Päätin kokeilla Russet-nimisiä perunoita. Niissä luki, että soveltuvat ranskalaisiin.
Testasin jo, tulokset alempana.
Klementiini 1 kg = 1,69 €
Sitruuna luomu 3,39 €/kg x 0,284 kg= 0,96 €
Jouluomena 1,39 €/kg x 1,442 kg = 2,00
Luomu taateli Mazafati 8,73 €/kg, 400g= 3,49 €
Päärynä 1,081 kg x 2,09 €/kg = 2,26 €
Banaani 1,3 €/kg x 1,692kg= 2,20 €
Kaikki muut Lidlistä, paitsi päärynät Prismasta heräteostoksena.
Vielä muutama, 8,42 €
- kauramaidot 1,69 €/l x 2 = 3,38 €
- Riisi Lidlistä 0,85 €/kg
- Ketsuppi 3,49 €/kg, 1,2 kg = 4,19 €
= 3,84 €
Mustaherukka 7,95€/kg, 200g =1,59 €
Mustikka 11,25 €/kg, 200g= 2,25
Siinäpä ostokset millä meinasin pärjätä joulun yli, ja varmaan voisi mennä uuteenkin vuoteen. Ainahan jotain pientä voi hakea lisää. Pärjäämisen takaa nyt se, että kaapissa on vähintään se 10 -20 kiloa tärkkelyspitoisia raaka-aineita, kuten jauhot, hiutaleet, riisit, ryynit ja makaronit. Pakkasessa on marjoja.
Päätelmiä ostosten painosta. Mietin että jos asuu yksin (+assistentti) niin voisiko olla liikaa pyydetty, että söisin vain sen mitä jaksan kantaa? Jos tuoreita tärkkelyspitoisia, ei kuivattuja, tarvittaisiin vaikka päivässä 2,5 kiloa ja vihannekset päälle. Mietin miten kova homma on joka ikinen päivä ollut haalia niitä ruokia kivikaudella. Ei mikään ihme, jos on jossain kohtaa helpotettu asiaa kaatamalla iso eläin. Kerää sinä ruoka, me otamme sen. Nyt kerätään itse, (tai syödään, ei välttämättä alusta asti poimita) ja yltäkylläisessä yhteiskunnassa koenkin sen itselleni etuna. Että saan vähemmän ruokaa. Säästää rahaa, ja muut hyödyt voi miettiä myös.
Ulkona syöminen. Kuitti hukassa mutta
Perso leipä 6,64 €/kg = 2,79 €
Persilja 1,29 €
Jääsalaatti 13,90 €/kg = 1,39 €
= 5 € + omenaa, mandariineja, ja kahvi. Varmasti taas alle kympin.
Kun ostaa tällaiset eväät, on sekin hyvä puoli että kotiin päästyään voi heti ottaa näitä samoja, koska eivät ne kaikki kulu. Ei tarvitse lämmittää tai keittää mitään, vaan laittaa ostokset rauhassa pois, pääsee heti käyttämään koiran ulkona. Banaani ja leipä, täysi ateria tavallaan.
Tai sitten toinen hyvä puoli voi olla, että samoilla eväillä ruokkii useammankin ihmisen, ja kotiin ei tarvitsekaan kantaa mitään näistä.
Purkissa oli kokaru- karjalanpiirakoita, joita sain maistaa. En ole itse tehnyt vielä.
Huomasin nyt tutkia viimein paremmin tämän Perso-leivän tuoteselostetta. Kävi ilmi että viljan täysjyväisyys on priimaa. Suolapitoisuus on taas se 1g/100g, joka on paljon. Lisäksi tässä on lisättyä sokeria.
Lisäys, huomio: Tässä ei ollut rypsiöljyä tai ruokaöljyä. Öljyttömyyskin on harvinaista kaupan leivissä nykyään. Iso plussa siitä tälle leivälle.
Vertasin pelkkään kaurahiutaleeseen, Hiilihydraattia 58 g - josta sokereita 1 g.
Tässä leivässä on siis hiilihydraatit 34,2g, josta sokereita 3,1 g/100g
ja 2,2 per leipä.
Mitähän tästä voi päätellä? Uskallan ostaa tällaiseen käyttöön, jos en ole itse saanut aikaiseksi tehdä vaikkapa omia litteitä pikasämpylöitä evääksi. Säästäisin rahaa jos nyt tekisin niitä muutenkin, koska jauhoja on.
Laitan omaankin leipään 1 tl tai 2 tl siirappia, tai kouranpohjallisen sokeria. Nyt ei ole matikkapäätä ratkaisemaan, että kuinka vakava tämä sokeripitoisuus on. Miltä näyttää 2,2 grammaa sokeria per leipä puntarilla? Tsekkasin, ja se oli sama, näytti teelusikalliselta tai vähemmän. Internetin mukaan teelusikallinen sokeria on 3-4 grammaa. Saman verran siis yhdessä leivässä, kuin laitan koko pellilliseen kotona? Paha juttu vai ei?
Tämä on oikeastaan minullakin oli alkuperäinen pointti einesten välttämisessä, tai lisätyn sokerin, suolan ja rasvan välttämisessä. Teollisen ruuan välttämisessä tai minimoimisessa. Koska näissä ei Erkkikään pysy kärryillä, jos ottaa huomioon että kuka enää muistaa seuraavana päivänä eilisen syömisiä, jotta voisi pysyä kartalla paljonko menee sokeria päivässä, viikossa, kuukaudessa. Liikaa tulee ajateltua että paljonko söin päivässä. Se ei edes auttanut aikoinaan, vaikka olisi muistanutkin.
Kun laittaa omaan leipään teelusikallisen sokeria, ja tietää ettei sitä tule mistään muualta huomaamatta. Sitten teekupilliseen sokeripala, ja taas tiedetään paljonko sokeria tuli. Pääsee helpommalla kun ei syö mitään eineksiä, ja saa varmuudella terveys-ja hyvinvointitulokset joita on hakemassa. Ja jos haluan vähentää sokeria ja suolaa, se ei ole mystistä vähentämistä, vaan voin jättää vaikka teehen laittamatta, ja tiedän paljonko on vähemmän. Voin seurata miten se vaikuttaa. Tai onko vaikuttamatta.
Tässä on vielä ketsupitkin miettimättä. Entä kun laitan ketsuppia ranskalaisiin? Sokeria tulee.
Sen tiedän, että jos syön kaupan leipää runsaasti, on seuraavana päivänä silmien ympärykset turvoksissa, johtuen suolasta. Riippuu kokonaisuudesta. Muutama kaupan leipäviipale keskellä päivää ei sitä vielä tee. Lisätään porkkalaa tai savutofua, niin varmasti on. Sen tieteellisempää seurantaa en pysty tekemään kotioloissa.
Russet-perunoista ranskalaiset. Vaaleammat ovat lanttua.
Nämä olivat toimivia perunoita. Hieman mauttomia, vähempi suolaisen makuisia kuin ne monet perunat, mistä olen tehnyt kuten Gala.
Näissä oli hyvä ominaisuus, eli iso peruna, pystyi tekemään ns. "oikean mallisia" eli pitkiä ranskalaisia, jotka maistuivat sellaisenaan ihan pikaruokaranskalaisille. Ketsuppi ja sinappi lisäksi, niin idylli on täydellinen.
Nämä kestivät paistamista juuri siten, että se pitkä ohut tikku pysyi hyvän mallisena, eikä heti kärähtänyt tai liimaantunut leivinpaperiin.
Virheellinen ratkaisu kuivahkon rakenteen takia siis tehdä näistä lohkoperunan mallisia nyt.
Jääkaapista lämmitettynäkin ihan hyvä. Erittäin jauhoisia.
Laitoin ketsuppia, grillimaustetta ja uuniin 200 C, 20 minuutin päästä soi kello, jatkoin vielä 5 minuuttia. Eli yhteensä 25 minuuttia. Lanttuja.
Prismassa olivat sekä pussi- että irtonauriit vähän nahistuneen näköisiä, mutta valitsin kovimmat ja vähiten naattia pukanneet irtonauriit.
Näistä yksi oli aivan kamala, onneksi olin nostanut uunipellin jo valmiiksi.
Paistamalla tuli aivan hyvä.
Loput kolme olivat tosi maukkaita ja raikkaita. Niistä tuli ensin raakana viipaleita, ja loput
nauriskeittoon. Tofua ei ollut.
Kikherneitä keitin, olin joskus hankkinut kuivia kikherneitä puoleen hintaan. Niissä päiväys jo ajat sitten mennyt, mutta hyviä tuli.
Meillä on rauhallista, ja meillä on kaikki. Pari pakkaspäivää oli, saattaa olla vieläkin. Pitää katsoa mikä on meininki illalla.
Talvipäivän seisauskin oli, ja nyt aletaan ilmeisesti odottamaan päivän pitenemistä.
Mitähän vielä? Hyvää joulua ainakin, ja uutta vuotta jos ei nähdä.
Nyt olikin parempi laittaa ostokset ennen joulua. Niiden parasta ennen päivä muuten menee, eikä niitä enää jaksa kukaan muistella. Jos nytkään.
Nyt ne on muisteltu, ja lomalle lompsis.
Ruokaideoita tuli mieleen, kun tässä on teemana vähän tämä säästö ja yksinasuvan talous, ja mitä kannattaa roijata nuo portaat ylös.
Erään vuoden joulukalenterissa tein esimerkiksi porkkanaluukun, ja mietin nyt että pelkkä porkkana vihanneksena tuottaa jo monta ruokalajia. Aika kohtuullista, niin ei tarvitse monia eri kasviksia olla, ellei halua. Yksi vihannes, per yksi päivä.
Voi olla että monipuolisuusvaatimukset olisivat ristiriidassa. Ei vain ole realistista että ostan koko värisuoran väriset vihannekset joka päivä, ja odotan milloin puolet niistä menee vanhaksi. Porkkana ja lanttu myydään isoissa pusseissakin, jos haluaa edullisuutta. Tai, saa näistä jo sateenkaaren. Punainen,omena ja puolukka. Oranssi, keltainen: Porkkana, lanttu, peruna.
Vihreä, sininen, indigo ja violetti: persilja, mausteet, lehtikaali ja marjat.
Monipuolisuutta lisää neljän viljan puuro. Neljä viljaa samassa. Hyvä keksintö!
Porkkanaluukku.
Peruna-porkkanasosekeitto
Jouluruokia
Edelliset ostokset, joulukuu 1, 70 €
Kommentit
Lähetä kommentti