Siirry pääsisältöön

Tekstit

WFPB - Lanttu, porkkana ja peruna - Päivän keitto

Tämä keitto vie kauas Suomen historiaan, muttei liian kauas, ei ainakaan aikaan ennen perunan tuomista Suomeen. Lanttu on ollut käsittääkseni Suomessa ihmisten perusruokaa, tai nauris.  Lanttuhan on kaalin ja nauriin risteytys, joten se on melkoinen aromi- terveellisyys- ja vitamiinipesä. Viime postauksessa kerroin kiireiden pukkaavan päälle.  Tämä voisi olla muillekin kiireisille sopiva keitto, sillä tähän ei tule kuin kolme ainesosaa ja mausteet. Tai neljä, jos lasketaan vesikin ainesosaksi. Peruna, porkkana ja lanttu. Määrät voi sopeuttaa omiin tarpeisiin. Itse laitoin esimerkiksi kilon perunaa, ja alle 500 grammaa lanttua ja porkkanaa, kumpaakin.  Niistä tuli jo melkoinen keitto lusikoitavaksi, ja vähempikin voi riittää. Pilkkomisen voi hoitaa siitä, mistä aita on matalin.  Itse jätän isoksi niin, että oikein tietää mitä lusikassa milloinkin on. Tuoreiden syksyn juuresten maut erottuvat hienosti. Kokonaiset pippurit luovuttavat makuaan keittoon pikkuhiljaa. Tulisen kokemuksen saa p

WFPB - Viikon ruokamenot - Syyskuu 1. vko - Blogin jatkosuunnitelmat

Tämän viikon ruokaostokset tekivät 30 euroa. Ostin sellaistakin, mitä en ihan sillä sekunnilla olisi tarvinnut. Halusin, ettei tarvitse käydä enää toista kertaa kaupassa samalla viikolla. Vihannekset säilyvät jääkaapissa kohtuullisen hyvin. Jos jokin alkaa nahistua, sillähän vain ratkeaa päivän ruokalista heti. Tässä postauksessa siis esittelen ensin viikon ruokaostokset. Sen jälkeen muutama sana siitä, mitä on tullut syötyä. Postauksen lopussa on ilmoitusluontoista asiaa blogin jatkosuunnitelmista, ja ajatuksia ruokavalion seuraamisesta.  Syyskuu viikon 1 vihannesostokset: 2 kg porkkanoita, iso lanttu, kiinankaali, kukkakaali ja punakaali. Ostoslistallani ei ollut ensin bataatteja. Alle 2€ kilolta oli silti tarjous, josta en halunnut kieltäytyä. Kahdenlaisia perunoita. Molemmat multasina, että säilyvät hyvin. Molempien perunoiden lajikkeet pääsivät unohtumaan, kun niitä ei kuitissa lukenut. Halvimmat mahdolliset omenat ja pari sitruunaa. Hiutaleostokset. Olisi tuolla kaapissa ollut ru

WFPB - Makaronivuoka - Lanttu ja vihannes - Edullinen resepti

Sain idean laittaa lanttua makaroniruokaan. Tehdään ensin kattilassa se melkein valmiiksi, ikään kuin pataruuaksi, mutta laitetaan sitten vielä uuniin 150-200C n. puoleksi tunniksi jalostumaan. Makaronilaatikko tavallaan, mutta lantulla. Ihan hyvää. Kannattaakin panostaa maustamiseen.  Ostoslistalle katsoin hinnatkin Prisman Foodiesta, elokuussa 2021: pakastevihannes 0,45€ lanttu 0,60 € 2 pss makaronia 0,66 € pari purkkia tomaattimurskaa 0,48 -2 € merkistä riippuen tuubi tomaattisosetta 0,63€ lehtikaalta, jos haluaa 2,95€ paputölkki 0,51€ suolaton jauhelihamaustepussi tms. n. 0,69€   =7,47 €, ja ilman lehtikaalta 4,52 € Kaupan pakastelehtikaalipussista riittää useampaankin ruokaan.  Pienempää määrää varten voi vähentää kaikkia aineksia ja laittaa vain yhden pussin makaronia. Paloittelin noin 100 grammaa lanttua. Laitoin lantut ensin kiehumaan pariin litraan vettä, koska niiden kypsymisessä kestää kauemmin, kuin makaronin. Maustoin erilaisilla perusmausteilla. Valko- musta- ja maustepip

WFPB - Ruokaostokset 4 € - Elokuu vko 4., 144 €/kk

Tämän viikon ostokset tekivät n. 4 €. Piti olla käymättä kaupassa tällä viikolla. Se toteutui paria pakollista hankintaa lukuun ottamatta. Appelsiinimarmeladi 1,65€ ja kauramaitopurkki 1,99 €. Kaveri kävi kylässä. Kahvisarvia varten appelsiinimarmeladi. Kahvin kanssa jotain, ja testata sitä reseptiä samalla. Ostossuunnitelmaa: Perunat ovat vähissä.  Riisiä, makaronia, hiutaleita ja jyviä on kaapissa niin, ettei mitään hätää.  Jos kuitenkin syön makaronia, leipää puuroja, papuja, kahvisarvia ja kaikkea mitä tiheistä jauhoista voi tehdä, voi olla etteivät välihousut mahdukaan farkkujen alle enää. Tai mistä minä tiedän. Voi olla. Täysi perunalaari tukee ruokapuolta kokonaisuutena.  Kauppareissua pystyy lykkäämään kyhäämällä keittoja, joihin laittaa sitä sun tätä. Yksittäinen pieni asia on syöty yhdellä hotkaisulla, mutta keitossa se riittää. Peltileipä on hyvä olla keiton kanssa. Jääkaapissa on vielä keittämättä punajuuriakin. Kastiketta ja riisiä on. Yksi purkki tomaattimurskaakin on vi

WFPB - Kahvisarvet - Vegaaninen ja rasvaton ohje - Pula-ajan reseptikirjasta

Nyt on kahvisarvien aika. Löysin "Sattumasoppaa, pulavuosien parhaat palat" - nimisestä kirjasta reseptin, nimellä "Kuminasarvet" s.121. Kirja on Hanna Pukkila - nimisen kirjoittajan. Siinä on paljon pula-ajan reseptejä. Kirjassa olevassa reseptissä kuminasarvitaikinaan olisi tullut litra vettä, yli kilo-puoltoista jauhoja ja 1 rkl rasvaa. Pienensin määriä, ja korvasin rasvan banaanin palasella. Oma versioni : n.300 ml vettä 2 tl kuivahiivaa ripaus suolaa 1-2 rkl sokeria 1/3 banaani hiivaleipävehnäjauhoja lisätään kunnes tulee kaulittavissa oleva taikina Uuni 200°C. Paistetaan 10-15 min. kunnes kullanruskeita ja valmiita. Näistä tuli yksi täysi pellillinen, vajaa toista. Riippui, minkä kokoisia teki. Laitoin kahvisarvien täytteeksi appelsiinimarmeladia.  2 tl kuivahiivaa lämpöiseen veteen.  Lisäsin suolan ja sokerin.  Laitoin varovasti, koska tämä on aika pieni taikina.  Kuitenkin hyvä olla suolaa hieman.  Sokeria laitoin 1-2 ruokalusikallista. Aloin lisäämään jauho