Siirry pääsisältöön

Tekstit

WFPB - Maukas keitto - Juurekset, selleri ja peruna

Tämä on hyvin helppo ja yksinkertainen peruskeitto.  Tein tätä usein evääksi ruokatermariin työpaikalle. Teen keittoa yleensä pienen määrän kerrallaan.  Mittaan vettä ruokatermarin verran ja vähän lisää, jolloin siitä tulee sopiva määrä termariin ja samalla syötäväksi. Selleriä, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa ja perunaa. Naurista jos on.  Lehtikaali sopii lisäksi, jos löytyy. Lisätään loppupuolella.  Selleriä maltillisesti, ehkä 1-2 vartta. Ruokaisuutta ryydittämään lisään yleensä joko puoli desiä ohraa tai ateriajyviä.  Keittoajan loppupuolella vielä makaronia.  Ensin kattilaan menevät pilkotut sellerit, palsternakat, porkkanat, lantut ja nauriit. Ohrat ja mausteet voi lisätä myös heti. Palsternakka pehmenee näistä nopeiten, joten sen voi lisätä vasta kun perunatkin. Yrttejä, kuten persija ja tilli, reippaasti, vähintään 2 rkl molempia, tai kunnes keitto näyttää tarpeeksi vihreältä.  Oreganoa 1 teelusikka tai ruokalusikallinen. Basilika olisi myös ihan toimiva. Mustapippuri,  valko

WFPB - Viikon ruokaostokset 35 € - Elokuu 1. vko

Elokuu alkoi kevyenlaisilla ruokakuluilla. Yhteensä sain kuiteista laskettua summan 35,25 € Kahdeksalla eurolla vihanneksia, juureksia ja hedelmiä.  Jääkaapissa oli kesäkurpitsoita, puolikas kaali. Muutenhan tämä olisi täysin riittämätöntä. Hedelmien ja vihannesten osalta sopiva varautuminen on varmaankin se kilo päivässä. Pakasteita, säilykkeitä tai tuoreita.  Enemmänkin saa mennä, jolloin haen lisää. Ellei satu jaksamaan tai muistamaan koko kiloa, sehän vain tarkoittaa vähempää roudaamista seuraavalle viikolle.  n. 10 € Pitäisi ehkä muuten vaan alkaa haalia ketsuppeja ja hilloja talveksi. Lähikaupassa isot kilohinnat. Tässä 5,5 eurolla K-marketista.  Sattui olemaan 0,59 € / kilo perunat ja 1,29 € porkkanat.  Ostin ensin vain pari pussia perunoita kokeillakseni ovatko ne hyviä. Perunoiden kanssa katkesi nyt se rutiini hakea kunnollinen 10 kg säkki kerran viikossa. Siksi ostin riisiäkin varalta. Tuo Pirkka riisi oli halvinta, mikä sattui silmään. Selleri maksoi 1,79 € jossain K-kaupass

WFPB - Uunijuurekset , 200 °C, 1 h - Palsternakka, lanttu, porkkana ja nauris

Tehdään tänään elokuisista uusista juureksista uunijuurekset. Tehtyäni ensimmäisen kerran uunijuureksia ilman öljyä ja mausteita, yllätyin itsekin miten hyvin ne toimivat siltään.  Idea tuli siitä, etten millään ilveellä keksinyt tai jaksanut miettiä, mitä näihin laittaisi.  Kokeiltuani ja hyväksi todettuani, tein heti soittokierroksen kasvissyöjäsukulaisille kertoen tästä asiasta.  Piti vakuuttaa sekä heidät, että itseni yhä uudelleen siitä, että kyllä, ihan ilman mitään mausteita. Eikä edes öljyä, ei. Tästä tuli sitten yllättäen melkoinen hitti, ja nyt saan useinkin kuulla, kuinka siellä tänäänkin tehtiin näitä uunijuureksia. Välillä bataatilla ja sienilläkin. Kuori n ja pilkoi n juurekset. Laitoi n ka n nellisessa lasivuoassa   200   °C - uu nii n  paistumaan  noi n  tunniksi. Aika riippuu uunista ja juureksista, kannattaa tarkkailla milloin ovat valmiita. Palster nakkaa, la nttua,  naurista ja porkka naa. Herkkusienet olisivat tähän hyvä lisä maun puolesta. Olen käyttänyt sekä säil

WFPB - Mitä söin päivässä - Lautasmalli WFPB - ruokavaliolla

Kuukausi on aikaa viimeisestä "mitä söin päivässä" - postauksesta. Voisi olla uuden samanlaisen jutun aika.  Lautasmalli-  tai sen tapainen - idea näissä on, että 50-90% lautasesta olisi tärkkelyspitoista ruokaa, kuten peruna, kokojyväviljat, pavut ja linssit.  Loput lautasesta olisi vähäkalorisia vihanneksia ja juureksia, kuten kesäkurpitsa, kaali ja porkkana. Maustekastikkeita voin käyttää. Sokeri ja suola mausteena, ei ruokana. Ruokaöljyä ei.  Tämä on koostettu eri päivinä otetuista kuvista, koska samana päivänä kaikkien aterioiden kuvaaminen on ollut ylivoimaisen mahdotonta. Tässä oli "ilman pilkkomista"- aiheisen postauksen makaronipata ketsupilla.  Lisukkeenaan keitetyt nauriit ja perunarieskat.  Rieskojen päällä öljytöntä Koti-sinappia, kesäkurpitsan viipaleita ja oreganoa. Suikaloin kaalta, raastoin porkkanaa ja viipaloin keitetyt nauriit.  Maustoin currylla ja Poppamies- Caribbean- kastikkeella ja paistoin. Tomaattimurskaa lisäksi. Valmiina jääkaappirasia

WFPB - Viikon ruokaostokset 40 € - Heinäkuun satokausi - 220 € / kk ruokaan

Ostosviikko taas takana. On ynnäilyjen aika. Samalla on takana jo neljän viikon jakso. Voin katsastaa kuukauden ruokamenot. 2.-9.7.  50 € 9.-16.7.  meni ruokaostoksiin paria senttiä vaille 70 €  16. -23.7. 60 € 23.-30.7. 40 € Päiväykset ovat perjantaista perjantaihin, vaikka uusi viikkohan pitäisi alkaa edellisen jälkeen. Mutta ei sitä nyt kaikkea aina mieti. Ostosten seuranta on yhtä isoa ajatusvirhettä. Ei se mitään. Suuret linjat ratkaisevat, muu on sälää. 40 + 50 + 70 + 60 = 220. Eli 220 €  Suuri linja on, että kaapit ovat täynnä ruokaa, joten viikonloppuna ei tarvitse päätään vaivata kauppareissuilla. Koska kuitenkin on kesä, haen varmasti ainakin tuoreita lanttuja, selleriä, nauriita ja kesäperunoita.  Sanoin kyllä kerran yhdessä postauksessa vähän väärin, että talvella olisi kesää ikävä. Aloin miettiä tarkemmin, ja enpä tiedä, silloinhan oli ihan helppoa. Valinnanvara oli mitä oli, ja kaikkea riitti silti.  Oli joka kategoriaa: Perunat hyviä, juurekset, vihanneksia sai pakasteen

WFPB - Mökille ruokaa säilykkeistä - Ilman pilkkomista - Nauriiden keittäminen

Joskus ei syystä tai toisesta pysty pilkkomaan kasviksia. Lisäksi ajattelin tilannetta kesämökillä, jossa monesti pidetään paljon säilykkeitä kaapeissa valmiina.  Kokeillaan siis tehdä ruokaa säilykkeistä, ja ilman pilkkomista vaativia ainesosia.  Tämä minun kuvitteellinen mökkini ei ole täysin alkeellinen, vaan keittomahdollisuuksilla varustettu, joten aivan kaikkia tilanteita ei ole otettu huomioon.  Tehdään ensin makaronista ja säilykkeistä pata. Keitetään uusia, tämän kesän satoa olevia nauriita myös.  Taustalla kiehuu jo kilo kesäperunoita kattilassa. Mökiltä voisi löytyä vaikkapa tällaisia aineksia. Makaroni ja pavut olisivat pääasiallisina energianlähteinä ruuan osalta.  Vihreät pavut ja tomaattimurska olisivat nyt vihanneksina. Mausteeksi voisi löytyä jokin jauhelihamaustesekoitus, tai vaikka nämä: musta- mauste- ja valkopippuri, paprikajauhe ja persilja.  Mausteissahan ei ole kova kantaminen, joten voisi sinne tuoreitakin mausteita viedä. Lehtivihreäksi ajattelin tuota persilj