nämä olivat jo vähän menossa vanhaksi. Paistaminen olisi myös ollut vaihtoehto, mutta jätin seuraavaan kertaan.

Parsan kanssa perunamuusia.

Kastike parsalle:

  • sinappia
  • balsamietikkaa tai omenasiideriviinietikkaa
  • tilkka siirappia (tai ripaus sokeria)
Määrät voivat riippua mitä laatua sinappia on, ja mitä etikkaa on. Ehkä puolet ja puolet sinappia ja viinietikkaa voisi olla lähtökohtana sopiva. 

Siirappia kannattaa laittaa, ellei sinappi ole makeaa laatua. Laitoin noin teelusikallisen. Vaahterasiirappi, tavallinen siirappi tai tavallinen sokeri toimivat kaikki yhtä lailla. Sokeri vain ei heti sula sekaan.

Parsojen keittäminen:

  • Katko varret sopivasta kohtaa, puiset varren osat pois
  • Keitä kattilassa pystyssä, niin että nuput höryttyvät ja paksummat osat kiehuvat
Keittoaikaa kannattaa seurata. Kymmenestä minuutista ylöspäin, ehkä noin vartti. Eikä haittaa, jos kaikki parsat eivät pysy pystyssä. Voisi ne ehkä sitoa nipuksikin, jos haluaa. Hyviä olivat vaikka osa oli vähän ylikypsiäkin.

Perunamuusi:

  • Kuori perunat
  • Keitä kunnes kypsiä
  • Siivilöi keitinvesi eri astiaan
  • Muusaa perunat melkein heti
  • Kaada keitinvesi takaisin ja sekoita

Varsinkin kevätaikaan kuorin perunat muusia varten. Pilkon pieniksi, jotta ne tulisivat nopeampaa valmiiksi. 

Osan keitinvedestä voi jättää laittamatta takaisin, jos sitä on liikaa.

Kuvia työvaiheista:


Salen hävikkilaatikoissa oli parsaa. Hyvä tilaisuus kokeilla. 



Huuhtelin parsat ja poistin varresta puiset osat.

Vinkki: Oli sittenkin parempi unohtaa hedelmäveitsi, ja vain taittaa varsi siitä kohtaa, mistä eniten näyttää olevan tarvetta. 

Se luonnostaan napsahti siitä kohtaa helpoiten poikki, mistä syötävä osa vaihtuu puisemmaksi.




Jospa syötävää parsaa jäikin vielä, ja se katkesi liian pitkältä?

Ei todennäköisesti. Kun näitä pois heitettäviä periä katsoi, ei enää tehnyt mieli alkaa mitään pelastamaan. 

Osa vihreistäkin kohdista oli nahistunut, kysehän oli hävikkiparsoista.


Tässä kuvassa mitä yhdestä nipusta jäi syömäkelpoista osaa. 

Katkomisesta huolimatta aivan reippaasti syötävää.

Varmaan kahden aterian vihannekset, ellei kolmen. Varsinkin, jos lisää muuta vihannesta, ja salaattia.


Lisään tähän väliin, että kannattaa myös kuoria tuota vartta joskus. Kuorimaveitsellä onnistui.

Kuoren pitkät kuidut voivat olla hankala syödä.

Jauhoiset perunat toiseen kattilaan, niistä tuli nyt muusi.

Toiseen kattilaan parsat. Ne voi laittaa pystyyn ja kansi päälle, niin että varsiosat kiehuvat, ja nuppuosat höyrystyvät. Nuppuosat ovat nopeampia kypsymään.

Ajastusta noin 10 minuuttia, ja jatkoin jos eivät olleet valmiita. Annoin kiehua varmaan 15 minuuttia ainakin. Perunat kiehuivat noin 20 minuuttia.



Siivilöin veden pois.

Osan voisi syödä jatkossa jopa raakana. Varmasti tulee eri vitamiineja aina riippuen, miten kypsää parsaa on. Osa vitamiineistahan katoaa kuumassa, ja osa ei.

Kivoja rapsakkanakin, mutta joskus on kiva syödä ihan kypsää vihannesta. Sulaakin varmaan paremmin.



Sinappipullo sattui olemaan tyhjenemässä, joten siihen oli kätevä tehdä kastike.

Kaadoin sinappipulloon balsamietikat, ehkä puoli desiä oli jäljellä. Pikku loraus siirappia, noin teelusikallinen. Ravistin sekaisin.


Kastike sopi hienosti parsan kanssa.



Sitruunan mehu antoi suolan makua ja raikasta pirteyttä annokseen. Mustapippurikin tuntui sopivan.

Muusiin laitoin paljon keitinvettä takaisin ja se meni löysäksi, mutta maku oli hyvä.

Puolukat eivät jotenkin nyt sopineet varsinaisesti näiden kanssa yhteen. Muusin kanssa kyllä usein sopivat, mutta ei ehkä parsan kanssa.

Kiitos kun luit! Kannatti kokeilla, ja voin suositella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €. Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän. = 7,67 € Peruna 2 kg = 1,69 € Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 € Riisi 0,85 €/kg Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg  2,19  € Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät.  Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta . Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla. Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy. Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödyll

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuun kokkailut

Viisi ruokaideaa helmikuussa + bonusruoka. Maanantaista perjantaihin, eli 1-5. 1. Lanttulaatikko + muusi, linssikastike Lanttulaatikko valmiista lanttusoseesta. Sattui olemaan lanttusose tarjouksessa vain 0,49 €/kg. Ks. Tammikuu 4. ostokset . Jouluna kun en tehnyt lanttulaatikkoa ollenkaan, enkä ole siihen mitenkään ehtinyt kyllästyä. Tämä valmissose on helppo:  1 kg lanttusosetta 2 dl kauramaitoa 1 dl korppujauhoja 2-3 rkl omenasosetta loraus siirappia, n. 1-2 rkl Paisto uunissa 180 C noin 1 h. Tosi helpolta tuntui tehdä, ja lanttulaatikko oli todella hyvää. Paljon helpompi oikeastaan kuin sosekeitto kattilassa. Perunasosekeitto , jossa on jauhelihamaustetta olisi kyllä myös tosi hyvää. Curry kastike , linsseistä, tomaatista ja bataatista. Muusi nesteenä perunan keitinvesi. Vaikuttaisi siltä, että jakamalla lanttulaatikko annoksiin, se tulee syötyä tosi huomaamatta pois. 2. Riisi ja höyrytetyt nauriit Nauris siivuiksi ja riisinkeittimen höyryritilään, saa kivat vihannekset riisin kans

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi.  1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit.  Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana. Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti.  Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa.  1. Riisin kanssa chilipata Papukastike ja riisi - Kidneypavut  Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin. Riisi  Paseerattu tomaatti  Kidneypapu  Paprika Herkkusienet  Porkkana Lehtikaalipakaste + mausteet. Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €.  = 9,18 € Perunat 2 kg   0,9 €/kg =  1,79 €  kg Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 € Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 € Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on. Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä.  9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria. Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon

WFPB - Jälkiruoat - Sitrus, marja ja banaani

Kolme jäistä jälkiruokaa. Appelsiini, marja ja sitruuna.  Näihin tarvitaan blenderiä, mutta pieni minipilkkojakin riittää yhtä annosta tehdessä.  Tällaisella Lidlin SilverCrest Minipilkkojalla tein. Näitä tai vastaavia on usein myynnissä alle parin kympin hintaan Lidlissä, ja muuallakin varmaan löytyy eri mallisia ja merkkisiä.  Jälkiruokiin tulee perusraaka-aineeksi soijajogurtti, sekä banaanit jotka ovat pakastettuina. 1. Jälkiruoka appelsiinista.  Jäistä banaania appelsiinin paloja appelsiinin kuorta (sekaan, ja koristeeksi) soijajogurttia tilkka vettä Laita ainekset blenderiin, odota että banaani on hieman sulanut. Muhenna blenderissä kunnes koostumus on tasainen. Ripottele päälle appelsiinin raastettua kuorta, aromiksi. Nautitaan heti, tämä alkaa heti sulaa. Pilkoin ensin banaanit kiekoiksi, kunhan vähän pehmenivät. Ne voisi pakastaakin pienempinä paloina.  Aineksien mitta ei ole tarkkaa. Noin yksi banaani, iso lusikallinen soijajogurttia, ja muutama appelsiininpala, esimerkiksi.

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Helmikuu 2

  Helmikuun 2024 toinen kauppalista.  Laitan ostokset yleensä ostosviikon lopussa, mutta kun kaupassa kerran kävin ja kuvatkin jo on, niin laitetaan sitten heti. Pääsee laatimaan viikon menua . = 2,29 € Minimanista sai tällaista luomu ruisjauhoa, vaikken olisi tarvinnutkaan heti paikalla. Ei mielestäni hurjasti kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Nyt tosin oli Prismassa näemmä edullisin kahden kilon pussissa 1,06 €, ja seuraavaksi edullisin Kotimaista-merkkinen 1,29 €/kg.  Hintaeroja siis on, ja valinnan varaa. Sunnuntai-merkkinen eiluomu oli 2,25 €/kg, joten luomuksi ok tämä Myllärin hinta. = 3,69 € Suippokaali 2,19 €/kg x 1,142 kg = 2,5 € Persilja Lidlistä 1,19 € Puolukka 200 g, 4,25 €/kg = 0,85€ = 7,86 € Mandariini 1,99 €/kg , 1,49 € /750g Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Luomu banaani 1,338 kg x 1,95 €/kg = 2,61 € Navel - appelsiini Salesta 0,980 €x 0,99 €/kg = 0,97 € Lidlistä ja Prismasta, ja Salesta. Nyt olisi se K-Supermarketin vitamiiniämpäri ollut halvempi. Siinä ei vain olisi oll

WFPB - Yhden astian ruoka - Haudutuspata tai kattila

Tämä ruokaidea tuli siitä, että halusin reseptin jossa raaka-aineita laitetaan selkeästi 1 kappale tai 1 mitta, vettä tarpeeksi, ja kaikki kerralla samaan haudutuspataan. Kattilassa tai uunissakin voi tehdä. Pataruoka 1 riisiä + 2 vettä 1 linssejä + 2 vettä 1 bulguria, JA/TAI soijarouhetta tai couscousia + 2 vettä 1 mittaa kohti 1 peruna 1 bataatti  lisää vettä niin, että peittyy 1-2 tl currymauste 1 rkl kuivattu persilja mausteita maun mukaan lopuksi : 1 purkki paseerattua tomaattia Lisäksi vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tai mitä sattuu olemaan sesongissa tai pakasteessa. Laitoin nyt pakastepaprikaa. Vihanneksia voi myös syödä erikseen, ja tehdä tästä vain tärkkelyspannu. Pilko bataatti ja peruna, huuhtele bulgur. Huuhtele riisi ja linssit tarvittaessa. Lisää ainekset haudutuspataan, uunivuokaan tai kattilaan, ja keitä tai hauduta kypsäksi. Yleensä kiinnitän huomiota aineksien keittoaikoihin, esimerkiksi vihreillä linsseillä on 30 minuutin keittoaika, mutta punaisilla vai

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuu 2

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. Viisi kohtaa, joista viides on leivät ja muut. 1. Suippokaali Punakaalista ja porkkanasta kastike. Suippokaalia menee, mutta joutuu loput usein keittämään tai paistamaan. Vettä ja paseerattua tomaattia. Säilykekasvisten liemet pois jääkaapista tähän. Muita mausteita: inkivääri, pippuri ja oregano. Suippokaaliin soveltuvat monet ideat, mitä punakaalinkin  ja tavallisenkin kaalin kanssa.  Raakana,  kastikkeena,  paistettuna  uunissa, tai  pannulla vokeissa. Lanttulaatikkoakin on vielä 50 sentin tarjoussoseista. Minusta on kiva jokin makea kuten lanttu muusin vieressä, eikä tarvitse niin suolaista maustekastikkeitakaan. Ks. lanttulaatikon  ohje edellisessä viikkosuunnitelmassa.  2. Pataruoka Pataruokaa haudutuspadassa. Yhden astian ruoka. 3. Uuniruoka Uunissa tehty perunalaatikko , jossa on papuja seassa. Nyt käytin mustapapuja ja siksi tuli vähän harmaamman värinen, muttei se haittaa. 4. Keitot Kolmen kasviksen keitto. Kikherneitä, perunaa, porkka

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 1

Helmikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset 35 €.  =1,99 € 0,40 €/kg. Afra-lajiketta perunoita, 5kg. = 4,36 € Nauris 1 kg 2,39 €/kg Suippokaali 0,900g x 2,19 €/kg = 1,97 € = 4,54 € Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Omena 0,594kg x 0,98 €/kg = 0,58 € Luomu sitruuna 0,406kgx2,89 €/kg = 1,17 € = 21 € Rainbow luomu paseerattu tomaatti 12x 0,94 €/500g 1,88 €/kg = 11,28 € Baresa luomu tomaattimurska 12x500g, 0,81 €/500g= 9,72 Coop kuivatut sekahedelmät 250g, 9,96€/kg = 2,49€  Siinä ostokset, uusia pukkaa. Tänään voisi suunnistaa hedelmäostoksille. Huomasin, että K-Supermarketissa on hedelmätarjous, jossa saa ämpäriin ottaa vitosella hedelmiä. Vitamiiniämpäri, 11.2. asti. Samanlainen kuin satokausiämpäri syksyisin. Nähtäväksi jää haenko, mutta kyllä se varmasti hyvä tarjous on. K-Supermarketin tarjoussivulta katsoin mitä se sisältääkään: Idared omena Puola,  appelsiini Egypti,  verigreippi Espanja,  sitruuna Espanja Näistä verigreippiä olen ostanut harvemmin, mutta nuo muuthan ovat näitä samoj