Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla.
Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis.
Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta.
Lisätty vaniljakastikevinkki.
Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata.
Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvasekoittimella.
Banaanin tilalla voi varmasti käyttää myös omenasosetta, jos ei tykkää banaanista. Banaania ei tarvitse kuitenkaan yleensä näissä pelätä, itse en ainakaan maistanut banaania tässä. Voi toki olla että olen tottunut. Banaani on yleensä helpoin rasvana/nesteenä, kun niitä joskus jää ylikin.
- n.70g eli n.neljäsosapaketti leivontataatelia
- 2 banaania, n. 200 g
- tilkka vettä taatelin sulatukseen
- 150 g raastettua kesäkurpitsaa = 2 ja puoli desilitraa
- n.0,5 dl rusinoita
- 1,5 dl mustikoita
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 1 rkl pellavansiemenrouhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 rkl tavallista sokeria, tai sitten muuta makeutusta loraus,
- 1 rkl omenasiideriviinietikkaa, voi olla ettei tarvita. sitruunanmehukin sopii
- Tarvittaessa lisää kaurahiutaleita, tai kasvimaitoa, kunnes koostumus sopiva.
Liota ja muusaa taateli ja banaani, voit lämmittää banaanit ensin mikrossa niin ne auttavat taatelia sulamaan. Kun olet muusannut taatelin ja banaanit, lisää rusinat turpoamaan taateli-banaaniliuoksen sekaan.
Raasta kesäkurpitsa karkealla terällä ja sekoita nesteisiin. Laimeaa etikkaa tilkka, kuten omenasiideriviinietikka. Pellavansiemenrouheen voi laittaa sinne myös. Se kuuluu aineisiin, että en jotenkin usko että haittaa jos unohtuu matkasta.
Se on silti hyvä kananmunankorvikkeenakin.
Se on silti hyvä kananmunankorvikkeenakin.
Sekoita toisiinsa kuivat aineet eli kaurahiutaleet, täysjyvävehnäjauho, pikku suolaripauskin ehkä muttei niin että maistuu, ja leivinjauhe. Makeuta vaniljasokerilla ja sokerilla.
Sitten kuivat aineet ja märät aineet yhteen, ja maista taikinaa. Jos se ei ole tarpeeksi makeaa, lisää makeutusta. Jos taikina on liian löysää, laita enemmän kaurahiutaleita. Jos liian paksua, lisää tilkka kauramaitoa tai vettä, omenasosetta tai banaania.
Huolellinen sekoitus, mutta ilmavasti. Tämä taikina piilottaa sisäänsä sekoittumattomat jauhot helposti, joten pitää joka puolelta yrittää kiepauttaa sitä.
Muffinssimuotoisina näistä tulee käteviä eväspaloja, mutta jos ei satu muffinssivuokaa olemaan niin voit tehdä kakkumallisen.
Vuoraa leivinpaperilla vuoka, ja laita taikina siihen. Paisto 25 min vähintään 180 C uunissa. Tästä on vähän hankala aina sanoa, milloin valmista koska kakun on tarkoituskin olla vähän kostea. Mutta yleensä pinnasta huomaa, milloin se on valmista. Liian löllönä ei kannata ottaa uunista ulos.
Tai lusikoi muffinipellille ja paista 180 asteessa n. 25 minuuttia. Sopivan kokoisia, viimeksi ei tullut kuin 8-10 kpl taikinasta, eli ei kaikkia reikiä tarvinnut täyttää.
En voidellut vuokia. Muffinipapereita en suosittele, tuntuu että paperista irtoaa monesti huonommin kuin ilman mitään. Paperit ovat vain välivaihe, ja ne voi lisätä jälkikäteenkin jos haluaa koristella.
Tältä näytti valmis kakku. Päältä päin jo näkee, että on paljon sisältöä.
Mustikat ja rusinat erottuvat tummina.
Tarjoiluehdotus. Kesäkurpitsaa raakana, vitamiinit siitä. Kuten monissa tarjoiluehdotuksissa, tässäkään ei ole aidosti makuelämyksen kannalta niin järkeä. Toimii terveysruokailijoiden kevät syyskokouksessa, mutta vaniljakastike voi olla tarjoiluun perinteisemmän näköinen vaihtoehto.
Tämä nimittäin on aivan yks yhteen mustikkapiirakka, siksi vaniljakastike tuli heti mieleen. Tätä voi sanoa joko mustikkapiirakaksi, tai kesäkurpitsamuffiniksi, kumpaa haluaa korostaa. Tai molempia.
Toinen mikä sopi hyvin on soijajogurtti.
Toinen mikä sopi hyvin on soijajogurtti.
Muffinia/kakkua voi käyttää jogurtin kanssa granolan tapaan.
Toivottavasti on hyvää, ja sait uuden pullaidean takataskuun tästä.
Lisää muffineita:
Sinua saattaisi kiinnostaa myös suklaamuffinit . Siitäkin saa varmasti leivottua kakkumallisen.
Vaniljakastikevinkki, Alpro Dessert Vanilla Flavour, vaniljavanukas. Tämä ei ole kokokasvisruokaa, mutta herkkukäytössä mielestäni verraten ok, koska rasvaakin (1.8 g/100g)on vähemmän, kuin esim. Oatly vaniljakastikkeessa (11g/100ml):
Kyllä kuulostaa mehevätä tuo mustikkapiirakka, tosin tällaiselle minimalistille on ehkä vähän haastava monine aineksineen. Kesäkurpitsa on, kuten todettu, tosi monikäyttöinen; sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Olen joskus tehnyt suklaakakkua johon kesäkurpitsaraasteen ja kaakaojauheen lisäksi ei montaakaan ainesosaa tarvittu. Kesäkurpitsaa ei siinä valmiissa ns. kuivakakussa huomaa muuta kuin mehevästä konsistensissta.
VastaaPoistaNäkökulmasi on erittäin perusteltu, mitä tulee moniin ainesosiin. Hyvä jos olet löytänyt tavan tehdä kesäkurpitsasta hyvää kakkua vähemmilläkin aineksilla. Minimalismia pidän elämän kulinarismina, jos ajatellaan että ei elä pelkästään syödäkseen tai syö elääkseen, vaan tasapainottaakseen myös sopivan efortin määrän suhteessa sekä leipomuksen lopputulemaan, että elämään sen ympärillä. Eli helpompiakin kakkuja kyllä on maailmassa, kuin tämä. Toisaalta kun saa tehtyä, niin se muljahtaa aika kitkattomasti uunista. Siinäkin on se välivaihe, että kypsymisen taso on vaikea nähdä päällepäin. Saattaa mennä jopa 30 minuuttia uunissa. Tätä tehdessä olin inspiroitunut jostain syystä, aineksia kekosin sitä mukaa kun huomasin. Samalla kirjoitin ylös, ja hyvä niin koska olisi ollut mahdoton jäljittää reseptiä enää myöhemmin. Uudelleen kokeillessa piti ihan keskittyä. Yritin jopa jakaa osiin siten, että taateli likoamaan valmiiksi edellisenä päivänä. Ensimmäinen yritys meni siten että kaadoin taatelin myöhemmin vaan eri ruokiin, kun ei ollutkaan sopiva hetki tehdä leipomuksia. Resepti onkin kytenyt pöytälaatikossa, ja odottanut myös kesäkurpitsasesonkia.
PoistaAineksia pystyisi varmaan funktioidensa perusteella konsolidoimaan, ts. kyseenalaistaa ja katsoa, saisiko reseptiä lyhennettyä.