Siirry pääsisältöön

Tekstit

WFPB - Viikkokokkailut elokuussa I - Retiisi, fenkoli, lehtikaali - Hävikkilaatikko - Viikon ruuat

Viime ostosviikolla ei tarvinnut ostaa perunaa tai bataattia, koska niitä oli tarpeeksi jäljellä. Viikon kokkailut sujuivat vaihtelevasti. Ei kaikin puolin idyllistä. Riippuu katsantokannasta. Toivottavasti saat ideoita itsellesi. Kasvit ovat aina mielestäni kauniita. Ruokaostospostauksilla on suurempi pointti, jos näyttää mitä ruuista edes tuli.  Suunnitelma viikolle oli syödä tähtiateriaksi nimeämääni yhdistelmää, bataatti+peruna+wokvihannes+srirachakastike.  Tämä on tosi tasapainoinen annos, ja ravintoarvot nähtyäni finelin sivulla meinasin lentää taas selälleni. Laitan niistä vähän loppuun. Ilman reseptiä kun kokkaa, niin hävikkikin on usein pientä ja elämä huoletonta. Vokkivihannesten tilalla olisi kesäkurpitsaa, naurista ja porkkanaa.  Kastikkeesta taas: ketsupissa on usein suolaa noin 2 g/100 grammaa, ja tässä jotain 9g/100g.  Kaupat ovat täynnä öljyä sisältämättömiä maustekastikkeita, jossa joissain ei ole suolaa ollenkaan, tai liikutaan paljon alle viiden gramman. Ei minun ka

WFPB - Viikon ruokaostokset 30 € - Virheostos ja hävikkilaatikko

Elokuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, 30 €. Yhdeksällä eurolla vihannesta. Nämä kaikki olivat alle kolme euroa kilo, osa alle kaksi euroa. Kallein oli parsakaali, se oli vielä hieman yli 3 euroa kilolta. Parsakaali oli niin vihreä, että se lähenteli jo sinistä. Raakana syötävää suurin osa parsakaalista, ja loput keittoon. Vinkki: Varsista tein kastikkeen, tomaatti, mutta siitäpä ei tainnut jäädä kuvaa.  Jos parsakaali/kukkakaali on kuten vappuviuhka, pitkä varsi ja päällä latvaa, niin laita varsi paloiksi ja keitä erikseen. Keitä niin kauan, kuin tarvitsee. Ota ensin ne puisevat kuoret varresta pois.  Voi joskus yllättää, miten paljon siitä saakin syötävää vielä, kun sekoittaa muihinkin vihanneksiin. Nyt on se tilanne, että kaikki nämä parhaat kasvit ovat edullisia. Tätä aikaa on odoteltukin. Vaikkei muuta ostaisi kuin alle 2 € maksavia, saa jo niin terveelliset eväät ettei mitään rajaa. Säästöhenkisen kasviruokailijan paratiisi. Hedelmiin meni 5 euroa.  Ananas ei ollutkaan nyt yht

WFPB - Fenkoli tomaattikastikkeessa - Öljytön paistaminen

Jos olet tehnyt kuten minä, ja mennyt ostamaan fenkolin tietämättä mitä siitä on tulossa, niin tästä on hyvä ainakin aloittaa. Tämän fenkolireseptin ainekset ovat todennäköisesti jo kaapissasi, tai ainakin ne saa lähikaupastakin helposti. Fenkoli tomaattikastikkeessa: fenkoli 1-2 porkkanaa, suikaleina tai pilkottuna 1 prk paseerattua tomaattia 1 rkl tomaattisosetta 1/4 tl sokeria  1/4-1/2 tl omenasiideriviinietikkaa (TAI luraus ketsuppia, tippa muuta etikkaa tai jättää pois) mustapippuria myllystä tai rouheena ripaus muskottipähkinäjauhetta (voi jättää poiskin) vettä paistamiseen ja kiehuttamiseen Työvaiheet: Paista porkkanasuikaileet ja fenkoli. Mausta Lisää tomaattisose ja paseerattu tomaatti. Kuumenna. Ruoka valmis. Tämä sopi hyvin riisi-peruna-linssiyhdistelmän kanssa. Resepti löytyy täältä . Voit myös keittää fenkolikastikkeelle tavalliset perunat, riisit tai miksei vaikka pastat. Tähän sopi paseerattu tomaatti, paremmin kuin ehkä tomaattimurska olisi sopinut. Paseerattu on melko

WFPB - Riisi, peruna ja linssi + porkkana - Pääruoaksi tai kastikkeiden kanssa

Riisi-peruna-linssi: 1/2 dl vihreitä linssejä muutama peruna kuutioina n. 2 dl riisiä vettä Jos haluaa seuraavaksikin päiväksi, kannattaa tehdä hieman isompi annos. Esim 2,5 dl riisiä, lisää perunaa ja 1 dl linssejä. Yhdelle tein.   Porkkanaakin voi paloitella sekaan jos haluaa. Tulee siten valmis ruoka vihanneksineen päivineen, jos kastike loppuu. Mauste-ehdotukset: 1/4-1/2  tl jauhettua maustepippuria 1/2 tl rouhittua mustapippuria 1/4 tl jauhettua valkopippuria 1/4-1/2 tl oreganoa, kuivattua 1/4-1/2  tl basilikaa, -"- 1 tl - 1 rkl persiljaa -"- 1 tl paprikajauhoa 1 tl soijakastiketta 1 rkl ketsuppia 1-2 rkl tomaattisosetta 1/4 tl sinappijauhetta 1/8 tl tulista chilijauhoa Voi keittää runsaassa vedessä. Linssitkin ottavat vettä. Jos vettä jää yli se ei niin haittaa, koska se on nyt myös maustettu. Varsinkin jos täysjyväriisiä käyttäisi, niin kannattaisi keittää yliaikaa ja runsaassa vedessä. Mielestäni täysjyväriisi onnistuu siten paremmin. Chilipurkin kyljessä oli tulisuus

WFPB - Nauris-perunakeitto

Nauris-perunakeitto naurista suikaleina perunaa palasina vettä Mausteet: 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri 1-2 rkl persilja 1 tl tilli jauhettu korianteri, vähän currymausteseosta, vähän ripaus oreganoa mustapippuria Mittasin mausteita pääasiassa 1/4 teelusikkamitalla. Maun mukaan, mutta näillä ehdotuksilla pääsee jo alkuun. Maustekastikkeita voi laittaa: 1 tl soijakastiketta 1 tl sinappia 2 tl ketsuppia 1-2 rkl tomaattisosetta Muuta: Jos käytät jauhoisia perunoita, saat niitä sekoittelemalla keittoon suurusta. Keittoa voi myös suurustaa jauhoilla, esimerkiksi nyt laitoin 3 tl grahamjauhoja lasilliseen kylmää vettä. Ota levyltä pois ja sekoita seos keittoon. Palauta levylle, ja anna pulpahtaa. Itse annoin vielä suurustamisen jälkeen kiehua, koska se ei ollutkaan kypsää. Joten en tiedä oliko se suurustamista, oikeaoppisesti. Mutta aineksia keittoon. Tästä tuli hyvää. Pääasialliset ainekset ovat nauris ja peruna. Yritin olla laajentamatta tätä vihanneskeitoksi. Kannattaa silti lai